Žena

ВЕНА Е

Ја не знам све појединости. Алп она два три примера што ћу вам их изнети, довољни ће бити, да вам расветле ствар.

— Бићу вам захвалан госпођо.

Дакле видите. Митин најбољи пријатељ био је... Ал' боље да оставимо имена на, страну. Био то овај или онај, не мења ствар, — Дакле: Ми жене данас више ситница и споредности дознајемо од људи. Наравно више се бавимо ес тим. Не даду нам да се бринемо о озбиљнијим питањима, па онда истражујемо, бележимо и приповедамо шта је ко казао, и шта је која казала. Такве смо, какве сте нас вп мушкарци направили. Јер ви уређујете данас свет. Признајете ли, господине да је то тако.

— Признајем, госпођо.

— Е видите! Нада је дочула, и то поуздано, да је онај Митин пријатељ рекао о Мити, да је он медведаст, да не повнаје људе и слично. Кад му је то казала зацело није мислила да створа вло. Али ја видите мислим, да му то није морала казати.

— ЈА ја мислим, да онај прави пријатељ није морао о свом пријатељу оно казати,

— А напослетку зашто да не каже. Мита је доиста медведаст. А и није познавао довољно људе. Зато су га често и преварили, Али су мушкарци, као што вам је господине познато, и сувише сујетни. Наравно не говорим о вами, радо признајем да сте ви изузетак.

— Хвала, госпођо.

— Немате на чему.

— Знам да немам.

— Дакле Мита није то умео да отрпи лако, А кад је другом приликом Нада поново прпповедала, своме мужу, шта је тај његов пријатељ о њему негде казао, он се још јаче огорчи на пријатеља, А није било ништа крупније. Ако се не варам, тај је пријатељ казао, да Мита уме лепо да говори, али је слаб на перу.

Мита је ћутао, Алп је полако ладнио према пријатељу, и напослетку се позавадио с њим. Не због онога што је тај пријатељ говорио, него због десетог.