Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

418

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

ференција представника народа свих срезова Косова и Метохије Шиптара, Срба и Црногораца, на којој би се формирао Обласни народноослободилачки одбор. Привремени Обласни народноослободилачки одбор подстицао je рад народноослободилачких одбора у градовима и селима, али није био ДОВОЛ.НО афирмисан као представнички политички орган народа Косова и Метохије у борби против фапшзма. Зато je требало формирати народноослободилачки одбор за Косово и Метохију на широј конференцији, која би представљала политички дога Вај и имала шири одјек код маса” ( 5 ). Y ствари, закључак о сазивању Обласне конференције за избор Обласног народноослободилачког одбора донет je на VI покрајинском саветовању Комунистичке партије за Косово и Дукађин ( 6 ), које je одржано 3, 4. и 5. новембра 1943. године на Шар-планини (у партизанским колибама у штрбачкој шуми на севершш падинама планине, изнад села Готовуше и Штрпца). Y низу задатака за успешнији развој народноослободилачке борбе у резолуцији са тог саветовања се истине: „Наставити са формирањем НОО, а затим предузети сазивање шире конференције ради стварања заједничког НОО за читано Косово и АукаЬин. При томе водити рачуна да на конференцији узму учешћа одлучни дуди представници свих полктичких струја и сталежа, a који стоје одлучно на позицијама борбе против окупатора. На тај начшг створиће се јединствено политичко тело које ће бити политички представник у данашњој народноослободилачкој борби на Косову и Аукађину и припремити општя оружани устанак против окупатора и његових слугу. Популарисати паролу истинске демократске власти и паролу да данаппьа народноослободилачка борба доноси потпуну слободу, независиост и право на самоопредељење свих народа.” И дал>е: „По питању НОО припремити и формирати заједнички НОО за читано Косово и АукаВин. Њему онда помоћи да би могао што успешније спровести задатке по Шlтању народноослободилачке борбе и повезивању свих одбора који су досад створени као и стварати нове свуда где их до сада није било. При раду у НОО комунисти морају бити пример у сваком послу како би својим радом извојевали руководећу улогу наше Партије у НОО” ( 7 ). На овом саветовању био je утврђен и термин за сазивање оснивачке конференције за формирање народноослободилачког одбора за Косово и Метохију. Одмах после саветовања, због немогућности даљег опстанка на Шарпланини, седиште Покрајинског комитета КПЈ и Главног штаба НОВ и ПО Југославије за Косово и Метохију премешта се са Шаре у околину Баковице (Малесија), где je ојачао партизански одред.

(з) Чланак; ,Д заседање Обласног народноослободилачког одбора’' у књизи „Косово и Метохија 1943—1963. године".

(6) Уместо назива Метохија на VI новембарском саветовању Комунистичке партије за Косово и Метохију, 1943. године, био je прихваћен термин Дукађин. Он je био у употреби 5—6 месеци, па je после примедбе ЦК КПЈ напуштен и вратило се на ранији назив Метохија.

(7) Из резолуције са VI Покрајинског саветовања Комунистичке паргије за Косово Аукаћин Завод за историју Приштина, докуменат број 202.