Žena

АНКЕ =

мишљења. Из тога се види, да ће се и код нас временом догодити оно што се свуда догодило. Средишњи органи свију задруга чуваће се одлучног расправљања свију друштвених и политичких питања, а поједини други листови заступаће разне правце.

Није нигде било друкчије, бар не за дуго, па неће ни код нас ма колико да је добре воље. Може се само очекивати, да ће ти женски листови освајати вазда у пристојном тону и неће водити мучне и личне полемике како то бива код неких мушких листова.

Из установа, које су набројане у Српкињи, види се, да су наша женска добротворна друштва, бар она главнија, већ давно раскинула ону уску стегу, у којој су наше добротворне женске задруге биле на почетку. Ми видимо да наше добротворне задруге приређују изложбе, стварају курсеве за алфабете, стварају к:рсеве за домазлук и кување итд. А што је иришка женска добротворна задруга издала „Српкињу“, сведочи да наша женска добротворна друштва корачају напред. Друге ће за њима, јер се напред мора.

Упоредо са тим друштвима гранају се други женски покрети. Практични ма и кратки курсеви за домаћице јако су нам потребни. Коло Српских Сестара у Београду пренуло је у овај мах свом снагом, да створи што више таквих школа и курсева за домаћицеу ново-ослобођеним српским крајевима, али имамо и других српских крајева где би то било потребно. Управо нема нигде српских крајева где то не би било у највећој мери потребно. Наука здравствености, о нези болесника, о кувању и свему другоме што је потребно домаћици да зна, развила се у тако јакој мери, да ми морамо веона журноим веома много радити, да све то, или бар најглавније унесемо у народ наш.

Ово неколико опаски изнели смо у вези са Српкињом. Може се рећи: Та нас је Српкиња утешила и охрабрила. Ради се често и под најгорим приликама, и то нам сведочи, да имамо будућности.