Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

209

ПРИЛОЗИ

~2) Привредно-финансијски отсјек има за задатак да нашу порушену привреду стави у погон да може одговорити захтевима и потребама народно-ослободилачке борбе. Данас, када су куће попалено вароши порушене, саобраћај прекинут, тешко je наћи путева и начина да се омогући нормално и правилно циркулисање привредног живота ... „3) Просвјетни отсјек. Задатак овог отсјека јесте да омогући просвјетно-културни рад широким народним масама, да их просвисти како 6и што боље омогућили народно-ослободилачкој борби да ce лакше докрајчи наша побједа. И поред тога што су школе порушене, велики број учитеља убијен или заклан од окупатора и четника и усташа, а велики број се налази у нашој народноослободилачкој борби, ипак он he учинити све од себе да би омогућио што брже и боље просвјећиваше широких народних слоjeæa. ~4) Социјални отсјек. Задатака овог отсјека јесте збрињавање свих оних који данас нису збринути а то су погорелци, дјеца покланих и поубијаних Срба, Хрвата и Муслимана, као и дјеца погинулих бораца у народно-ослободилачкој борби. Задатак овог отсјека je велик и компликован. Велик je у толико што велики дио народа на ослобођеној територији јесте незбринут. А компликован je због тога што се тешко долази до средстава која би омогућила лакше збрињавање оних који данас немају ни крова над главой, нити својих родитеља ..(1) У трећем делу овог документа излажу се задаци Извршног одбора у погледу оснивања земаљских антифашистичких већа. „Извршни одбор АВНОЈ-а да би могао правилно одговорити својим задацима који се постављају пред њим приступиће оснивању земаљских антифашистичких вијећа у свим земљама Југославије чим се за то створе могућности. „С обзиром на војну и политичку ситуацију Извршни одбор АВНОЈ-а пристукио je, у сагласности са друтовима вијећницима из Хрватске, оснивању земаљског Антифашистичког вијећа за Хрватску (2). Задатак земаљских вијећа бит he исти онакав као што je и задатак ABHOJ-a само у националном размјеру. „Поред тога Извршни одбор АВНОЈ-а приступио je формирању и обласних Н. О. О-a ради лакшег спровођења своје политике, а самим тим ради учвршћивања народне власти код појединих области. У ту сврху АЕНОЈ у споразуму са вијећницима из Далмације припрема оснивање Н. О. О-a за Далмацију; Н. О. О-a за Босанску Крајину ...“ (3) Четврти део расправља о органима народне власти, њиховом пореклу и карактеру.

(1) Последней део тач. 5) не може се прочитати зато што je примерак документа који се налази у поменутој архиви оштећен. То се исто тако односи на тач. 6) у целини. Последњи део тач. 7), која je посвећена задацима верског отсека, сачуван je. У погледу тач. 6) може се претпоставити да расправља о задацима здравственог отсека.

(2) Четврта непријатељска офанзива онемогућила je сазивање оснивачке скупштине ЗАВНОХ-а непосредно после оснивагьа ABHOJ-a. Почетком марта 1943, формиран je Иницијативни одбор ЗАВНОХ-а, а Прво заседање одржано je јуна 1943. (В. Гершковић, Документи о развоју народне власти, Београд, 1948, 149 —160).

(3) Обласни НОО за Далмацију Hadoaxo je јануара 1943. (В. Историјски архив КПЈ, Т. I, књ. 2, стр. 434.) Обласни НОО за Босанску Крајину формиран je октобра 1943. (В. Гершковић, Документи, 178 —181).