Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

3. У области пружања услуга, ако ce делатност страног правног лица састоји y пружању услуга, страно правно лице које пружа услужне делатности на територији Србије и Црне Горе мора да ce придржава домаћих прописа, међународних уговора и професионалних кодекса. 22 Осим тога, влада може да одреди и ограничи које врсте услуга може да пружа страно правно лице на територији Србије и Црне Горе. 23

4. Под вршењем услуга ce, inter alia, подразумева, посредовање и заступање y промету робе и услуга, истраживачкоразвојна услуга и услуга пружања и коришћења информација и знања y привреди и науци. 24

5. Из доступних аката не произлази да су друштва Fit for Success Academy Ltd. и GEM Collection Ltd. било y једном од наведених видова створила законом тражене услове за дуГоронно пословање на тернторији Србије и Црне Горе.

6. Напротив, из уговора о налогу закљученог са друштвом ВК business consulting d. 0.0. чије je седиште y Београду од 3. 12. 2002. године произлази постојање намере Fit for Success Academy Ltd. да обавља на територијп Србије и Црне Горе своју регистровану делатност континуирано н на дуже време, односно да спроводи курсеве ~Успешан пут“ y трајању од годину дана, и то директно, дакле из места свог седишта на Гибралтару.

7. Чланом 2. већ цитираног уговора y коме je Fit for Success Academy Ltd. означен као налогодавац, произлази, наиме, да he Fit for Success Academy Ltd. директно остваривати контакте ca noтенцијалним клијентиме на територији Србнје и Црне Горе, y циљу презентацпје и продаје књнге „Успешан пут“.

8. У казненим одредбама Закона о спољнотрговинском пословању 25 није изричито предвиђена санкција (казна) за правно лице које поступи противно одредбама Закона који третирају питање вршења услужних делатностп y наведеном смислу на територији Србије и Црне Горе. Такође, y Закону није изрнчито предвиђена нити грађанскоправна санкција која би погодила приватноправне односе који су закључени противно одредбама Закона о спољнотрговннском пословању.

22 Члан 40. став 2. Закона о спољнотрговннском пословању. 22 Члан 40. став 1. Закона о спољнотрговинском пословању. 24 Члан 22. став 2. Закона о спољнотрговинском пословању. 22 Члан 93. и даље.

90

О. Антић, Именовани и неименовани уговори... (стр. 79-115)