Balkanski rat

I

Број 5

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 67

ско-турски рат, много је допринела наша артиљерија, која је имала сва преимућства над турском у погледу сп> собности људства. У опште победу на Куманову извојевало је до безумља храбро држање наше пешадије, имиозантна појава целе дринске дивизије у наступу на противнички центар; обасипање центра у припреми напада градом од шрапнела артиљерије; првог дивизиона дунав-

ског артиљеријског пука, целог дринског артиљеријског пука са коте 650 и моравском пољском артиљеријом са Четирачког Дојзја, дејством тимочке дивизије другог позива у леви бок и позадину непријатеља и на крају појавом дунавске дивизије другог позива на десно противничко крило. Пет. Н. Куновннћ.

<*

РУСКИ Ч1РЕСТОЛОНАСЛЕДНИК ЛпекеијБ Никопгјевић !

Црнвгорке НОСЕ НА Б01Н0 ПОЉЕ ПРЕОБУКУ ЗА РДТНИКЕ И ПОСТЕЉЕ 1'ЗА’РАЊЕНИКЕ

Вениа тт -г- Од Вокоушша Таласи Саве и Дунава плава , Шуме вечито и дању и ноћ и , .Туначки подвиг што богиња Слава , Окити венцем у срдитој моћи . Дивљачке чете Хуна и Авара , Ко љуте звери растера и смрви , Уншпти силу охолих Татара , И мач окупа у потоку крви.. 0’ свето доба! Тама заборава , Никад те неке, никад неке скрити , Зрачике спомен дан и зора илава ,, Наш сјај ке опет што је био бити!.. Шуме таласи Дунава и Саве , А њихов шум је историја цела , Словенске моки и борбе крваве , И вечном славом крунисаних дела !.

Џт б!ш нешто — Сличица с Битоља. Пре неколико месеца, када се приликом једне свечаности у Паризу, беше подигло двеста аероплана у вис, Матиас, сарадник „Матена“ сав усхикен, рече једном Србину, који се том приликом десио у Паризу и присуствовао овом детењу: — Јелте да то нешто значи бити Француз^ — Како да не! — одговори Србин. Пред Битољем грувало је сто наших топова. Случај је хтео да се Матиас ту сретне с оним Србином из Париза. Гледајуки како Турци беже, Србин довикну дописнику „Матена“: :— Господин Матиас,господинМатиас, јелте да то нешто значи бити Србин ! — Да, да, много то значи бити Србин!.. — одговори сав усхикен Француз.