Beogradske novine

Naklada: Beogradsk* ntvinsko društvo, Beograd.

Odgavoran za uredništvo: JURAJ GROF ORŠIĆ-SLAVETIĆKl.

Strana 4. Beograd, nedjelja

svoje porodice prijavi: Prijavnom odjelenju carsko i kraljevskog komesarijata (bivša zgrada „Beogradske Zadruge“), gdje će o svemu, što mu je potrebno dobiti opširna obavještenja i upustva. Zakašnjavanje ove prijave povlači za sobom vrlo oštre posljeđice. — Potvrgjenu prijavu, koju starešina porodice dobije od odjelenja, treba čuvati, je r se gubitak te prijave kažnjava. Za našu siročad. U korist božićnih darova za djecn, koja su ostala bez roditelja stigli su još pokloni od ove gospode: Gena K o h n 50 kr., Mihajlo R. J ov a n o v i ć 20 k, Jovan Jovanović, Arnin Švarz 10 k, R. Gjurić & Komp, 2 k, marveni ljekar Artur B a u e r i oružnički narednik l 'erny po 10 k, Mrrko Vuletić i GavriI o v i ć 100 dinara, beogradsko pravo slavno sveštenstvo 50 dinara, M. Jovanović, M. M i 1 i ć e v i ć. Dr. Stefan L e v a y, Pante T ad i ć, Joca Marković, i Tatomir Petronij e v i ć, po 50 dinrra, Moriz A 1 b a 1 a 10 din ira. Osim toga poklonili su sukno za izradu odijela u vrijednosti od 100 dinara Samojlo Tutacaković član firme Gjukanović i Komp. i trgovina Mesarović i Pavlović. Prvi ,,Balkanzug“. „Berl. Zeit. a. Mittay“ javlja, da će prvi „Balkanzug* — direktni voz, koji će polaziti iz Berlina, preko Beča, BeograđazaCarigrad, krenuti se iz Berlina na 15. jan u a r a. Srpska akta u Sofiji. „L’ Echo de Bulgarie" javlja, da je u Sofiju stiglo deset vagona napunjeni aktima srpskih ustanova.

Beogradske Novine

Ratna izložba u Sofiji. La vrijeme pravoslavnih božićnih praznika i o novoj godini izložiti će se u arsenalu u Sjfiji javno cio plijen, koji je oduzet srpskoj, engleskoj i francuskoj vojsci. Povratak u Beograd. Megju mnogim srpskim porođicama, koje su se za posljednja dva dana vratile svojim domovima u Beograd, nalaze se i ove uglednije ličnosti: Dimitrije Vidaković, načelnik ministarstva gragjevine, Jovan J o v a n o v i ć, direktor gimnazije i narodni poslanik, Dragić P a v 1 o v i ć advokat, Nikola B e 1 o v i ć, Milan Zdravković, Vili F e I d m a n n trgovci, Dimitrije Š i d j a n s k i preduziinač, L u k a č industrijalac, Svetozar B o t o r i ć, gostioničar i vlasnik hote! ,,Paris“. Smaknuće radi grabeža. Srbi Gjoka Martić i Petar Stekić ! — B r a g a n a c, obojica iz Lipe, o s ug j e n i n a s m r t iz puške radi g r a- [ b e ž a i nepovlasnog nošenja oružja. Osuđa je izvršena na 16. decembra 1915. god. PAŽNJA! PAŽNJA! = Za sopstvenike mlinova Tarjan und Comp. BUDAPEST V. Esitkv u. S. ustanova za uregjenje mliuOva i sva tohnička uiog-jenja, liferuje sve vrste maSina za mlinove, kao i sve tehničke artikle za mlinove i tvornice najbolje vrste, po najnižim cijenama. Kod pregradjivanja mlinova i preuregjenja daje i stručnjačke savete.

BRACA KLEINOSCHEG :: C. I KR. DVORSKl DOBAVLJAČI :: VELETRGOVCIVINOM, ŠAMPANJEROM, TE POSJEDNICI VELIKIH VINOGRADA GOSTING KOD GRAZ-A. PREPORUČUJE SVOJ ŠAMPANJER, :: MARKA: :: Kleinosclieg Goldmarke Kleinoscheg Derby sec. I SVOJE BOGATO STOVARIŠTE ODLIČNIH \i\m u dqq f\m.

Mali oglasnik.

Dobra kuharica, Za policajni prezidium (časnička menaža) traži se odmah javiti se u knez Lazarevoj ulici.

Pisaći astal, (Jerry Patent), i Registrator na prodaju, upitati kod oberkelnera u Grand Hoteiu.

Čovjek koji govori i piše n j e m a č k i kao i 1 atinicom, sa ženom bez djece, želeo bi stupiti na kakvo mjesto, i to kao nastojnik, nad- j zornik, portir i t. d. Peter Petrović, Velikog Miloša ul. br. 61.

Nestali.

Mojim prijateijima. Moja kći Mica Pavićević, stara 21 godinu, bila je prilikom evakuacijeuPožarevcu kao nastavnica ženske radničke škole. Po mome saznanju vigjena ] je u Cupriji i Kraljevu. Molim prijatelje da mi odmali jave, ako su je negdje.videli. j L u k a P a v i ć e v i ć, podpredsednik beogradske opštine. 1

Tražim, Moju ženu Persu Milanović, | i djecu Dimitrija i Milana, kojl j su nestaii septembra mjeseca, priiikom evakuacije Beograda. Svakoga pak molim, ko ma šta o njima zna, da mi javi. Unaprijed blagodaran sam. Dragutin Miianović, Pančićeva ulica br. 11. Beograd.

9. januara 1916. Broj 4. IBB Benzin j I Mašinski zejtin 1 [ Zejtin za jelo Terpentin | Ricinov zejtin ^ -

liferuje prompt

Wien I., Krugerstrasse 3.

PflM5KE5E5IRE i bogati izbor ukrasa najjeftinije prodaje i prima opravke Hovi modni salon S. M Lazarevića u vlastitoj kući, Kralja Milana 120 (u dvorištu).

Hfloja kemička čistiona i bojadisaona odijela, opet je za moje mušterije otvorena. Anton Kellner Bojadisar i kemički čistilac. = BEOGRAD, Zeleni venac br. 14. = Tvornica: DUŠANOVAC, KRALJEVA UL. 16 .

Berthold Golđstein BEOGRAD, Simina uiica 16 koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlasti :: otvorio u Beogradu :: izvoznu i uvoznu trgovinu preporučuje za sada svoje usluge za uvoz životnih namirnica i konsumnih artikala sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa izvozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu

Berthold Goldstein, Zemun

Oglašujte u „Beogr dskim Novinama 11 .

CAROIJELLINEK DR. S. 0. JAMSTVOM

Beč I., Deutschmeijterpltitz 4. rodužnice: Bodenbach, Budapest, Halbstadt i Trst preuzimaju prevoze sviju vrsti u balkanske države. Upute badava.