Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 287

Објава смрти владике горњонарловачког Генадија Димовића.

Митрополит Стефан Стратимировић известио је владике карловачке Митрополије о смрти Генадија Димовића овим дописом.

Преосвјашчењејшиј и високодостојњејшиј Г. мње во Христје Брате љубезњејшиј!

Наш возљублениј во Христје Исусје брат, Г. Генадиј Димовић бившиј Епископ Диецези Карлштадскија нашего благочестија, по тринедељном болезновании от грозници с огњевицом на 20. дењ Декемврија м. 1796. года, у 6 сати по полудни, Богу дух свој предал.

Он бил Епископ 10 љет и почти 7 м.“) и цјелое тое времја правил Диецезу онују со вејаким от него возможним прилежанием, ревнуја о спасеним вовјеренија јему богоспасаемија тоја церкви и благочестиваго стада, со искрењејшим трудољубием, благочестивоже и благобојазливо до издиханија своего, жителствуја, јакоже и онија церкви јејже ревнително пастиреначалствовал, тако и у всјех нас заслужил да будет јему вјечнаја памјат!

Аз препоручају душу јего молитвам свјатим П. В.; а понеже между тјем правление тоја диецези до далшаго тамошњему Конзисториуму под председателством Архимандрита Гомирскаго Јоникија Милоевича вовјерено јест, то сие В. П. за вједомост и упутствование јавити непропушчају и потому, что в случај потреби Епископскаго каковаго дјејствија, у тојже Диецези принужден буду П. В. таковое у времја свое вовјерити: иже между тјем с високопочитанием пребивају.

Вашего Преосвјашченства Покорњејшиј слуга Стефан от Стратимировић с. р. ВБ! Даљу 2. јан. !797.

Овај је циркулар упутио Стратимировић владици пакрачком Кирилу Живковићу, на кога се и односе последње речи.

Горњокарловачку је епархију администрирао арх. Миливојевић све до 27 Маја 1798., ког је дана инсталисан био новопосвећени владика Свеван пл. Авакумовић (посвећен је 21. Марта и. г.).

Покојни Димитрије Оклопџија, прикупио је врло лепу и важну о и Биле Димовићеву с Митр. Мојсијем Путником и Стеваном Стратимировићем, и дао нам ју је да је штампамо у „Архиву“, што ћемо гледати да и учинимо — ако узбуде већег одзива, и „Архив“ не узмора престати.

Инструкција црковна уреждена Декемвра 25. года 1764.

Печански прота Георгије Поповић, издао је на свештенство свога протопрезвитерата горњу инструкцију, која се данас налази У оригиналу у манастиру Врднику, и коју ради њене занимљивости овде доносимо.

Она гласи:

#) Димовић је посвећен био за владику 14. Јунија 1786.