Žena

882 ЖЕНА

време Клавдијево ослободио је Сенат сваку жену, која има три детета, од туторства и дао јој слободно располагање иметком. Август је издао јулијски закон, који је награђивао плодне жене и кажњавао инокосне људе. Ко је имао деце, стекао је предност у свима положајима. Тацит вели о Германима „да цене плодност и да превиру емрт“.

Колико ми Срби ценимо плодност, види се из народних песама. Поносну мајку девет Ј уговића опевала је народна песма са много љубави, А међу најтежим, међу косовским клетвама, наћићете и ону страшну клетву: „Не имао од срца порода!“ Шекспирова краљица Катарина, када хоће да гане свога мужа, изговара ове речи: „Т ћауе ђееп Кеззед ууић шапу ећидтеп ђу уоп“ (Ти си ме благословио многом децом). Кармен Силва, краљица румунска, вели: „Три се ствари траже од краљице: да буде лепа, мудра и плодна“. Наполеон је рекао, да је она жена најбоља, која 'има највише деце. Вола је у свом роману „Кбсопа!6“ отпевао славопој женској плодности. Њему је плодна мати најдивније биће; он хвали њен лепи став, њену белу кожу, мале од млека набрекле дојке. Највећи сликари сликали су најрадије мајку са дететом. Галерије слика. препуне су мадона, „багназ“-а и породиљских интеријера. Једном речју историја, белетристика и све уметности као из једнога грла, у хору, поје величанствену химпу жениној плодности, од које _ једино зависи опстанак, снага и напредак свакога народа, целога човечанства.

Гђа Јела: Одахните мало, докторе! Ваша химна нема краја. Мене уосталом није нужно уверавати о великој цени плодне жене. Ја њу и сама високо ценим, и док сам била млађа, било је тренутака, када, сам и завидела благословеним матерама. Али зар сам ја крива, што ми је Бог поклонио само једно дете 2 Ја сам и сама била често радознала, од чега све вависи божји благословр Гледајући око себе имућне и здраве људе са врло мало деце или без деце и погдекоју сасвим спромашну породицу са многобројном дечицом, питала сам се, који ву то услови, од којих зависи плодност»