Balkanski rat

Број 6 у слици

ЕД ДНРДНЈВДР

р је лршион турсна флота натерна у дпвље бегство јитцвпа.

,а упипи крај несносном турском режиму у наптим ; еу Младотурци с планом систематски изводили трчка флота, која се показала на висини и у грнкошого је допринела успесх-тма сувоземних савезничјој флоти на коју је увек била издашне руке, а како те су јој становници по природи добри морнари, р- уређеххе поморске силе. )бале, заузела читав низ турских острва, хнтитнла нос морем војске из Мале Азије. ма људства те није никад смела изићи на отвореи >ла била је принуђена да бега пошто је претрпсла

И РЕЧИ Страна 89

Нз Нове Србијв.

На кладенцу.

Турци су се слабо отимали, за ово пет векова свога господства, да оставе какве трагове после себе, да се по чем, сем по злу, помињу и овда када дође време, које је предвидео песник народеи, „друмови ће пожељет Турака, ал’ Турака нигде бити неће.“ Једини изузетак у томе чи. нили су већином богатији бегови подижући чесме себи задужбину. Наша слика представља једну такву чесму рађена од камена. На чесми је стари Турчин, који свесан новог зе. мана, пушта младе Српкињице, да прве захите студене воде, а он ће после њих, јер његова — више не тече.

1' Јоснф Бродип, војни напелнив.

Под теретима ратнога штрапацаумро је 10. јануара у Крагујевцу и војни капелник и познати одлични, популарни наш композитор Јосиф Бродил, који је цео свој живот посветио српској музици, српској војсци, српским идеалима. Смрћу његовом престало је да куца једно племенито, братско словенско срце, које је љубило ову земљу и српски народ и у њему оставило трајан спомен имену своме. Име творца „Србинова дана и сна,“ „Српских потпурија,“ „Крај Вардара," „У Маћедонију," „Са Челопека" 'и других популарних и уметничких његових композиција остаће тројно у најлепшем сећању код нас.