Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

421

ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА НОО ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

слободе да би нашем народу поехала јасна његова будућност, јемство су Атлантска повеља, Московско-техеранска конференција и наша борба” ( u ). Y име OK СКЈ-а за Косово и Метохију конференцију je поздравио Џафер Вокши, у име Антифашисхичког фронха жена Сабрија Вокши, а у име народноослободилачког одбора Краснића ( I 2) делегах Мемех Барјакхари. После њих говорио je изасланик енглеске мисије код Главног штаба Народноослободилачке војске за Космет, енглески капетан (чије име није забележено у записнику) и рекао следеће: „Пре света желим да вам се захвалим на позиву за ову конференцију. После мог доласка у овај крај имао сам додира са људима разлнчитих полихичких схватања. Убрзо сам дошао до уверења, да je народноослободилачки одбор j едини који се бори против заједничког непријатеља, против фашизма. Политика Бали Комбтара je седети, чекати и борити се на страни окупатора против народноослободилачког одбора. Они говоре о „ехничкој Шћшшији”, али они не знају шта тиме желе да кажу. Они тврде да je народноослободилачки одбор комунистички. То je чиста лаж. Доставио сам о томе извештај моме глав ном штабу. Молим вас да наставите борбу за вашу слободу и независност. Обећавам вам за ову борбу пуну помоћ савезника” ( 13 ). Последњи je на овој седшщи говорио Цевдет Дода, у име I македонско-косовске бригаде и упознао присутне са успесима које je извојевала бригада у борби против немачко-бугарског окупатора и издајника у Кичеву и Дебру. Пре закључења свечане седнице он je предложио да се упуте поздравни телеграми НКОЈ-у, АВНОЈ-у, Врховном штабу НОВ и ПОЈ. Главном штабу народне вајске Албаније, Народноослободилачком одбору Албаније, Главном штабу НОВ и партизанских одреда за Косово и Метохију, ПК-ту КПЈ за Косово и Метохију ( 14 ). Пошто je конференција са одушевљењем прихватила предложени текст телеграма, Зећирија Реџа je после тога предложио дневни ред за сутрашњи дан рада конференције. Затим je свечана седница била закл>учена у један сат после поноћи. Прва радна, редовна седница Народноослободилачког одбора за Косово и Метохију била je одржана 1. јануара 1944. године. Hajnpe je саслушан и прихваћен извештај верификационог одбора, према коме je „Главгш штаб послао позиве за 61 особу, а од тога je присутно само 49”. На дневном реду су била два реферата: 1. Политичка ситуација и стварагье Народноослободилачког одбора; и 2. О народноослободилачким одборима. Први реферат поднео je Мехмет Хода. Он je иецрпно говорио о политичкој ситуацији и посебно се задржао на стану у буржоаској Југославиjii и на положају Шиптара, а затим се задржао на политичкој ситуацији из периода рата, са посебним оевртом на Косово и Метохију, и на крају рекао: „Народноослободилачка војска Југославије задала je смртни ударац не

(ii) , Слобода” бр. 12, 13. и 14. од 1943—1944. год., стр. 13. и 14. Завод за историју докуменат бр. 1316.

(12) Северна Албанија територија неколико села коју насе.ъава фис (племе) Краснићи. (13) Лист ~Слобода” бр. 12, 13. и 14. од 1943—1944. год., стр. 17. Покрајински завод за историју док. бр. 1316.

(14) Текстови телеграма гу објављени у листу „Слобода” бр. 12, 13. и 14. од 1943—1944. год., стр. 6. и 7, Телеграми су кратки и слични. Покрајински завод за историју док. бр. 1316.