Balkanski rat

БАЛКАНСКИ РАТ

Број 30

Страна 480

Д1ТАМПАРИЈА НАУМОВИћ И СтрфАНОВИЋ, ЗеОГРАД, ЧиКА-ЉуБИНА УЛ.БР. 8,

Одговорни уредник: ВТ. МНЛ. ШнЈамКН.

15

шт жртве

Аи Бо1но Петровнћ профеоор српско ведикс гимназије у Новомс Саду Српски новинар и књижевник Као ратни дописник новосадског „Српства' и сарајевско „Српске Ријечи“ подлегао кодери у Скопљу Слава њему који је за српску идеју пао с пером у руци.

Осветници Оаивпнце пешадшски мајор | ЉубОПНР Ј. ПбВПОВИ^ СЛАВНО ПАО на Голешу На Годешу је во1;ена најочајнија борба између наше и бугарске војске. Наши су свом снагом надирали, а и Бугари су се дивовеки бранили, те се морало стопу но стоау увимати и то с огромним жртвама. У тој борби која је вођена неколико дана и ноГи без нрестанка јуначки је нао мајор Љубомир Ј Павловик командир чете у 17 иешадијеком луку. Војници његове чете, који су се дивили храбрости свота неустрашимога командира, чинили су надчовечанске напоре, да из кише од олова изнесу мртво тело свога славно палог командира. Али то није

било могуће, јер је сваки нао крај њега, који му се ириближио. Тело мајора Љубе сво изрешетано остало је на крвавом разбојишту и нађено је тек носле закључења нримирја. Мајор Љуба иао је 7. јула, а нађено му је тело тек после месец дана, 8. августа. Нашла га је комисија за одређивање демаркационе линије и сахранила га је на Голешу. Пок. мајор Љуба био је одличан официр и као такав цењен од иочетка своје војничке коријере. За особите заслуге стечене у српско турском рату награђен ]е не само чином мајо г а но и златном медаљом за храброст. Отаџбини својој мајор Љуба доогојно се одужио и заслужио је, да му буде лака земља, коју је ослободио свој’ом крвљу и овојим животом Слава славно палом !