Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

167

УДК 347.441

CERIF: Sl3O

Марко Перовић,

мастер*

Новација kao начин престанка облигација

Закон о облигационим односима регулише бројне начине престанка једне пуноеажне облигације. Међу њима се традиционално налази и новација (пренов) која подразумееа сагласност еоља поеериоца и дужника да сеоју постојећу обавезу замене ноеом, и ако ноеа обаееза има различит предмет или различит осное. За разлику од других начина престанка облигација, ноеацијом се гаси постојећи облигациони однос између поеериоца и дужника, али тако да истовремено међу њима настаје ноеи обигациони однос који се у односу на претходни, разликује у предмету или правном осноеу Оеим сеоЈствима новација се разликује од замене испуњења (datio in solutum) где се мења предмет једне исте обаеезе без настанка ноее облигације.

С друге стране, новација је у највећем броју савремених кодификација грађанског праеа добила уже поље примене у односу на класично римско право где је обухеатала, не само предмет и основ, еећ и промену субјеката у постојећем облигационом односу To је случај и са натим правом које промену субјеката регулише посебним устаноеама које имају своје именоване услове и правна дејства. To су, цесија којом се врши угоеорно уступање потражиеања ноеом поеериоцу односно преузимање дуга где долази до промене на страни дужника које се ерши уговором између старог дужника и преузимаоца, на који је пристао поверилац.

Ha maj начин, ноеација y нашем праву, као и у еећини компаратиених праених система, има уже поље примене, али и поред тога, она заузима значајно место у низу других начина престанка облигација. У прилог оее констатације, у раду су изложени одговарајући теоријски аргументи као и практичан значај новације.

Кључне речи: Облигација. Новација. Предмет. Осное. Animus novandi.

Аутор је асистент Правног факултета Универзитета у Београду, тагко. perovic@ius.bg. ac.rs