Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

865

ОБАВЕЗА НА ПЛАЕАЊЕ ПРЕМИЈЕ ОСИГУРАЬЬА

je начело да се премија плаћа у тренутку закључења уговора о осигурању Друго je начело да je уговарач осшурања дужан да плати премију само ако му je осигурач предао полису осигурања. Начело да се премнја плаћа у тренутку закључења уговора о осигурању значи, другим речима, да се плайа унапред. Уговори о осигурању, истина, спадају у трупу узајамних (синалагматичких) уговора, али се испуњавају тако што je једна страна, уговарач осигурања, по правилу обавезна да прва испуни своју обавезу. Разумљнво je да последица овога мора да буде ограничавање уговарача осигурања у праву на истидање exceptio non adimpleti contractus y односу на осигурача ( 21 ). Ако je реч о дугорочном осигурању, у тренутку закључења уговора о осигурању плаћа се само прва премија. Ако je уговорено плаћање премије у ратама, у тренутку закључења уговора о осигурању плаћа се само прва рата. Y области осигурања живота понекад се уговара капара, и у таквим случајевнма уместо прве премије приликом закључења уговора о осигурању уговарач осигурања полаже капару С 22 ). Аруго изнето начело, начело да je уговарач осигурања дужан да плати премију само ако му je осигурач предао полису осигурања, донекле модификује прво. Наиме, уговарач осигурања je дужан да плати премију приликом закључења уговора о осигурању, али само ако му осигурач у замену за плаћени износ премије преда полису осигурања. Ако осигурач није спреман да испостави полису, односно неко друго писмено које уместо полисе може да служи као доказ о закљученом уговору о осигурању, нема право да захтева да му се плати премија. Интересантно je да je оваква повезаност обавезе на плаћање премије и уручења полисе прихваћена и у неким земл>ама у којима се сматра да уговор о осигурању има консесуални карактер Ç 23 ), где je, дакле, могуЙе да уговор о осигурању постоји, заједно са обавезом уговарача осигурања на плайан>е премије, чак и без испостављања полисе. Ако осигурач изда полису пре него што je примио премију, a није нетто друго уговорено, треба сматрати да je пристао на одгађање плайања премије ( 24 ). 13. Чисто теоријски посматрано, доспелост премије je потпунонезависна од тренутка кад почиње покриће из уговора о осигурању. Покрийе из осигурања почнње од тренутка који je уговорен, a тај тренутак може пасти и пре и касније од тренутка кад доспева премија. Мейутим, исто као и у погледу доспелости премије, ако ни je друкчије уговорено,, покрийе из осигурања почиње од тренутка кад je уговор о осигурању закључен. На тај начин, по правилу, од тренутка закључења уговора о осигурању почиње да тече покрийе из осигурања, али je тог тренутка уговарач осигурања дужан да плати премију.

(21) Право уговарача осигурагьа да истиче exceptio поп adimpleti contractus ограничена je и алеаторном природой уговора о оснгурању.

(22) Општа правила за осигурач,е живота, која je доиео Завод за осигурање и реосигурање „Југославија” 1968. године, члан 7.

22) Исмачкој Закон о уговору о осигурању, план 35,

(- 4 ) Члан 19. наведеног швајцарског Закона; пар. 473. став 3. хрватског Трговачког. закона.