Balkanski rat

Страна 402

БАЛКАНСКИ РАТ

Број 26

КРДЉЕВА ЗДХВДЛНОСТ П0ВЕД0Н0СНИМ ВОЈСКДМ«

Нврвдба Врховног Команданта српскв војпкв м 29. ]упи 1913. гад, ЈГунаци! Јучо је у Букурошту закључон мир. Овим миром одређена је и нова граница између нас и Бугарске. Границом овом, поред задобивених територија у рату са Турском, обухваћен је још знатан део Источие Македоније у којој су ова важнија места: Крива Паланка , Крагопо, Кочане , Штип, Радовигпте, Пехчево , Царево Село и Дојран са знатиим делом Дојранског Језера. Јунаци! Својом нроливоном крвљу, својим јунаштвом, својим пожртвовањем и својим славним победама учинили сте, да је Србија постигла свој заветни аманет : Осветила гужпо Косово и спрала љагр са Сливнице. Ви сте оправдали све жртве које је народ врло радо понео за овај рат; оправдали сте наде Моје, вашега Врховног Команданта. Ви сто учинили да је Србија иостала слакном и признатом у целом свету Творци нових међа Велике Србијс — ви сте Моја храбра и победоносна војско.

гЈунаци! Ускоро ће доћи Моја народба за демобилизацију војске Али поред радости за ваш гховратак домовима, мени со срце моје стеже кад помислим да многе породице неће видети своје миле и драге јуиаке, који су своје кости оставили на бојноме пољу. Нека је изгинулим и помрлим борцнма вечита слава, Они су своју крв и своје животе дали за срсћу и величину своје Отаџбине А ви I о те се, јунаци, који сте преживели све ратне напоре и с.ва искушења, вратити својим милим п драгим, да у миру иродужите својо иослове и да се одмарате на славом увенчаним лаворикама.

Живела Моја храбра и иобедоносна војска.

ПЕТАР с. р.

Нарсдбу ову саопштити цолокуиној војсци.

Мннисшар војни Почасни ађутанШ Њ. В. Краља,

Ђенерлл Мил. Божановић с. р.

Народба грчког Ершнг 1м1датз трпа№ орозепе н нмореке м\ж од 26. ра 1913 Официри , подофицири , редови и мрнари , Јучо је у Букурешту потписан протокол, којим су одређене ново границе између Грчке и Бугарсхге. Нахне гранииџ на северу и истоку почињу од средине Преспанског језера и пролазе кроз долину између Битоља и Лерина, затим иду кроз високе планине, јужно од Морихова и северно од Моглена, пролазе јужно од Ђевђелије и онда између Дојрана и железничке ст ххице, кроз Дојранско Језоро, пењу се ка планини Беласшхци, пролазс поред Ку.тхе па кроз кланахх, Дсмир Хисара иехву со ка ххланини Ченгелу, пролазе јужно од Мелника и Нсврокопа и остављајући Ксанти иду реком Местом до њеног утока. Официри, подофицххри, редови и мрнари, ви сте творци нове увеличане Грчке. Ваша хфв, ваши напори, ваше борбе, вагне осгхудице, вагна храброст и ваша истрајност, учинили су те је Грчка постала велика, поштована и славна у целоме свету. Моје срп,е се стеже ххри иомисли да велики број мојих храбрих ратника неће чути моје речи, али њихова крв нијо узалуд ироливена. Нека буде вечан спомен нанхим јунацима палим на бојном гхољу. Вама, који сте преживели изјављујем своје дивљохбо на вашим јуначким делима и горд сам што сам шеф тагхве војске и такве флоте. Наредио сам да сс раздају сноменице свима, који су узели учешћа у оба рата. Сигуран сам да је у срцима свакога од вас осећај да сто направили Грчку великом, ваша најбоља награда. Наше дело још није сасвим доврлхено. Треба да наша отаџбина буде јака, врло јака. Живола грчка војска! Живела грчка флота!

КОНСТАНТИН.