Žena

ЖЕНА | 291

зависи: да овај наш Савез буде кула светиља, чији ће зраци осветљавати мирно пристаниште Рада и поретка, | и спречити многи бродолом на немирном мору социјалном. Скрећем вам пажњу и на наше везе са Интернационалним женским Савезом. Старгле смо се да те везе одржавамо и имамо у најјољим односима, Као доказ тих добрих веза, радосна сам, да вам могу с:општити, даг«сам пре неколико дана добила писмо од гђе Беци Кјелеберг, подпредсједнице Савеза Норвеш! жена, којим позива наше три делегаткиње у Кристијанију на конгрес потпуно као гошће Норвешких жева са урачунатим путем одавле и натраг. То је првипут да оне то чине, и ја им у име свију вас, и са свима вама срдачно благодарим. Овде имам да напоменем: да поред трију делегаткиња, којима је сад осигуран пут и бављење тамо, обавезне смо, да према правилима конгреса, пошаљемо још три делегаткиње. За пут тих делегаткиња постараће се Управа Савеза, да од државе добије потребну помоћ.

Имам да споменем још и „Споменицу“ прошлогодишњег рада на конгресу. Она би била давно већ пред вама, да је нису затекли штрајкови штампарских раденика у раду, и омели њен излазак. Али штрајкови већ попуштају, и тако ће „Споменица“ скоро бити готова, и разаслана свима, који је желе имати. И овде смо дужне-дати израза захвалности нашој Влади, која нас је помогла сумом од 83000 динара за штампање.

Ја сам на крају ове моје приступне речи, и остало би још да кажем неколико речи о будућем раду Севеза, али како то долази у надлежност нове управе, то остављам ту ствар њеној увиђавности и разумевању. Нека ми се не замери што ћу истаћи једно лично своје гледиште и уверење и у том погледу. А то је, да у данашњим приликама треба „Савез“ да поклони највећу пажњу „Дечијем“ и „Инвалидском“ питању. Доказивати важност тих питања непотребно је, она својим именом казују; да су најпреча, најактуелнија и