Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

вор или међународни споразум, ма каквог облика или назива“. Ово je корпсно разјашњење, с обзиром да ce y досадашњој пракси под различитим називима и облицима јављају уговори и не постоје одређенн стандарди о томе. Правилником je регулисано и питање ко има право да региструје један међународни уговор код Секретаријата УН. To може „чинити било која уговорница“. He постоји, дакле, забрана да то учини и нека нечланица УН. ако je y питању уговор са неком чланицом УН. He би ce могло, по стриктном тумачењу члану 102. Повеље УН са придодатим Правилником, по нашем мишљењу, ни практично остварити регистровање уговора између нечланица УН код Секретарпјата УН.

Правилник je свакако остао y оквиру ограничења, која произлазе из поменутог члана 102. Повеље УН, a наиме; ,Д. уговорна страна мора бити једна од чланица уговорница УН; 2. уговор мора бити склопљен после ступања на снагу Повеље УН, тј. после 24. октобра 1945. године; п 3. уговор мора да je ступио на снагу пре самог чина регистровања".

На уговор који je регистровала једна уговорница, Уједињене нације или нека специјализована агенција, могу ce позвати све остале уговорнице. Улога Секретаријата УН о поступку регистрације je строго техничке природе. Он ce не упушта том приликом y оцену природе уговора, статуса уговорница, ваљаности уговора и др. Уношење уговора или споразума y регистар не може да ce схвати као накнадно оснажење (конвалидација) међународног уговора, ако то својство нема, као што ce ни уговорници не може дати статус који иначе нема. Такође, орган УН није спречен да примењује уговор, који није регистрован, иако ce стране уговорнице не могу на њега позивати.

Такхфе ce уводе y документацију међународни уговори који нису обухваћени овим правилима о регистровању и објављивању, a закључени су пре ступања на снагу Повеље УН a нису својевремено унети y збирку уговора Друштва народа, посебно они који су закључени y периоду Другог светског рата (19391945). 19 Члан 10. овог правилника предвиђа добровољно регис-

19 Напомињсмо, да су захваљујући овим збиркама УН (Treaty Series; Recueil des Traités), y југословенској доктринн коришћени уговори избегличкс крал>евскс владе Југославије за време Другог светског рата, који иначе нису били доступни на други начин (С. Ђорђевић, О континуитету држава с посебним освртом на мсђународноправни континуитет Краљевинс Југославијс и ФНРЈ, Београд 1967, стр. 148-151,

177

С. Ђорђевић. Регистровањс, објављипан.е и депоновање... (стр. 171-187)