Žena

ВЕНА 125

Свађалица. (Слика.) |

Свађалицом су прозвали у вароши Миту Голубовог. ЈЊегови другови, који су ишли с њим у гимназију, па се после разишли по свету, нису могли да се начуде, кад су дознали, да оног мирнога Миту зову свађалицом, Јер је био добар друг, миран, и пре би се могао назвати доброћудан, него свађалица. А такав је био и на великој школи. Ако се икада уплетао у какве размирице, уплетао се само зато да мири.

А сад је свађалица. Плане, а да управо нико не зна зашто. Шозавадио се са својим најбољим пријатељима и скоро са целом родбином. Са некима се вукао и по суду, а у два маха, умал није дошло до двобоја.

Ја сам познавао за време ђаковања Миту, и кад сам доцније долавио у његов крај, нисам дуго могао доћи на чисто: Шта му је управог У друштву са мном био је пријатан и доброћудан. Сасвим онакав, како сам га познавао раније.

— А да се не напије кадгод, па зато питао сам своје друге пријатеље.

— Не пије. То му зацело није мана, кажу ми, А пи кад попије чашу две, не иде никад тако далеко, да га пиће надвлада.

–- Па шта му јег

— А ко би га знао!

Једном сам приликом питао исто то и његову жену. Џа и она није могла да ме задовољи. А била је пначе добра п образована жена.

Када је та жена доцније умрла, Мита се сасвим изменио. Постао је и опет миран, доброћудан Мита.

Полако се измирио са својим некадањим пријатељима, и стекао свој некадањи глас.

У оно време, пре но што ће му умрети жена, позавадио се и опет са једним својим добрим повнаником, и из те се свађе излегоше по њега многе неприлике. Свет јебио уверен, да га је то напослетку опаметило.