Žena

ЖЕНА 293

Свете кости видовданских хероја крећу у ослобођену отаџбину, крећу на оно место, где су велико дело започели и животе дали, а сусреће их онај јунак, који је започето дело довршио. Сусреће их јунак са Цера и Кајмакчалана, —- сусреће их и пригибље своју јуначку главу пред зачетницима велике мисли и шапће тиху молитву: Велика јесу дела Ваша!

Чудна душа видовданских хероја, које нико није разумео, сусреће се са чудним осмехом јуначкога Краљевића, чији осмех такођер нико не разуме, али који сваког осваја. Те велике душе и чаробни осмех Краљевића разумеће се — разумеће, да се из смрти роди живот, да је из крви никла слобода.

Та два велика путника, који ових дана пролазе. кроз ослобођену отачбину сусрет ће се и велика душа Принципова омиловаће својим крилима ведро чело и мило лице Краљевића и благословити довршени посао, коме ће југословенска поколења златне венце плести.

Како су важни ови момегти које данас преживљујемо, како је знаменит овај дан, који нас окупи овде, да као мајке поздравимо мученика за слободу. Приклонимо главе наше, оросимо лица са топлим мајчиним сузама, приближимо срца наша и оплетимо венац те га положимо на олтар нашег Великана. Његова велика душа и свете кости ће се радовати, када виде да су сва срца југославенских мајки сплетена у један венац.

Оросимо лице топлим мајчиним сузама, пружимо руке једна другој и направимо тријумфалну капију, кроз коју ће свете кости проћи, а оне ће се радовати, кад виде, да су све руке југославенских мајки у једном · загрљају.

Како су знаменити ови дани, дани, које ће историја златним словима записати! Дани у којима сте · сестре Хрватице и Словенке.на своја материнска срца после осам стотина година робовања примили јунакг, примили будућег Краља сина Петра Мркоњића највећег нашег револуционара.