Žena

288 ЖЕНА

римо, да се радом прославимо. У томе нас помогао

Бог! Добро нам дошле !

Света нам је дужност, да прву мисао посветимо у харној захвалности гробовима оних храбрих мужева и жена, штоно изгинуше за нашу слободу, пак вас молим, да у почаст и спомен њима устанете и самном ускликнете: Слава! Вечна слава! (Присутне госпође устају и кличу: Слава им!)

Мислим, да ћу погодити жељу свих вас, ако споменем храброг витеза, борца за наше ослобођење. Оног, који нас је усрећио својим доласком, а то је наш млади краљевић Регент Александар. Тумачем нашег усхита, наше оданости, владару нашег рода, наших осећаја, нека је брзојавни поздрав следећег са· држаја: „Окупљене из свих крајева пространог краљевства СХС на [ скупштини „Народног женског савеза“ у другој престолници кр. слободном Загребграду, услобођујемо се управити смерни поздрав, занете чувствима оданости спрам Његовог Величанства краља Петра 1., Вашег краљевског Височанства и свег дома славних Карађорђевића, кличемо из све душе: Да живи Његово Величанство Петар |. краљ Срба, Хрвата и Словенаца, да живе Његово Височанство, краљевић наследник престола Александар! (Ова је брзојавка с великим одушевљењем прихваћена и одмах отпослана.)

После тога узима реч председница Савеза гђа Даринка Христић:

„Пословној управи нашега Савеза част је: да отвори Седнице наше прве заједничке скупштине у Загребу. После непуних 10 месеца, ево нас опет, драге сестре, скупљене да продужимо заједнички рад, кренут већ у неким питањима напред; ево нас опет, да све сложно потпомогнемо и кренемо и остала питања нашега програма. "Ћћ

Састанак и Уједињење наше о прошлогодишњем

Конгресу, силно је одјекнуо и симпатично примљен у свима крајевима наше отачбине. Његове добре после- |

4: