Zvezda

Стр. 290

3 В Е 3 Д А

Број 36

крсташких ратова? Један од мојих предака пратио је цара Барбаросу.... — Је ли на пијанофорту ? —■ упитаће га онај други. Бизмарк као заручник. — Бизмарков брак даје нам нова доказа о ексцентричности његова карактера, који се није могао прилагодити другатвеним обичајима. У лето 1846 отиде он у Харц у госте породици Бланкенбург. Та породица имала је код себе једну девојчицу, госпођицу Ану Путкамер, коју је Бизмарк од неког времена волео, не рекав њој никад ни једне речи о томе. Кад се вратио из гостију, Бизмарк, који је све волео да ради без оклевања, пише одмах девојчиним родитељима тражећи њену руку. Родитељи стадоше исгштивати девојку. Ова им рече да јој Бизмарк никад није дао ни најмањи миг о тој својој намери. Отац и мајка хтели су да просца одбију, али госпођица Ана узе га у заштиту и после дуже препирке решише да га зовну у Рајнфелд да се поразговоре о том питању. У одређени дан сва породица девојчина, окружена многобројним званицама, спремаше се да дочека просца, па да том приликом хладно одлуче хоће ли му девојку дати или не. Бизмарк стиже. Чим је сишао с кола, одмах похита у собу за примање, приђе девојци, стиште је.у наручја и обасу пољупцима. Представите себи изненађење и скандал родитеља и сродника ! — Ах! којешта! Зар она неће бити моја жена? Зар да ој не дам доказа да више држим до ње него до свих ваших Јправила етикеције? Опростите, господо и госпође; али ја тако мислим ! Страхоте у „небееком царетву". — Кинеска царица-удова и регенткиња Тсе-Ши прогони огорчено све оне што су сумњиви, да иристају уз цара, који је опет стављен под старатељство. Чак и харемске робињице пале су жртвом њезинога беса. Сироте девојке биле су одведене у кедрово двориште и онде задављене пре, него што ће се с њима догодити. Више је евнуха делило њихову судбину тек с том разликом, што су евнусима главе поодсецане. На даље су убијене четири коморнице покојне супруге цареве. Оне су смакнуте, јер су биле денунциране, да су заточеному цару послале отрова, да отрује „узурпаторицу«. Цар, који према својој покојној супрузи Куангси није осећао никакве склоности и од ње се чак држао далеко, није тих коморкиња никада видео; чини се та денунцијација носве невероватном. Па ииак су оне беднице смакнуте, а пошто су све биле из високог сталежа морали су њихови родитељи да погину. Та је ногубљења извр_ шио у унутрашњости палате, џелат >одељења за уну_ тарњу казну и надзор.« После кратког сумарног преслушања, казна се је одмах иЗврншла. Недавно је такођер јавно смакнута једна жртва. Тврдило се, да је уловљен човек, који је намеравао да цара убије. То је био млад човек, дворски слуга. Његовоме старешини била је већ глава с рамена смакнута. И доиста пронашли су у мла-

дога човека нож, што га је он, како рече, понео за своју сигурност, јер је добио налог да иде у најамни дворац, што лежи пред градом. Но тај нож био је довољан, да кукавни младић изгуби главу. Али није само он гинуо, већ су морали да умру и његов отац и његов брат. Потоњи је непрестано молио за милост, и онда још, кад му је већ џелатов помоћник био перчин преко главе превукао Француеки журнал »8с1епсе роиг -коив« на основу најновијих података износи становништво на целом земљином шару, које износи 1.200,000.000 људи; језик и наречја на целом земном шару — 3,064, религија — 1000. Сваке године умире 35,214.000 људи што чини 98.848 смрти на дап, 4.020 на сат и 67 у минуту Средња дужина човечијег живота не прелази 38 годину. Готово 25% умире до 17 године узраста. Од 100 људи оба пола, једва један , ј ;оживи 100 год. а 60 година — 6—7 људи. Сваке се године рађа 36,792.000 т. ј. 100.800 на дан, 4.200 на сат и 70 — у минуту. Становништво у целом свету непрестано расти. Жењених и породичних људи долази 73 на 1000, и они живе дуже од нежењених. Краљ Лудвик I бавареки и етражар. На стражи пред Минхенском главном стражом стојаше један војник, кад стари Лудвик (ј 1868) прође. Војник, који га не познаваше, повика му да се не приближује стражи, али краљ му приђе са речма : —- За што не држиш пред прси? Зар не познајеш онога, који те хлебом храни ? —• Шта, викну војник, ти ли си тај хлебар, који тако рђаве хлебове правиш ; и ти још тражиш да ти се држи пред прси? Гледај да се што пре торњаш одавде, иначе ће бити свашта ! Стари краљ није се дуго могао повратити од смеха.

ЈУ(олимо наше скупљаче, и иреШилашиике, да нам до краја ове године пошаљу дугујућу преШплашу, јер од нобе године никоме се ,,36езда" ко дугује слаШи неће. НАПОМША ШИНИСТРШЈЕ Важно за трговце. За нову годину штампаћемо »Звезду« у 8000 примерака. Ко од г. г. трговаца иошаље оглас, који ћемо рачунати по обичној цени, молимо га у исто време да нам пошаље и списак својих муштерија, овде и унутрашности, како би им могли лист бесплатно послати.

Садржај : „У ноки" (песма) „Хилинуар-Сара" — „Царско јело" -

- „На бунару у загонима* — „Како је у паклу" (песма) — „Где поморанџе зру" (наставак) „Источњачка философнја" — „Занимљиве ситнице" -— „Наномена администрације".

Власници: Ст. М. Веселиновић и Павловић и Стојановић Штамп. Павловић и Стојановић дубров. ул. бр. 9. — Уредн. Ј. М. Веселиновић.