Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

869

ОБАВЕЗА НА ПЛАНАЊЕ ПРЕМИЈЕ ОСИГУРАЊА

Начин плаћања премије осигурања 17. Уговарач осигурања извршава своју обавезу плаћања премије на тај начин што осигурачу плаћа одређени износ новца. Ако ce плаћање премије врши готовим новцем који ce предаје из руке у руку, обично нема дилеме о томе да ли je плаћање извршено, који je износ плаћен и у ком тренутку. Уговарач осигурања, међутим, исто тако може пуноважно извршити плаћање и поштанском упутницом или уплатой на текући рачун осигурача. У таквим случајевшма, у нашем праву осигурања раније je важило правило да je премија плаћена оног дана кад je уплаћена на пошти (я*). У новијим правилима оснгурања ово je начело допуњено тако да се сада сматра да je премија плаћена оног дана кад je уплаћена на пошти, односно оног дана кад банци код ко je осигурач има текући рачун стигне налог да се премија одобри текућем рачуну осигурача (**).. Изгледа нам, међутим, да оваква одредба без потребе прави разлику између две ситуације које би требало третирати на исти начин. Зато сматрамо да би и у нашем праву осигурања требало прихватити правило које je прихваћено у многим другим земљама, а према којем се сматра да je у случају плаћања премије поштанском упутницом или уплатом на текући рачун, плаћање извршено онда кад износ премије пошта преда осигурачу, односно кад банка одобри износ премије текућем рачуну осигурача (а 5 ). Ако се плаћање премије врши чеком, што се у нас још не примењује, сматра се да je плаћање извршено оыог дана кад je осигурач стварно наплатио износ назначен у чеку од банке, или кад je пренео тај износ на свој текући рачун. Међутим, што се тиче наступања последица неплаћања премије, сматра се да je премија плаћена у подне наредног дана након што je чек уручен осигурачу ( 36 ). 18. Премија осигурања може Се платити и пребијањем (компензацијом), ако уговарач осигурања има неко потраживање према осигурачу. Потраживање уговарача осигурања најчешће се састоји у праву на накнаду штете која je проузрокована осигураним случајем. Пребијање се врши ако je то према општим правним правилима дозволено. Зато, не може се пребијати са износом дужне премије потраживање осигураника према осигурачу за накнаду из осигурања поводом оси-

(зз) Пар. 25, став 1. наведеног аустријског Закона; члан 4, став 2. Огаптих правила заосигурање имовине, ко ja je донела Југословенска заједница осигурања маја 1964. године. Исту одредбу садржавала су и Правда за осигурање од опасности (ризика) пожара, неких природ них и других догађаја (члан 7, став 3), која je донела Генерална дирекција Државног осигуравајућег завода августа 1954. године, с тим што су ова Правила одређивала и то да се у случајевима кад je уговорено плаћање вирманом преко банке, сматра да je прсмија плаћена ohoi дана који je у полней означен као дан закључења уговора о осигурању. Овакво je решење било могуће због тога што се плаћање премије вирманом уговарало углавном код обавезних осигурања.

(34) Члан 14, став 5. наведених Правила Завода „Југославија" у редакцијн из 1970. године. (35) Picard et Besson, нав. дело, стр. 169.

(36) Picard et Besson, нав. дело, стр. 170., L., Sicot, et H., Margeat »Précis de la Loi sur le contrat d'assurance«, Paris 1962. стр. 107.