Ženski pokret

тешком раду њих мора бити, одважном, па ипак тихом природом, она има увек за девизу свога рада ону стару пословицу: „Тиха вода брег рони“. И ако многи из велике љубави према Ж. П. и жељом за сјајним резултатима, нису могли увек разумети овај смишљени рад председнице, и ако су јој често коментари и самих пријатеља Ж. П. могли тешко пасти, непоколебљивом истрајношћу остаје увек на раду, прикупља нове сараднике и снажно помаже истрајним радом, да сваким даном број непријатеља нашег покрета све је мањи и мањи. И зато што је Ж. П. успео да придобије у јавности многе који су у моменту његовог стварања били најжучнији његови противници, зато што данас одлучујући фактори у нашој земљи признају правилан рад жена, које су ушле у јаван живот, зашта им је Ж. П. најбољи доказ, има се заблагодарити неминовно истрајном и непоколебљивом нашем вођи. Уверени смо да ће нову дужност, г-ђа Петковић вршити са исто толико успеха, са колико је вршила и ову досадању која је била много, много тежа. Али знамо и то, да Женски Покрет не жели остати без своје председнице. Њен дефинитивни одлазак би и, сузише тешко пао баш у овом моменту, када већ стаје на јаче ноге. Верујемо да и сама г-ђа Петковић не би могла напустит и Ж. П. Али ипак, и ако смо уверени у духовну везу, и да она не би никад могла бити прекинута, између Ж. П. и г-ђе Петковић, ипак тежимо одржати и реалну везу, ма да смо свесни, да је она прва већа и јача. Стога управа предлаже Скупштини, да се г-ђа Лепосава Петковић наименује за почасну председницу Ж. П. и тиме да се да видна захвалност жени, која је међу најзаслужнијима за све тековине Женског Покрета до данас.

БЕЛЕШКЕ

Напомена.

Напомена. Свеска 9. Женског Покрета није изишла на време због штрајка у штампаријама, зато издајемо сад 9. и 10. свеску заједно Уредништво.

Уредништво.

Интернационална Алианса за Женско Право Гласа.

Интернационална Алианса у којој су учлањена феминистичка друштва из 36 разних земаља, одржаће свој X. Конгрес у Паризу од 28 маја до 7. јуна 1926 г.

358

Женски Покрет

9. и 10,