Ženski pokret

IZLOŽBA RADOVA ŽENA SLIKARA je bila od 17 do 24 oktobra u prostorijama „Ženskoga kluba" u Beogradu. Izložba je organizovana na pobudu omladinske sekcije beogradskog „Ženskog pokreta”. Izložile su gospode: Vukanović, Marinković, Valić, Petrović Jelisaveta, Čadžević, Bešević, Čohadžić, B. Đorđević, Antić, R. Đorđević, Lučev, Pavlovič, D. Jovanovič, G. Jovanovič, Živanović, Ronaj, Matić. Radove primenjene umetnosti su izložile g-đe Ružićka i Bogdanović. Izložba je bila cele nedelje dana veoma obilno posećena, i radost naše omladinske sekcije je bila velika, što je njina zamisao tako lepo uspela. 23 oktobra je bilo priredeno, u okviru izložbe, kulturno veče i za izvedbu njegovu omladinska sekcija se mnogo potrudila. Na ovoj priredbi su učestvovali: Štebi Alojzija kratkim predavanjem o „Kulturi i politici", g-đa Zora Simićč-Milovanović lepo je prikazala stare srpske slikarke, književnica Jelena Bilbija je odlično i temperamentno interpretirala svoju priču o sudbini vanbračne majke i njenog deteta, i na kraju su članice omladinske sekcije potpomognute od studenata prikazale odlomak iz drame američkog pisca Šoa „Zakopajte mrtve".

INTERVENCIJE „ŽENSKOG POKRETA" u BEOGRADU. Gospodinu ministru finansija Ženski pokret je predao pretstavku u početku septembra, kada se čulo u javnosti da kraljevska vlada sprema povišenje prinadležnosti državnih službenika, u kojoj se zalaže za to da se prilikom regulisanja vrate udatim ženama, državnim službenicima, dodaci na skupoću. Za sada intervencija nije imala uspeha, i zato je potrebno da se produži ova akcija. Ministarstvu prosvete predata je pretstavka, u kojoj se traži da naimenuje za šefa otseka za domaćičke škole i tečajeve Ženu. U svojoj pretstavci se Ženski pokret poziva na mnoge ranije intervencije ženskih društava iz Slovenije, koja stalno traže da na to mesto dode stručno spremna žena, koja ima teorijsko znanje i praktično iskustvo. Takođe je u Ministarstvu prosvete učinjena intervencija da se naimenuje za direktora Pete ženske realne gimnazije u Beogradu žena. Prema dobivenim utiscima, nadamo se da će Ministarstvo prosvete udovoljiti našim opravdanim zahtevima. U Ministarstvu socijalne politike i narodnog zdravlja izvršena je intervencija u tome smislu, da ministarstvo ne odobri predlog upravnog odbora Središnjeg ureda za osiguranje radnika u Zagrebu, koji predlaže da se činovnice te institucije i njenih pojedinih okružnih ureda otpuste ili penzionišu, ako sklope brak. Čudnovato je da uprani odbor ove ustanove predlaže takve drakonske mere protivu žena, kada ima u članstvu ogroman broj žena.

REORGANIZACIJA MINISTARSTVA PROSVETE. Na osnovu čl. 43 finansijskog zakona za tekuću budžetsku godinu prepisana je nova uredba o uređenju Ministarstva prosvete. Prema njoj se ministarstvo deli na pet odeljenja, i to: I. Opšte odeljenje; II. Odeljenje za srednje škole; III Odeljenje za narodne škole; IV. Odeljenje za nastavu; V. Odeljenje za narodno prosvećivanje. Odeljenja su podeljena na otseke, i opšte odeljenje ima sledeće otseke: administrativni, za visoke škole i naučne ustanove, umetnost i književnost, za-

dužbinski, tehnički, računsko-ekonomski, otsek za kulturne veze sa inostranstvom, za prosvetnu propagandu i prosvetnu statistiku. Odeljenje za srednje škole ima tri otseka, i to: personalni otsek za srednje i učiteljske škole, personalni otsek za građanske škole i verski otsek. Odeljenje za narodne škole ima tri otseka: personalni, administrativni i pravni. Odeljenje za nastavu ima šest otseka, i to: za naučne ustanove, za nastavu u učiteljskim školama, za nastavu u srednjim školama, za nastavu u gradanskim školama, za nastavu u narodnim školama i otsek za telesno vaspitanje. Odeljenje za narodno prosvećivanje ima dva otseka: za domaćičke škole i za prosvećivanje naroda van škole. Za vršioca dužnosti načelnika IV odeljenja, tj. odeljenja za nastavu naimenovana je g-da Gogić Malvina.

GRAĐANSKA PRAVA ŽENA U FRANCUSKOJ. Kao što je poznato u Francuskoj važi još Napoleonov građanski zakonik, takozvani „Code Napoleon", koji sadrži veoma teške odredbe s obzirom na slobodu žene. Sada je francuski senat primio zakon o građanskoj sposobnosti udate žene, koji treba da omili neke odredbe Napoleonovog zakonika. Na žalost, senat je uneo u dobar zakonski nacrt mnoge rđave izmene. Pozitivni dobitak novoga nacrta je za udate žene sledeći: u buduće će udate žene imati pravo sklepanja ugovora, pravo da vode parnicu, da otvore račun u bankama, da debiju putne isprave bez muževljevog pristanka, koji je sveden na čistu formalnost. Ali muž je ostao i dalje glava porodice, on bira mesto boravljenja i ima pravo da zabrani svojoj ženi da vrši poziv. Doduše, nacrt daje ženi pravo da može tražiti od suda, da mu se ova prava uskrate ako se vidi njegova namera za zloupotrebom. Skupština još nije primita nacrt zakona sa izmenama koje predlaže senat, i francuske žene se nadaju da če svojom propagandom uspeti, da nesavremene izmene budu odbačene, ali to znači novo odlaganje i novo čekanje.

OSIGURANJE ZA STAROST U ENGLESKOJ. U poslaničkom domu Engleske raspravlja se o nacrtu novog zakona za osnguranje starosti. Nacrt dozvoljava muškarcima osiguranje po kome bi dobili starostnu rentu do 400 funti godišnje, a ženama samo osiguranje za starostnu rentu do 250 funti godišnje. Kada se pomisli na porodične obaveze tolikih žena, na teškoće koje imaju one da zadrže zaposlenje kada predu u zrele godine i na male mogućnosti da uštede za stare dane, onda se ova nepravda još jače ističe. Iako su žene u Engleskoj birači, na žalost, nisu još naučile da energično brane svoje interese. One dosta pasivno primaju ovo potcenjivanje. U torne se ispoljuje atavizam koji je rezultat njine vekovne zavisnosti.

ŽENE U NEMAČKOJ. List „The Nation", koji izlazi u Sjedinjenim Državama Severne Amerike donosi zanimljive podatke iz Nemačke. Postavlja pitanje: Kakav je sada položaj žene u zemlji nacional-socijalističke filozofije, koja „vraća"

Број 3-4

ЖЕНСКИ П O KP E T

Страна 47