Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

320 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

мисии в дјељех Манастирских сам да присудствует гдје потреба будет у своје време. Пишите нам јеште, небудели что ново и страно, что је ова протестација пјела на мађарских правах основата. Господин обердиректор како разумјехом, јегда симо доспјел будет к инкорпорационс — комисии себе отдаст гдје и Господин асардија обрјетаетсе, и тако јего о намо отход, да не. би узрок бил дјел Монастир, на далше отложенија. Господина Арадскаго да би сте ви предварили били у Линц, а не он вас, повољњее бихом разумјели, зато и гледајте у том не опознити се.

Јавите нам за агента отишал ли и ону Линц. Прочее нам. јавленсе во совершенство и исполнение доводити потрудите се и остати.

11. Јунија.

Партикулар писатоге Господину Епископу Ненадовићу.

Преосвештенства Ваш. от 4. сего получени лист Ми огобљивоју наклоностију и јелико возможноју охотоју к Вам, прочтохом и потребу разумјехом, котореј Ми, како и досље во различних приликах довлесотворити, и зактеваеме карта бијанке послати, тим припетствовали се јесмо, что смо чекали от Вас концепт онаго вашего намјерјаемаго Јеја краљ. Велич. и осталим Министром предложенија, да знамо на колико је дјело ваше доведено, и что на то предлагати намјерени јесте; друго пак неизвјестни бихом, колико плаца оста-., вити уписиванију и гдје подписати се. Ја и сљедователње чекати от Вас будем, (аште Вам потреба јавит се) да Нам пошљете концепт с титлами и назнаменованием кому, коси Ми овдје сотворимо пописати и подписати, и како Нам јавили будете, управо разаслати или на Вас послати, да сами раздаете. Тако у сем, како и у прочем П. В. јелико болше возможну рукопомошт дати, Наша једина радост и утјеха будет и хотјели би да Пр. В. между биваемим и от Собратии Ваших враждованием, не даст себе њекоему малодушију или очајанију, имуште Великаго за Вас прокатора на Небеси,а и Ми јесми. (Наставиће се).

ПОШТОВАНИМ ПРЕТПЛАТНИЦИМА.

Како је и поред врло малог броја претплатника — та немамо их више од 120 добар део платио претплату само за прво по године, а неколико њих не платише ни хелера; то их учтиво умољавамо да изволе дужну претплату што пре послати.

Ми смо рекли, да ћемо на крају године навести поименце претплатнике на » Архив«, па ко није рад да му име дође међу претплатнике који не платише претплату, нека се пожури са претплатом. "

Како нам је заостао повећи број примерака од ове године, молимо пријатеље »Архива« да се постарају прибавити ког претплатника да не оду заостали примерци у дућан за завијање робе.

Карловци 20. Октобра 1912. Уредништво „Архива“.

„Архив“ излази месечно на два табака. Цена му је на годину за Аустро-Угарску 6 К., на по године 3 К, за остале земље на годину 8 К, на по године 4 К. — Вересије нема. — Писма плаћена шиљу се уреднику. — Не плаћена се писма не примају. — Рукописи се не враћају.

Српска Манастирска Штампарија у Ср. Карловцима. 1912.—390,