Arhiv UNS — Selo

izbistri posle istresanja, to ga treba ostaviti u sudovima da preležf u istoj ili u nekoj dfugoj prostoriji koja je dovoljno topla. 9. Posle skidanja pene sa odležanog meda možemo celu masir još jednom procediti kroz sasvim gusto sito ili naročito procednoplatno, da bi se tako oslobodili i poslednjih najsitnijih trunčića u medu. 10. Ovako proceđen med može se odmah sipati u sudove za: prodaju. Sudovi se prethodno dobro operu, da nemaju nikakvog" mirisa niti trunja. Naročito treba paziti da u ovim sudovima ne ostane dlaka, kad ih brišemo. 11. U sudovima za prodaju med se neko vreme drži u tečnom stanju, pa se onda kristalizuje (ušećeri). Da bi se pravilno- šećerio r moramo ga štapom (veći ili manji drveni štap) po koji put promešati. Koji med ne može da se brzo ušećeri, moramo mu dodati isitnjenih kristala čvrstog meda iste vrste. Kad se ovi kristali nađu u tečnom medu, oni brzo izazovu i njegovu kristalizaciju. Tako sestvorf ravnomerna kristalna masa lepoga izgleda. 12. Kod sipanja meda u staklene tegle i čaše treba paziti đa se uspe propisana količina (bilo po težini, bilo po visini), đa.se ni malo meda ne prospe preko suda. Tegle i čaše pri sipanju moraju stajati uspravno i mimo. 13. Med se sipa iz većeg suda u tegle i čaše pomoću pogodne slavine, i to tako da mlaz meda пе pada iz velike visine. Tegla se podnese pod samu slavinu, pa se mlaz meda pusti da pada па sredinu dna pođnesene tegle. Tako se on tiho i ravnomemo razliva. Da se podnesena tegla ne bi držala u ruci i tako micala; pod nju se podmetne pogodan stolić ili klupica (tezga) ili kakav drugi predmet, na kome ona može da stoji mirno i uspravno. 14. Med se nikada ne sme sipati u mokre tegle i čaše, uopšte u vlažne sudove. 15. Stare zaklopce па teglama i čašama, ako se oni ne mogu dobro očistiti, treba izmeniti novima. Naročito je potcebno da se izmeni onaj papir (karton ili umetak) ispod zaklopca. 16. Napunjene tegle i čaše ne smemo posle dirati, dok se med u njima ne stvrdne. One se lagano prenesu iS odmaknu (na velikoj tezgi) u stranu i tu miruju, dok se med пе kristalizuje. 17. Ako se ovako napunjene tegle i čaše drže na svetlom mestu, treba paziti da na njih ne udaraju sunčani zraci,. јег med pod uticajem sunčanih zrakova menja čvrstoću i boju. Može se desiti, da se čvrst med pod uticajem sunca sasvim s jedne strane otopi i iz-

6