Ženski pokret

три чланице Женског Покрета, студенткиње Права у свој семинар да по упутству господина професора раде. Одређени број чланица примио је Господин професор као слушаоце у свој семинар.

Хумани рад.

Хумани рад. Марта месеца 1922 године држао је Владика Доситеј у нашем Клубу предавање о гладнима у Русији. На том предавању Друштво је прикупило прилога 885 динара и предало Одбору за Помоћ Гладнима у Русији. Друштво је прихватило предлог господина Хасана Ребца да се приход са забавне вечери са предавањем 0 женн муслнманкн пошаље Гајрету, просветно-хуманом друштву у Сарајеву, за женску муслиманску децу. Знајући како је услед ових ратних прилика много муслиманске деце остало без заштите, Друштво је радо прихватило предлог и 2 априла послало Гајрету сав приход од поменуте вечери у суми од 1.100 динара.

Клуб.

Клуб. 19 јануара 1922 године Друштво је отворило свој Клуб у циљу да створи једно место за заједничке састанке својих чланова, где he чланови имати своју читаоницу, моћи се одморити и прихватити. Намера Друштва је да створи могућности да у Клубу могу добити здраву и укусну храну на првом месту друштвени чланови студенткиње и жене чиновнице, па и остали друштвени женски чланови. До данас се та намера није потпуно могла извести услед огромне скупоће, али смо на путу да је у целини остваримо. Према данашњој скупоћи било би друштво принуђено да наплаћује ручак 15, а можда и више динара, а оно то нити хоће нити може. Друштво тражи сад средства да своје чланове, на првом месту студенткиње и чиновнице, храни максимум за 10 динара за ручак, а вишак свога издатка за храну да подмири из других прихода. Ако то друштву пође за руком, оно he кроз најкраће време објавити својим најпотребитијим члановима да се предплате на исхрану у Клубу. Друштво је имало намеру да у своме Клубу створи засебну читаоницу, засебно просторију за студије студенткињама и још уз то бар 2 —3 светле собе снабдевене постељама у којима бисмо могле прихватити своје чланице из унутрашњости при доласку у Београд, а и чланице других наших женских opгaнизација, имајући у виду коликим су неугодностима изложене кад дођу у Београд. Друштво ће то извести, чим за то буде имало могућности, а то врло много зависи од савесног пла-

7 и 8

Белешке

251