Ženski svet

јако обележене карактере онако какви су у и стини. Превела сам ову књигу еа уверењем, да ће она бити од велике користи нашем народу, а особито женскињу срнском не само за што боље упознавање своје сестре и друге у највећем словенском народу, но и за своје васнитање За то лено молим господу и оне сестре, који и које позив добију, да се потруде око прикупљања претплате којутребаса тачним назначењем броја претплатника, или и њихових имена посдати на потписану. Књига [ће изнети 5 до 6 штампаних табака средње осмине, и биће јој ириложена леиа слика, а цена је 30 новчића или 80 пара динарских. Загреб, 15. маја 1895.

Живана Ст. Милићевићка.

Gunđulićeva ulica br- 16. 11. kat.

ЧИТУЉА.

f Софија Дражић. У Ст. Бечеју затворила је за увек своје очи 7. о. м* племенита и родољубива Српкиња „Мајка Дражићка“, како ју зваше сви грађани ст. бечејски. Мајка Дражићка није имала од срца иорода, али је за то пригрлила и усвојила, као своју децу, све Cpuкињице из Аустро-Угарске, јер је њима оставила сво своје имање, које носн 1200 до 1400 ®op. годишњег прихода, да се отуд васпитају и образују и снремају за поштене радилице, добре чланице свога народа и иоштене грађанке своје отаџбине. СоФија Дражићка основала је Фундацију за Српкиње иод именом: „ Завет Софије ДражиИ рођ. у Вршцу ЖивановиКа sa васаитање сиротих девојака српске народности, а грчко источне (иравославне eepoucuoeecmu .*) Она је на ту цел оставила своје две куће и 10 деоница по 100 Фор. „Бачко-потиске штедионице у Ст. Бечеју.“ Још за живота свога иодигла је на православном ст. бечејском гробљу капелу, себи вечну кућу на овоме свету и оставила је Фундацију једну од 500 Фор. и једну од 600 Фор. да се та црква оправља и да се у њој служи литургија сваке године о летњем св. Николи, као натрону црквеном. Оставила је 500 ф. на велики храм православни у месту, што ноказује да је била не само родољубива но и врло побожна срца. *) Осаовно писмо ове фундације штампано је у овом листу 1892. г. бр. 7. и 8.

Мајки Дражићки било је око ООгодина кад се опростила с овим светом, те њен се живот може ценити. и по дубокој старости и по племе-. нитим делима, које је чинила-и којасу јој стекла угледно место међу нашим најродољубивијим и најнлеменитијим Српкињама. Она је својом о поруком постала у Српству ирва добротворка наше женске омладине, јер се прва сетила, да у данашње доба треба отворити врата више просвете и нашем женском нараштају, тој другој и иретежнијој иоловини нашег народа, тим првим учитељима и васпитачима народне будућности, те је у пуној мери заслужила, да јој цело Српство, а особито женски пол при овом последњем растанку довикне: слава ти Мајка ДражићкаВечна ти успомена била! t Јулка Милашиновићева добра и вредна учитељица сарајевске српске више дев. школе преминула је 16.маја о. год. после кратког боловања у цвету младости своје, у 24. години живота. У овој жалосној вести има нешто утхее за тужне родитеље и сроднике, што је иокојница испустила своју племениту душу у наручја сво јих родитеља у Сомбору, те ће је чешће моћи поменути и кости сузама преливати. Вечан јој спомењ! t Видослава А. Сандића. У понедељак 8. [20.) маја о. г. отпратисмо у вечност Видославу А Сандића, милу и добру ћерку нашег поштованог проФесора новосадске срп. вел. гимназије и познатог књижевника и нашег сарадника г. Алек. Сандића. Девојкау цвету младости своје, тек ако је иретурила 20. год. живота, сишла је у земл>у да вене и да ојади своје родитеље и војна, који је чекао пролеће, па да је поведе пред олтар. Тај тужни догађај потресао је млога срца и силан народ изишао је да ода почаст покојници, а тужним родитељима да олакша терет саучешћемсвојим. Покојницу су отнратили до вечне куће сри. вел. гимназија са својим наставницима, срп. виша девој. школа са својим наставницима и задруга Срба Занатлија Новосађана са дуплирима и барјаком на челу. Покојница беше благе и питоме нарави, добра и побожна срца. Помолимо се Богу, да је нрими у рајске насладе! t Никола Беговић ирото горњо-карловачки књижевник, говорник, родољуб, нреминуо је напрасно у својој 74. години живота. Оправдао је делима своје место као свештеник и учитељ на родни. Нека му је слава и вечна успемена!

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

Гђа Љубица Бањанин рођ Прица из Ме ченчана (Хрватска) изволела је претплатити један примерак нашег листа за једну добру ученицу новосадске више девој. школе, који смо наменули Зорки Димитријевићевој ученицн IV. разреда Живела!

96

Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Ер. 6