Arhiv UNS — Selo

Као год што млеко после телења с дана на дан све мање беланчевгше и соли. а више шећера и воде садржи, тако обратно пред телење све мање шећера и воде, а впше беланчевине и соли садржиОтуда долази да је млеко исте краве у разно доба иериоде музења разног укуса и боје. 3. Недостатци мане млева. Млеко није увек као што треба, но често има по који недостатак, који га за пзвесну це.в од части или сасвим неупотреб.вивим чпни и тиме му вредност смањуЈе. Недоствтке примећујемо на млеку по који пут одма по мужп, дакле оно Је исте и у вимену имало. У том су случају узроци ових мана: болест целога организма или само вимена краве, пли пак ранећа срества којима је крава рањена. Но често се појаве ови недостатцп тек иосле неког извесног времена по мужи, у ком је случају узрок ових недостатака: какав спољнп штетан уплив. Најчешћп недостатци млека, о којпма ћемо и ми овде да говоримо, јесу сљедећи ; а. Крваво млеко б. Прогрушано млеко в. Водеио млеко г. Горко млеко д. Балаво љпгаво млеко ђ. Плаво млеко и е. Кисело млеко

2. Млеко добре музаре

ТЕЖАК СВЕСКА V. СТРАНА 252

188 6 годпна xvn

O NS CO ot co o Of 4>co h-^ >. p к и o н м Р1 № p к џ ffi S“ д O н Q Q «<Ј о и it— 1I— 1h— 3*t-^- t1— tt— О to i i_ 11— l_ i_ ico 4Н '■£) о О Си - 1 co <o 4-"^ 4-^ c_o o» н > а č * co co co co CO' CO OD co co> 00 CO td co co co co co co co co -1 o O' О Of co —» co o o co 4^ o СО co гО co CO го КЗ > о CD co o 4>* GO ot o« Р* Е М 4^ 4-^ 44^ 4>* 44>* 44-^ co >o & co co O co >О' Of | o* CD и dD td и ” O o o o ii-- 4^ W Cd co 4Of co o CD o o CD м £ и 1