Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ Година XVIII Maj Август 1970. Број 3 —4

О ПРАВУ НА ПЛОД РАДА И ЊЕГОВОМ ОСТВАРИВАЊУ КРОЗ ИНСТИТУЦИЈЕ ОБЛИГАЦИОНОГ ПРАВА(*)

Y вези c кодификадијом нашег граВанског права покренуто je, перед других, и пихање признања и грађанско-правног регулисања права радника на плод. Према замисли поборника те идеје, ово право треба да буде ново, самоуправном социјалистичком друштву својствено субјективно право. Овако замишљено, оно треба да чини један од стубова нашег граВанског законика и да овај законик разликује од ранијег и садашњег граВанског законодавства. Питање признања и граВанскоправног регулисања гфава радника на плод рада нису углавиом покренули дивилисти, научници грађанско! права и стручњаци практичари, него друштвено-политички радници, научшщи и стручњаци практичари који се баве јавним правом (*)• Историјски посматрано, идеја о признању и граВанскоправном регулисању права радника на плод рада није нова. Она je тек у најновије време у нас покренута, па многима може изгледати новом и оригиналном. Социјалистичка мисао и социјалистички покрети већ скоро два пуна столећа постављају питање признања права радника на плод његовог рада као једно од основних друштвених питања. Штавише, идејом о признању права радника на плод рада нису се бавили само социјалисти који су третирали економске и друштвено-политичке проблеме друштва него и содијалисти правнщи у стриктном смислу речи. МеВу њима један од најзначајнијих je свакако Антон Менгер, професор права универзитета у Бечу с краја ХГХ и почетна XX века. Његово дело „Право на пун плод рада у историјском светлу” ( 2 ) доживело je више издања ( 3 ). Сем у овом, Антон

(*) Реферат за Саветовање „Садржина Законика о облигацијама као дела Цивилног кодекса", које je организовао Институт за упоредио право у Београду у заједници са Савезиом скупштином у вези са радом Комисије за Цивилни кодекс Савезне скупштlше, a које je одржано у Загребу 15. и 16. јануара 1970. године.

(1) Ар Леон Гершковић, Цивилно-правни институти као израз друштвено-екопомских одпоса, Реферат за Саветовање ~Место Цивилног кодекса у систему нашег права", које je одржано 7. 8. и 9. маја 1969. године у Бешраду, Институт за упоредио право, Београд, 1969; Претпоставке ревизије правног система Југославије, Социјализам, бр. 10, 1969, стр. 1299—1331.

(2) Наслов у оригиналу гласи: »Das Recht auf den vollen Arbeitsertrag in geschichtlicher Darstellung«.

(3) Ми CMO се служили другим издатьем које се појавило 1891.