Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

474

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

његови закључди не буду одржали y појединостима, остаће као стечено да je он проблеме социологије нашега села покренуо y целини и предложио једно кохерентно тихово објашњење, по коме установа својине земље на селу, и све друге које иду са њом, зависе од потреба сел>акове ггривреде.

Михаило Константиновић

Dr. Ana Prokop: KOMENTAR OSNOVNOM ZAKONU O BRAKU. Izdanje „Skolske knjige”, Zagreb, 1953, str. 246.

A. Прокоп објавила je досад више запажених радова из породичног права, као Равноправност жене, брак и породица по Уставу ФНРЈ, 1948; Усвојење по законодавству ФНРЈ, 1948; Право жене нове Јутославије, 1950, a недавно je објавила и Коментар Основног закона о браку. Писати коментаре закона није лако и једноставна ствар. Нарочито je тешко писати коментаре оних закона који уређују и оасправљају личне односе грађана и засецају y унутрашњу и осећајну страну људског жиазота. У ту групу спада свакако и Основни закон о браку. А. Прокоп морала je уложити огроман труд и напор да правилно схвати и уочи смисао и значење појединих одредаба основног закона о браку које су изражене y кратким и сажетим прописима. У ту сврху она je добро проучила сав доступни материјал, користила je записнике комисија која je израдила нацрт наведеног закона, скутгштинске белешке, судску праксу и чланке и расправе о појединим питањима брачнога права. У томе раду такође ce угледала на најбоље стране коментаре брачнога законодавства. Уз сваки члан Основног закона о браку она даје низ образложених решења која ce отуда могу извести. Поред решења она наводи и материјал којрш ce служила, a нарочито судску праксу. Највише ce позива на одлуке Врховног суда Хрватске, јер јој одлуке других судова нису биле y довољној мери приступачне. Овај коментар и са научне и са техничке стране задовољава. Писан je јасно, приступачно и прегледно. Решења су углавном добро постављена и правилно разјашњена. Према томе овај рад претставља озбиљан придог за упознавање нашег брачног права и за разумевање и правилну примену Основног закона о браку.

М. Беговић

L. Bp.rcher et G. H. Bousquet: GHAZALI, Le livre des bons usages en matière de mariage. Paris, 1953 p. 130-

Правни факултет y Алжиру издаје већ 70 година свој часогшс „Revue algérienne”. Поред тога факултет je почео објављивати, има неколико гсдина, и своја посебна издања под именом „Bibliothèque de la Faculté de droit d’Alger". Досад je објављено 17 свезака све библиотеке. Ту ce расправљају углавном питан>а која засецају y друштвени живот народа Северне Африке. Сем тога ту су објавл>ене и следеће студије од општег значаја: М. H. Fabre, Théorie des démocraties populaires. V, 1950; R. Guiho, Le recours contre l'auteur d'un