Žena

ЖЕНА 297

Остављајући правницима да реше што значи овај један дукат више, ја смем тврдити, да тај дукат у сваком случају значи високо поштовање према жени и њену неприкосновеност.

Ово неколико примера показују јасно, да жена у Црној Гори не само да није била роб, него, напротив, да је била и јест потпуно равноправна и слободна и да је као сестра и као мајка и као љуба, уживала високо поштовање које је она у свим правцима потпуно заслужила. Што је пак она морала проводити мучни и тешки живот то није зависило од тога, што би била подављена од свога мужа, или ма од кога другог, него је тај њен живот као и живот њенога мужа зависио од тешких услова и сурове природе, у којој су морали обојица живети и са том природом водити тешку и очајну борбу, да би могли од ње добити, управо отргнути и најоскуднију кору хлеба за "себе и своју децу.

Нема сумње, дау Црној Гори жена најбоље ужива и најлакши живот проводи док је као девојка те је отуда постала и она изрека: „ђевовање — царовање“. Живот после удадбе много је куд и камо тежи. За тај живот жене кажу: „невовање — тамновање“. То је због великих брига, које падну на жену као на домаћицу. Овде је потпуно. на свом месту она изрека: „не стоји кућа на земљи него на жени“. Цео напредак куће, ред и поредак у њој, као и одгој деце и њихова срећа у њеним је рукама. Жена је у кући пуновласни газда, а муж је само гост. Гениј народни, после пропасти српске државе досудио је Црној Гори да буде уточиште од свакуд са Балкана изагнате слободе, а Црногорцима да буду будни стражари тога живога завјета српског народа. Црногорац је сјајно тај аманет чувао и очувао, али је и улога Црногорке у томе послу била не мање сјајна. Она је синове одгајала у том духу и спремајући сина у бој, довикивала му је:

— Или кући донео поштовање Ид' те кућа више не гледала!