Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

364

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

je доказивано f* 8 ), па ће радњу повреде чинити нпр. изјава да je неко предузеће закључило низ послова, a није, да je неки функционер дао оставку, што није, да једна трговинска организација продаје произволе по знатно вишој цени од неке друге, а то није тачно, итд. Мешовит вредносни суд, опет, садржи чиньенице и њихово оцен.ивање, вредновање ("), а проверив je као тачан или нетачан увек, бар у погледу чшьеничке основе, понекад, међутим, и у погледу вредновања. Повреду права на идентитет чиниће тако нпр. нетачна тврдња да конструкции неког апарата фирме недостају нека опште усвојена решења, па није функционалан, или нпр. нетачна тврдньа да je неки писац објавио свој првенац, који није наишао на пријем публике и који не представља праву умтеност. Y првом примеру могуће je утврдити тачност или нетачност и чшьеничне основе (да ли je таква конструкција по среди) и изведеног вредновања (je ли функционалан). Y другом je могуће утврдити тачност или нетачност само чшьеничне основе (ради ли се уопште о његовој књизи и како je примљена), па ће само тај део исказа, ако je неистинит, чинити радњу повреде права на идентитет (јер за вредновање: да то није права уметност, недостаје јединствен критеријум по коме би утврдили његову тачност или нетачност). Била по среди изјава иди друга која радња, нетачност приказивања се може различито манифестовати. Нпр. као претеривање, прида ли се саопштаваном значај којег нема, било похвално или не; када се таоцима гангстера припише сувише хероизма ( 10 °); непотпуност, једностраност, изостави ли се нешто што je требало навести. Нпр. публику)е се вест да неко предузеће није на сајму добило ниједну награду за квалитет производа, а не наведе се да на њему уопште и није учествовало. Заменой субјекта припише се једноме радња или својство другога. Нпр. за професора права тврди се да je медицински истраживач ( 101 ). Нешто што се особи само једном догодило, уопштавањем се прикаже као и иначе карактеристично за њу. Нпр. тврди се за некога ко je једном добио награду да je готово претплаћен на ньих. Присвајањем туђих радњи или супонирање сопствених другоме. Нпр. слање телеграма у тубе име ( 102 ). Импутирањем лицу чина који није извршно. Нпр. саопшти се да je глумац пружио креацију сезоне, док он због болести уопште није наступио. Итд. итд. (г) Границе права на идентитет (аутентичност). Мада caiMO нетачно приказивање (када није увредљиво и не задире у приватну сферу) може повредити право на идентитет, свако такво нетачно приказивање није још радња повреде. Тако безначајна нетачност, и нетачност с периферном важности, ако je битан садржај тачно приказан ( ш ), не би ггредставл>ала

(98) М. Löffler: Op. cit., Rdz. 95 уз § 11, E. Helle: Schutz, S. 13.

(99) R. Schumacher : Presseäusserung, S. 115, 155, F. Riklin: Eingriffen, S. 134, 173. Тако га не назнва тако, већ говори о споју стварног и предносног суда, Е. Helle (:Schutz. S. 15f) мисли у суштини на исто.

(too) Види случај 21).

(loi) Види случај 16).

(102) Види случај 4).

(юз) О томе у вези повреде права на част и углед види R. Schumacher: Presseäusserung, S. llOff, F. Riklin: Eingriffen, S. 170 f, a y вези с повредом right of privacy W. L. Prosser: Torts, 3rd Ed, p. 838, R. Kamlah: Privacy, S. 160 ff.