Arhiv UNS — Selo

ЗА БАШТOВАНЕ ПОЧЕТНИКЕ

ЛЕЈЕ ЧЕКАЈУ РАСАД

Како одабрати праве расаде и како их засадити, сазнајемо из искуства опробаних баштованни Милке Савић и Милице Петровић

Kpaj априла и почетак маја, време је да сви, па и нови аматери баштовани почну да расађују поврће у својим малим баштама. Ово Је време за купус, парадајз, паприку, плавп патлицан. За вештпје и искуснпје то Је и време за лубенице, диње п краставце нз расада коЈе су наЈвероватниЈе до сада припремили у „џифи“ саксијаша или чашама од Јогурта.

Мислећи, пре свега, на баштоване почетнике, којима је потребан савет и туђе искуство на одржавању повртњака, посетили смо основну организацију „Земун" из састава ПКВ. Разговара-

Тиквице Са њима се све ради исто као и за ставац само што се кућици оставља већи простор, и по три, квадрата на две вреже. Диње и лубенице И ово се укусно поврће ссје исто као и тиквице. Важно је знати да се диња залива више од осталог поврћа. Шаргарепа, першун, кромнир ... Поврћа која су раније засађена у ово време почне да напада коров. Kopoiß ge баштенски непријател> и срамота је за доброг баштована. Редаовно плавите и пазите да се не појаве златица друге штеточине. М. М.

мо са искуоним поврта-ркама Милком Савић и Милицом Петровић. Највашниј'а припрема земљишта НоваЈлија у поартњаку, gasce нам Милка Савић, иСкусни баштован Ela послу а и приватно, највише пажње мора да поклони припреми земљишта. Ја сам рецимо, у сзојој бапгги, у близипи рурчинског аеродрома, Још јесенас изриљала земљу, и Је измешала са згоредим ста"Јњаком. Ко то ниЈ'е урадио, има Још времена. Земља се мора добро изриљати, најмање на дубини Једног ашова. Потом се помеша са стајским ђубривом. Добро ђубриво познаје се по томе што је довољно изједнlачено тако да се у њему не примећује слама. Добро Је, ко за то има могућности, да се земљишту пре риљања дода и комплексво ђубриво. То ђубриво може да се купи у свим пољопривредним апотекама и то у специјалним, малим паковањима, погодним за баштоване, Ово Је ђубриво у гранулама, не пр'ерађуЈе се него се, такво какво јесте, расипа по земљишту. А онај ко хоће да обрађује башту, требало би да зна да добар род може да очекује само онзј ко Је претходно добро црипремио подлогу. Шта је здрав расад Припрема земљишта', додаје друга саговорница Мшгица Петровић, није само по себи гаранција да ће и род бити успешан, поготово ако се обилно не залива. Расад се хсупује углавном на пијацама а то је и

Сада помаже саветима Тихомир Петровић

ПОКУШАЈТЕ САМИ

Мада се обично рачупа да је за почетника довољно да одгаји биљку из расада који је припремио неко други, Петра Роговић, баштованка, препоручује почетницима да сами створе расад. Ово је згодно време да се произведе расад средњераног купуса. Изриља се два квадратна метра земље и помеша са згорелим стајњаком. Онда се добро залије. Сутрадаи се на ово земљиште посеје ссме купуса (купује се у кесгш;ама у семенарама и самоуслугама). Семе се ие уноси у зеиљу него се по земљппггу посеје у мање више правилним

наЈЈедноставнији и најпристу пачнији начин. Само ие треба куповати било какав расад. Да би поврће добро напредовало потребно је да и расад буде квалитетан.- А квалитетан расад, на то посебно треба обратити пажњу, одликује Се врло зеленим лишћем, овежином биљке и белим коренчићима. Кад сте купили расад и дон|елн га на припремљено земљиште, наступа сађење, а ни то није тако једноставно како би неком иа први поглед могло да изгледа. Садити се може на два начина: прљком (односно саДилицом) и под мотику. Прљка је један једноставан дрвени округли клин), којим се направи рупа у земљи и у ту рупу се спушта раоад. Рупа мора да буде довољно дубока да би биљчица која се расађује могла да се постави на дубину на којој j'e иначе била у расаднику. Кад се биљчица посади, земља око ње се благо притисне прстима да би се сабила око корена. Под мотику, како се то каже, саде искусшгји башто-

редовима. Потом се покрива мешавином земље и стајњака, или цвећарског компоста, која није скупа. Све се то једном дапгчицом сабије и покрије танком пластичном фолијом. Фолија служи да би се убрзало ницаље она чува влагу и повећава температуру. За месец дана рагад је спреман п можете ra пренети у башту, а свој „расадник" искористити за производњу расада касног купуса оног који се ставља у каце. Ако не успе, не.очајавајте. Следеће године имаћете више успеха.

вани. И при овом поступку пази се да биљка буде покривена земљом до нивоа до којег је била покривена у расаднику. Било кој и нlачин садње да се примени, важно је да се непосредно по сађењу биљке добро залију. Размак расада .Поврће се сади на размак, ред од реда, тако да омогућуј'е лак приступ у будућој обради. То значи да са редови купуса, парадајза, паприке или плавог патлиџана саде у редовима који су 30 —40 цм размакнути један од другог. Размак међу биљкама је од 25 до 40 центиметара. Расад ће се, рекле су нам наше саговорнице, на београдским пијацама појавити средином овог Месеца. Ако оадашњи или нови баштованlи буду имали додатна гштања за одговоре се могу обратити нашој редакцији, или наши-м данашшим саговорницама у њиховој организацији „Земун“ на БатаЈничком nyrv. ... ' ; .-]

М. МИЛОЈЕВИЋ

Здрав расад лако се препознаје зелено лишће, све жа бдљка и бели коренчићи: Милка Савић и Милица Петровић

13