Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ЈЕДАН ПОКУШАЈ ДОСЛЕДНОГ ОСТВАРЕЊА СКУПШТИНСКОГ СИСТЕМА

СКУПШТИНСКИ СИСТЕМ Y СР СРБИЈИ Успостављање и развијање социјалистичке демократије у Југославији, како je пракса то показала, неминовно je довело до примене начела д,емократског j единства власти и изграђивања скупштинског система. Основне поставке овог система утврђене су још Савезним и републичким уставним законима од 1953, али оне нису биле у подједнакој мери доследно оствариване у току протеклог периода. Развоју и учвршћењу скупштинског система у нашој земли веома много су допринели Устав СФРЈ и устави социјалистичких република од 1963. године. Као што je познато, скупштински систем се изграђивао и изграђује у свим друштвено-политичким заједницама у Југославији. У том погледу може се сматрати значајним и остварење скупштинског система у СР Србији у коме теорија о скупштинском систему може да нађе потврду својих поставки као и подстрек за проналажење бољих и прикладнијих решена. С 1 )

Појам и карактер скупштинског система I. Као посебан тип система власти скупштински систем, у поре Вену са другим, није био често примењиван у пракси. Y историји модерне државе, а скупштински систем je тековииа модерне државе, нема много примера остварења овог типа система власти. Могло би се рећи да je било више покушаја да се овај систем успостави и изгради, него што je стварно био успостављен и изграђен. Конвентски систем у Француској у периоду Велике револуције, систем који je предвиђао чувени а никад примењени Монтањарски устав од 1793, систем Париске комупе 1871, швајцарски си-

(I) Ваља споменути да се у нашој земљи последњих година, а посебно данас, веома много говори и расправља о скупштинском систему, при чему недвосмислено јасно се изражавају категорички ставови о потреби његовог даљег учвршћења и разиоја. Међутим, веома je интересантно и значајно запазити да се том приликом, по правилу, не води рачуна о научно утврђсном појму и стварном значењу скупштинског система као посебног типа система власти. Појам скупштинског система се често у толико велико] мери проширује да со скупштински систем, практично, изједначава са представничким системом, па делом и са самим политичким системом, што се научно, разуме се, не може прихватити.