Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАЗНО.

чене соли и сипај на то петролеј, за тМм метни фитиљ да допре на со; na ће лампа много светлцје горети. Со се измене свака 2—3 месеца. Најјевтиније је осветљење петролеј. Петро лејска светлост од десет белих свећа вреди за 10 сати само 10 новч., а толико белих свећа за 10 сати кад гору, вреди 100 новч., лојаних све ћа више а воштаних преко 200 новч. Што изгори за 5 новч. на нетролејској лампи на округлом Фитиљу, то вреди на широком Фнтиљу 11 нов.; зејтин од репице вреди за таку светлост и токико времена: 41 нов.; стеја ринске соеће вреде 1 ф. 60 н. Петролеј ствара за извесно доба н. пр. 44 до 95 куб м., уље o*6o, а стејарин, 1-30 к. м. угљене киселине; те по томе је петролеј и најјевтиније и најздравије осветљење. Сребрне ствари да лепо очистиш : Покваси четку у води и натри њом сапун, па онда сапуни тако сребрне ствари тарући четком, за тим опери у чистој води и утри сувом крпом и биће као ново. Сребрна ствар може се лепо очистити и оном водом у којој се кувала кртола (кромиир).

(Чувајте децу да не скачу много кроз обруч.) У једној немачкој вароши опкладила се једна школска девојчица, да 100 пута једно за другим може скочити кроз обруч. Кадјесирото дете дошло до 80, пало је одједаред на земљу; капља у срцу начинила је крај младом животу. (За децу, која муцају), постоје у Немачкој по многим варошима школе, које показују врло добар успех.

Концерат. Београдско срп. певачко друштво „Станковић" приредило је 1. и 2. децембра пр. г, у Будимпешти два концерта, а у повратку своме из Будимпеште 4. децембра и. г. приредило је и у Нов. Саду један концерат. Пештанске новине јако хвале певање овог друштва, а и ми смо имали прилине, да се заиста науживамо умилног и дивног нашег певања. Дружина је осветлала себи образ и подичила име евоје и народно. Новосађани су врло лепо нримили друштво; нриредили су им лепу заједничку вечеру, на којој су учествовала сва три новосадска певачка друштва: српско читаоничко, ма ђарско „Даларда“ и немачко „Фросин.“ У на

здрапицама су председници сва та три друштва похвалилl! успех друштва „Станковић“; а председник овога друштва г. Стева Теодоровић сликар захвалио се у име свога друштва на лепом и усрдном дочеку. Госпође Новосаткиње из својих прилога и господе Новосађана даривале су у знак признања најбољу друштвену певачицу гђицу Отилију Николајевићеву са златним саточ и ланцем. Можемо казати, да је друштво оставило врло лепу и пријатну успомену Новосађанима, а надамо се, да је и друштво понело одавде лепу н пријатну успомену. Чист приход од овог концерта употребиће се на оиравку и одржање споменика Корнелија Станковића на будимском гробљу. У Нов. Саду је пало око 250 Фор. чисте асна, ма да су седишта била издавана uo обичној цени, као и у позоришним представама Добротворна задруга Српкиња Дубровкиња приредила је у корист своје благајне једну „беседу“ о св. Николи п. г. и донела јој ie 400 Фор. чисте асне. Основно писмо Софије Дражићке добротворке из Ст. Бсчеја, о ком се лане овде споменуло, добило је од високог кр, уг. министар етва највише одобрење. Просветна задруга Српкиња у Старом Бе чеју приређује у корист свога Фонда „забаву с игранком“ 17. (29.) јануара о. г. Ученици срп. вел. гимназије н Новом Саду приређују на св. Саву своју 18 „беседу са игранком“ у корист својим сиромашњим саученицима. Ове године приказаће „Тит а“ музикалну драму у 2 чина по Матастасију. За евојс ученнке прерадио Јован Грчнћ. Музика од Мозарта. ЧИТУЉА.

Стојан Kpcrufi свештеник српски из Македоније око Охридског језера ногинуо је мучки од најмљених људи, које су по свим изгледима Бугари и њихов тамошњи нов владнка учинили, да се опросте овог ватреног родољуба и Србина. Слава поп Стојану! Александар Малешевић умировљени варош ■ ки званичник у Сенти и отац нашег уваженог адвоката и родољуба Дра Стеве Малешевића иреминуо је 7. (\9.) децембра пр. г. у својој 88. г. живота. Оставио је за собом лен сномен у честитом сину, две добро васпитане ђери, 11 унучади и 3 праунучета. Па куд ће му ленше

Вр. 1. ЖЕНСКИ СВЕТ.

15