Ženski svet

Бр. 7.

школу, коју ће г. Кулић помагати и учинити својом наследницом; а пошто би то била задружпа школа, треба и задруга да вотира павесну годишњу своту од свога прихода за издржавање школе, пе могаше поднети извештаја скупштини, која беше угбуркана стереотлпним фразама: како вадруга нема средстава и не сме се пи у шта упуштати, него ће г. Кулића „морално. потпомагати“.

У неке се подену и пптање о прорачуну, на које је тајник одговарао, да прорачун зависи од стила, у коме ће се школа почети, а почети се мора у малом па би крај годишње помоћи Г. Кулића било доста 400—600 круна; после, кад школа увнапредује, доносиће п знатна прихода. 5

И г. Кулић је истицао како је целовачка школа отпочела са цигли 2000 круна, како је у Митровици власница једне подобпе школе за неколико година стекла чак и кауцију, те је бодрио задругу да сам отпочне, па ће прегаоцу и Бог маха дати.

На све то добијаше одговоре: нека отвори сам, а заслуга ће га морално потпомагати. (коро два сата врала се је та безвуспешта дебата са прејудикацијом, ДОК на покон не дође на гласање позитивни предлог: хоће ли задруга да оснује школу уз помоћ г. Кулића, а да осим моралне помоћи потира и неку своту ва издржа вање 2 И би решено са 41 против 12 са не.

Дакле екушштина је одбила понуду г. Кулића, пре но што је саслушала пз-

Са ћи а ићи =

Пи ПИЛЕ а И И

ЖЕНСКИ СВЕТ

ПР НИЦУ

15

вештај одборов и предлог о школи и

њезину програму.

Да то није учинила, видело би се, да се је с Кудићевом помоћи „могла основати школа, која би одговарала свим модерним захтевима и потребама и која би могла стајати на висини осталих школа, овлке врсте“, јер 400—600 кр. годишње може вотирати једна добротворна задруга, која искавује годишњу чисту добит од 1425 круна!

После опаквог скушитинског решења одбор је, наравно, закључио, да је сваки његов рад и подвиг бевуспешап, па је дао једногласно оставку на П. ванредној гл, скупштини 8. (16.) јуна (где је било присутно 60 чланова, од којих се је 26—-80 уздржавало од гласања при избору часвника обим председнице).

Још једно.

__ После кратког времена позвао је г. Кулић штампаним плакатима Србе Митровчане на скупштину ради оснивања, «Удружења Српкиња за српску девојачку раденичку тиколу» и одазвало се је до 60 што женских што мушких. |

Није истина, да је бивши одбор задруге“ ва г. Кудићем скушитину сазивао, него ву поједини чланови бившег одбора, као (рби и званице дошли на гбор.

Што од тога новог удружења није ништа било, није такођер крив „бивши одбор“, можда би најбоље објаснење знао дати г. Кулић.

Миларовица. Бес. ет.

Поеле овог објаснења сматрамо, да је предмет псцршљон. У о“

Што су ти

Кад сам стао да им причам Мог живота црте мале,

А из којих провирују Превеселе саме шале, Смејате се, смејаше се, Као неко чудо да је,

И сви редом повикаше: »Пријатан је! пријатан је!«

1893.

Ш ни и“ ____ шта јал оошоу ша јр питаш“ а.

људи...

А кад почех да им ређам Истините црте саде,

Да износим моју тугу, Моје боле, моје јаде, Сви се одмах натмурише Да не чују моје ваје,

И још сложно повикаше: »Досадан је! Досадан је!«

Биослав.

МУ ИЈИ тауи НИ И ПРИ Ра НеВНВНИИНИ

у

платна Јарл све акт Боје а

пау ни а тла ~ ова |