Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

50

АКАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

знање о објективној стварности одреБених друштвених односа регулисаних правом, до којег се дошло применом научне методологије. И они који се залажу за поновно увођење Науке о управи као наставног предмета на Правним факултетима сагласни су да се улога Науке управног права не сме потценихи. Напротив, правке норме које регулишу одреБене управне односе морају бита и дале предмет проучавања Управног права, тако да се одређени систем Управног права са свим својим основним начелима, правним категоријама и појмовима не супротставља Науци о управи, већ се ове две науке узајамно допуњују. Наука о управи, одреБеним методолошким сазнавањем друштвене стварности и ванправних интелектуалних достигнућа у вези са феноменом управе, може допрннети преображају управноправних норми које морају бити у складу са новим односима у друштву. С друге стране, широка истраживачка делатност остаје Науци управног права не само у сазнавану управног система, као и положаја управе и њеног односа са грађанима и радним организацијама, већ да анализом управноправних норми, управне и управносудске пргпссе, имајући у виду и упоредно управно право, критичким синтезама доприноси и припремању будућих управноправних норми, којима ће што више и што ефикасније бити обезбеВена законитост и заштита права граВана и радних организација ( 39 ). 8. Већ дуже времена, у међународним и националним оквирима, одговарајући органи и организације посвећују посебну пажгьу проблемима универзитетске наставе и научног истраживања. МеБутим, вала имати у виду да није без разлога истакнуто да се, кад се говори о научном истраживању, мисли на природне науке, а право се не узима у обзир. Указује се стога на потребу реформе програма наставе на правним факултетима и на неопходност да се оХ егзегезе преБХгшстваралачку оријентацију у .обради и тако позитивноправне дисциплине уклуче у ред осталих научних дисциплина ( 40 ). Можда je овај апел бразилског професора права и директора Извршног савета за после днпломске студије на Нравном факултету у Бело Хоризонту одраз специфичног развоја друштвених наука у његовој земли, али основано се може бранити гледиште да ни у једној земли обрада позитивноправних дисциплина не сме остати само на егзегези позитивноштавних текстова. већ се мора учинити напор да се настава позитивноправних предмета, тамо гдХХйТе Не једном je подвучено да се проучавагье права може подићи до научне дисциплине. Недавно je истакнуто с разлогом да, „ако су истраживања закона који владају феноменом прггроде научне дисциплине, ншпта се не противи да и друштвене науке, посебно правне, које проучавају законе који владају друштвом, својим анализама и резултатима буду научне дисциплине" ( 41 ). Подвлачи се, такоБе, да je овакво истраживање права најреБе, али je задатак правника да признају да такво истраживање које обја-

(39) G. Langrod, op. cit., стр. 48; Ц. А. Ямпольская, op. cit., стр, 66; E. Старосыдяк; Элементы науки управления, Издательство »Прогресс«, Москва, 1965, стр. 31.

(ю) Joao Baptista Villela; A pesquisa cientifica no campo de Direito, Revista da Universidade federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Separata de No 16 Decembro de 1966, str. 71—76.

(41) Mario Rotondi: Technique du droit, dogmatique et droit comparé, Revue internationale de droit comparé, 1968, No 1, cip. 7.