Beogradske novine

Strana 2.

Četvrtak

PrlHke n ruskoj baltičkoj floti. Ja/vljaju iz S t o c k h o 1 m a 16. o. nij-t Kako donosi ,,R ječ“, boravio je u Pefcrogradu vrhovni zapovjednik crnomorske flote. Kad se povratio, Izviiestio je u Seva&tiopolju izaslanstvu flote o »vojim dojmovima. Njegovi su poidiatci 0 prilikama u baltičko] floti izazvali naročitu pažnju. Prema njegovom je pričanju vojnička disciplina tako slaba te se čini, da su ondje posve zabobavili, d« se zemlja nalazi u ra!u.

Dnevne političke vijesti. Ptegeniann o neograničenom podmorničkom ratu. Stegeinann sc u „Bundu" bavi zadnjim engleskim napadajem protiv Ze|Rbrugge-a i sumnja, da je Engiczima! Uspjelo, da tom prlstaništu nanesu kakvu »zbiljnijit štetu. Sve kad bi tome i bilo tako, ne bi to njpošto naudilo njemačkim; l>odmornicama, pošto je njihova uzdržlji,vost tolika da mogu za svoju izlazišnu, tačku upotrebijavati i svoja stara domaća pristaništn. Cini se, da sada Englezi nastoje umanjiti podmorničku opasnost time, što napadaju na njihovc uporištnc tačke. Engleska već ttvidja, da joj je sve stavljeno na kocku. 1 zato sc mora računati s tinv, ida će bezobzirnom upotn bom svilt svojih pomorskih i Vazdušnih suaga Engie/i nastojati odstraniii opasnost, koja im prijcti. Razumije se, da ni Nijemci ne će mirovati A k o E n g I e z I m a n e u s p i j e, d a n j e»n a č k e p o d in o r n i c e s p r i j e č e u »I a 1 j e m r a z a r a n j u, ondao n i u s e pf embru ove godine v i še ne mogu nastaviti r a t a s e z g 1 e d o m n a u spjehj a da se ni ne spomene ruska reVoJncijn. Prontiena ii irnncuskoui voinom vodstvu. Brzojavljaju iz Pariza 16. ov. nij.: •Aliiiistarski je savjet tt svojoj današnjoj sjednici zaključio, da se g<neral Petain imenuje vrhovnint zapovjednikom francuske vojske, a dosadašnjem vrhovnom zapovjedniku igjeneralu Nivelie-u da se po vjeri zapovjedništvo nad jednom vojnom skupinom. Načelnikoiu glavnog stožera iinenovan je goneral Foch. Neiifraiiia štampa o engleskim ncuspiesima na zapadnoni boiištn. O najtiovijim engleskiin neusojesi>mt pišu ,,Ni e u ws van d e n Wag“ od 14. o. mj. ovako: Engleski dobitak u zemljištu jc sasvim neznatan, te se jedva može ua karti i primjeititi. Mi nc možemo da pojmimo, kako se iko još može u Englcskoj takvom uspjeuu da radiije i da u njemu glcda neko zadovoljenje. Bez sumnje je opet potučeno nckoJiko hiljada Engleza. Sav uspjeh sa*ioji se u tome, što su engleske čeie 'djelimično posjele dva sela, čiia su imcna u Engleskoj posve nepoznata i koia če se po okončanjti rata brzo zaboraviti. Jamačno se u Engleskoj tješc očekivanjein, da čc se osvajanjem tih dviju scla popraviti — strateški pojo'žai. Bar tako gtase izvjcštaji cngieskili dopisnika. Ali tako je več više puta tvrdjeno, pa se ipak pok izalo kao netačno, te zato ne moženio da pojirjimo, da se u takve sivari nio/e još u Engicskoj vjerovati. Hindcuburgov front. Suprotno engleskint vojnim izvještajima, u kojima se na.mjorno ponavlja izraz, >ao da su englesko čete napalo tačkc Iiin’denbtirgovog fronta, utvrdjuju borlinski iistovi da Hindenburgov položaj stvarno u opšte nijo ni napadnut, izuzimajući prcdjel kod Bullecourta. Njemački su položajt faktično odgovorili svitn očekivanjiina. Osim pomcnuiog prcdjela, vrše se borbc na sjeveru zapadnog fronta svuda u okvim starih položaja, koji sc već 2‘/o godino ’nr.laze m rukama Nijomaca.

,,Temps“ o rezultatima konfereuciie skandinavskih ministara. Nota, koja je izdaia poslije skorašnie konferencije skajidinavskili ministara, nikako se ne dopada ,,Temps“-u. On s bolom tfdi, da u njoj nema nikakve kritike njemačkog podmorskog rata, dokle se Engleska prekorava s toga, što je u engleskim pristauištima zadržan izvjestan broj žitom natovarenih brodova, koji su biii odredjeni za Švedsku. Članak oštiro odbija zahtjeve, koji su istaknuti u stockliolmskoj konferenciji, da se održavaju prava sporazumnih sila prema neutralima i da se zastupaju na konferenciji za mir. Neprisiranost, koju naglašuiu skandinavske države u samoj stvari je pristfanost za središnje vlasti. Clemenceau o uspjesima podmoriiičkog rata. Ctemcnceau iskazuje u ,,L’h o m m e enchaine“ svoje čudjenje, što francusko ministarstvo mornarice još uvijek nedjeljno objavljuje takvu stafistiku o kretanju brodova u francuskim pristanjštima, koja je u stanju <i,u prikrije neprijatne i upravo katastrofal ne uspjehe podmorskog rata.

Dnevni dogadjaji. Umro Ivan Biiy. U Varaždinu je uniro umirovJjeni podžupan lvan Bi 1 y. Biie su mu 82 godine, a u svoje vrijeme igrao znatnu ulogu u diplomatskom odnosu s.a Srbijom. Prijateijevao je s generaiiina barunom Mollinariem i Eiiipovićem. Nova hrvatska opera. Zadarski ,,N arodni L i s i“ javlja, da je poznati mlađi skladatcij Antun D o b r o n i ć ovih dana dovršio simfoničku operu ,,S u t o n“. Kao libretto služila mu je „Dubrovačka trilogija“, II. dio od Iva contea Vojnovića. Stražarenje prcd španskom obalom„Depcche de Lyon“ javlja iz Macirida: Mirtistar predsjedmk Oarcia l’rieto izjavljuje, da oba nova torpedna razarača „Buscamentc" i ,,V i 11 ani 1“ stalno krstare od Gijonaldo francuske obale, a da će topovnjače „Bonifaz'* i „Marc| u e z 1 a V i c t o r i a“ kao i dvije torpeđirjače čuvati jugoistočnu obalu. Traze se: (Svršetak). IV. g. Tomi Stojadinoviću, sveš. članu Gktvuog Odbora Društva Crvenog Krsta u Beogradti, Carigraclska hL 1. Nikola Jovanović, okruž. načeln. u penz.; Nikola Vtiiić, kapet. u penz.; Natalija Stanković, čiit. min. fin.; Jevta Martić, biv. radnik fabr. u Kragujevcu. TajlefonSskinje: Zorka Petrović i Gospava Petrović. Željezničar i: Vidcn Matejić, Mirko Mihajlović i Milan Mitič. čuvari pruge; Padovau Nikolić, Miioš Nikolić, Ljubomir Nešić i Jordan Ristić, desetari; Blagoje Milenković, Mihajlo Milić, Ariton Nikolić i Ilija Nedeljković, karaula 154, nadzornici prugc. Čuvari telegrafa: Aratidjel Mikić i Nikola MišićV. g. Dragutinti Gjorgjeviću, sekrctaru Društva Crvenoga Krsta u c. i k. V. G. G./S. u Beogradu, Dobračina ir!. 16, od 10—12 časova prije podne: Željezničari: Veh'sav Kneže'vić, Nikola Kostić, Dmgutin Kostič, Stojan Krstić, Dragutin i.azarcvić, Jovan Mitrić, Arsa Mladenović, Svetozar Siojković, Vojisiav Stojađinović, Milovan Knežević, Milntin Stojanović, Lazar Stojanović, Kovau Stefanović, Bogoljub Stanojević, Miloš Stanojević i Zafir Spasić.

Mcdjutim, samo je on zuao koliko I je oscćao i patio od toga. S koliko je čežnje, vatre, stras-H mislio na ženske, piće, ašikovanje! Naročito su mu teško padali prolcča i jesemi. Ili, kad je Uakva svadba u komšiluku, a on kao uvek kod kuće. Tad i majka mu izidje, ode ianTO da glcda svadbu, a Steva, osećajući kako dolazi i spušta se noć, slušajući sa svadbe kako grneta i dairc udara, uzvike svojih drugova, kikot ženski... Tada on ne bi mogao da izdrži, vcč bi kao krijući se da ga niko ne spazi, bcžao cd kućc i odlazio nekom Aritonu, jedinom svom drugu s kim se družio- A od svih drugova jedino se taj Ariton ocu mu i majci svideo. I to zato što je taj Ariton, tada monvak, sam, sa sela, ipak već bio svoj čovek, imao nešto, stekao. I čak im bilo mi!o njcgovo druženie s njihovitn Stcvom, jcr su bili uveTeni, da ga on neće pokvariti. Taj je Ariton držao bakalnicu na kraj varoši, u mahali, daleko od čaršije. Tada bi tamo Stcva bežao, jer se od Aritona nije stidio, jer su se njili dvojica toliko voleli, drugovali. A uvek bi, kad bi on tako u veče otišao kod Aritona, pošto se dobro zatvore u njegO'V dućan da ih niko ne vidi, pili, pili cele noći. iTamo je Steva i zavoleo neku baštovanovu kčer, Maru, plavu ali razvijenu devojčicu. Ariton je to znao, aii Steva nije dao Aritonu za tu svoju ljubav nikome da kaže. a kamo li još roditeljima mu. Toliko je bio stidljiv. On je hteo da oni, otac mu i majka, saini pogode koju on voli, i tu da rau uz- ; inu za ženu. I moti mu jc, istina, za to | idočula, saznala, aii se Činila tome ne- I

I vešta, i pokatkad izdaleka nagoveštavala mu, lcako mu je već otac izabrao drugu, ovu istu Mariku, koja je bila iz gornje čaršije, odaklc su i oni došli, a uz to je još uz rairaz donosila nckoliko vinograda. I, zaista Mariku sti mu i uzeii- Steva, kao što se i očekivalo, ni reči nije kazao- Čak nije dao da se ma Šta prim'eti. Samo otada je češće odlazio Aritonu i tamo dužc ostajao, i, kao i pre sakriven, kod Aritona duže, više pio. I itvek posle takve potajnc pijanke vraćao bi se kući, i bivao još mirniji, poslušniji. Kao da sc nije oženio i postao drugi, domačiu u kuei. Nikad reči, a kamo li što da ne posluša, da ne uradi, a još manje odupre se ocu. Samo jednom. A to je bilo, kađ mu se ta, baštovanova kći, udavala. Silom jc on Aritona nagnao, da joj odu na svadbu. Kupio joj i dar, skupu basmu, i poručio đa od te basme ne pravi sebi odelo, več kad dobije dete muško, prvo, da njemu od toga načini „jorgančo". u kome će ga uvijati i nositi na rnkama. To je liteo, i heto je još da joj ode na svadbu. Otišao ie s Aritonom u veče- Dočekali su ih. Ćak ie i ona izišla, rukovala se s njim. Steva nije mogao više. Tu, na svadbi. pred svima, napio se. Bacao novac. Kaa se u zoru kuči vratio, ženu, Mariku, na mrtvo je ime izbio, tukao je, tukao... I te noći komšije su čuie njegova oca, gde uzdržavajući se šišteči od besa, grdi ga, psuje; ali čuli su i njega i njegov, tada prvi put jak, I siian glas, gde mu odgovaro, odupire sc i — plače!

BEOGRADSKE NOVINE Desetari: Živojin Lazarević, Andreja Mladenović, Dragoslav Miltnković, Milorad Mitrović, Panta Spasojević, Sava Tomić, Anta Kočijašević i Ateksa KitićTelefonski čuvari: Atanasko Todorović i Veseliu Todorović. Telegrafski čuvari: Aleksa Stamenković i Krsta Stošić. Cvctko Pctković, profesor iz Prištine. VI. g. Miši Ntkoliću, načciniku željezn. direk. Crveni Krst, Dobračina ul. 16. Radnim danima od 10—12 časova prije podne: Ž e 1 j e z n i č ar i : činovnici: Dragoljub Srejić i Milorad Stankovič; poslovođja Velimir Slobođanović; kočničari: Živko Srejić, Jovan Stojković i Je\ f timije Todoro\ić; ložač Rista Stojanović; skretničar Obrad Stojkovič; j poslužitelj Gjorgje Stojlcovič. VII. Tatoiniru Petronijeviću, članu glavnog odbora Društva Crvenog Krsta, Knez Mihajiova ul. 18, Beograd. Porodice oficira: Puko\ntika Dobrosava R. Gjorića iz Požar.ovca; kapetana Ljubomira Anastasijevića; kapetana Stojadina Stojadinovića; kapetana Rađomira Lukića; poručnika Branlca St. Jovtića; poručnika Vladimira Bogdanofvića; poručnika Viadrmira Jakovljeviča; poručnika Nikole Jovanovića g-dja Jelena; poručnika Viadana Gjorgjevića tnajkia g-dja Sofija; potporučuika Dimitrija Gj. Gjorgjeviča; potporučnika Toše Kostića; potporučnika Ješe Alkalaja; potporučnika Alt'reda Demajo; potporučnika Mihajla N. Bradića. Porodice vojnih činovnika: Bogoljuba Petrovića; Nikole Jova.novića. Porodice v o js n i h služiteI j a: Dragoljuba Petrovića i Vase Jovanovića. Gospodjc: Katarina Petrović, učit., Šatorac; Pavlija Zelen Safarik, radenica knagujevačke fabrike. Gospođa: Nikola otac Milana Vašića; Stojan Pavlović, trgov. iz Požarevca. VIII. Mihajlu Gj. Blagojeviću, Studenička u!. 27, Beograd. G. Marko Atanacković, kontrolor u epnziji i Milenko Jovašević, kapetan u penz. IX. g. dr. Dragutinu D u Č i ć u, šefu lTKnnop. tiprav., Takovska ul. 28, Beograd. Cinovnici ino nop o 1. upraver Jevrem Gjuričić; Mihajlo Gjorgjević; Radmiia Dobošarević; Ružica Gjuričić; Luka Eraković; Gaja Gjorgjevie, križač fabr. duv. TJovan Dimitrijević, nastojnik fabr. d\ivana, Služitelji'fnonopolske uprave i miit. finanšTja: Dragntin Dimitrijević; Mihajlo Dundjerski; Gjorgje Mihajlović; čedomir Cvetković; Žorka Ztatanović; Milka Milovanovič; Ašer Blisarevie. Zorka Gjurgjanovič, nadzorn. fabr. duv., za dvije uputnice. Ljubica Ignjatovič, pisar tnon. upr.; Ružiea Savić, prakt. mon. uprav-; Stana Zečević, pisar mon. uprav,; Rista Radovatiović, okr. mon. nadzornik; Siianko Živković, knjigovodja stovarišta duvana; Sava Spasojević, Mastojnik fabr. duv.; Petar Parezanović, radiiik fabrfke duv.; Aleksandar Petković, radenik fabr. duvana; Vojislav Stojanović, služit. monop. uprave, Obrad Ilić, služ. mon. uprave; Svetoziar Staniši'ć, nastojnik fabr. dnvana; Zorka' Zlatanović, služ. min. fin.; Miioš Ivanovič, služ. tnin. fiii-; Ljuba Ignjatović, križač fabr. duvana; Stevan Petrović, knjigovodja mou. uprave; Jevrem Radojčić, služ. carin. uprave. X. g. Dobri M. Z a g o r c u, Beograd, Daničićeva ul. 20. Telefoniskinje: Dragia Kostić; Miliea Ostojić; Vasilija Ostojić; Ruža Nešković; Živka Obradović, poštar iz Kačanika. XI. G-djici Leposavi A. M a r i n k ov i ć, nastavnici ženske gimnazije, Beograd, Balkanska ul. 22. G-djica Dattica Milenkovič, činov. min. finansija. XII. g. Ljubomiru S a r i ć u, Beograđ, Kursulina uL 14. P o š t a r i: Miloš Maitić, Dušan Kostić iz Krive Paianke; Vojislav Lazić; Milica Nikolić; Ljubica« Ljlićka ili Ljiljićka; Uroš Kostić, dijurnista poštansko tclegr.'iiskog odjelenja. XIII. g. Antonijij Paniću, načelniku željczn. direkcije, Beograd, Jovanova ul. 6, svakog radnog diana od 2—4 časova poslije podnc. Željeznički činovuici i zvanlčnici: Marko Knrakašević, načeln. u penz.; Stevan Babović; Mihajlo Ilić; Dimitrijo Vcljković; Života Obradović; Borisiav lMvlovič; Aieksa Jaoković; Maksim D. Petrović; Konstantin Jokanović; Ljnboinir Petković; Miroslav Petrović; Milan Petrović; Siojan Simonovič; Dušun B. Ristić; Božidar Radović; Vlastimir Kaštavarac; Mirko Miletić; Toma Pavlovič; Rista Pop-Antić; Aleksa Popović; Radomir Trajković; Ivan Tucaković; Nikola Siinić-Torbica; porodica Miltajla Sabljarevića; Milorad Popovi’ć; Aleksanđar Šiškoyič; Enis't Kovač; Jauko Petrović; ^Liuba Popović-Pfaf; Liubica Cvetka Cvbtkovića) GjorgJe Stošić; Dragutin Stanković; Dušan Ilič; Ognjan Petrović; Vladimir Miknković; Vclimir Mijović; Aleksandar Jung; Ružica Petrović i porodica Ljubontira DanilovlćaVozovodje, mašinovodje, konduikterl, kočničari, skrctn i č a r i i m a n e vr is t e: Pefcar Mikić, života Simomović, Blagoje Soldić; porodica Aieksandra Dcdakina i Petra Nešića; Vukašin Jovanović, August Stenzel, Jovan Panić, Vladiinir Petrović, Josif

17. maja 1917. Tajber, Sava Grašić, Vlada Joksimović; Novica Simonović, Dimitrije Radosavljević, Arandjel Milovanović, Jovan Pecija, Nikolk Todorovič, Dimitrije Baltić, Aleksa 'i'utunović, Živko Tufegdžić, Svctozar Vlajković, Dra,giša Gjurić, Danica Živanović, Milan Gjorgjević, Pctar Ilić. Adam Ilić, Miloš Grujič, Stojan Jovanović, Ristn Petrović, Cirko Krstić, Andjclko Migić, Golub Malijašević, Arandje! Miiovanović, Dragomir Marjanovič, Radisav Prvanović, Svetozar Brcanović, Miiadin Lazarević, Milan Radonjić i porodica Milana Bunjetića, šefa manevre. N a d z o r n i c i, d e s e t a r i i č u v ari pruge: Dragomir Borović, Dragutiu Blagojević, Milorađ Genčić, Borisiav Pavlović, Ignjat Marković, Hristifor Trajitović, MiliSav Milcnkovič, Ljubomir Milenković, Anđreja Pajić i Dragoljub Perič. Pregledači kola i čuvari vodocrpa: Dragoljub Todorović, Miodrag Todorović, Sava Stanković. Magacinskoos obljc: Jovan Radosavljević; porodica Gjoko Radivojcvića; Milutin Siinonović, Dragoljub Miiovanović, Gjorgje Nikolić, AHtsanđar Pctrović, Aleksandar D. Petrović, Vlada Jakovljević, Toma Tošie, Stevan Stevanović, Vladimir Stanković, Marko Stanimirović, Nikola Jovanović i porodica Jovana Bunjetića. Služitelji: Gjura Pejić, Jovan Gjurišić, Stevan Stanimirović, Milcnko Savić i Tasa Staniniirović, vratar. XIV. g. Ste\ f anu S p a s i ć u, Beograd, vTakovskauI. 35. Todora Miloša Kovačevića, nastavn. iz Niša; Veselin Petrović upr. pošte i Gjorgje Popovie, telegrafist. XV. g. Milanu 2. Gjorgjcvtću, Beograđ, Malajnička ul. 10: Porodica Dragutina TomaŠevića, kont. pošte, Petar Totić, poštar i Danica Jovanovie, poštar. XVI. g. S. P. Tutudjiću, Beograd, Takovska 1: Gjorgje Trašić, pošt. služ.; Mladc-n Verigić, pošt. služ.; oba iz Ferizovića; Trifun Popadić, pri\ f r. konduk.; Stanislav Miličević, čuvar prtige i ovi takođje iz Ferizovića. XVII. g. Bogdauu Jakšieu, predsjed. odbora Crvenoga Krsta u Kniševm: Učitelji: Trajko Mihajlović i Dobrinka Mihajlović iz Gornjeg Stupnja; Milica Jovanović iz Aleksandrovca; Marija Ilić iz Pleša; Jelica Janković i Paraskeva Radović iz Varvarina; Mateja Miletić i Anka Obrenović iz JDonjeg Krčima; Milutin Pavlović iz Ibzenice; Gerasim Vujić iz Beie Vode; deca Zorke Popović; Milka Filipović iz Tvrdojevca. Sveitenici: Vojislav Pavlović iz Trstenikasada u Rači kragujevačkoj i Dragomir Jakovljević iz grada Stalaća. P o r o d i c e: Borivoja Vemića; DraDragoljttba Ilića; Spire Kostića i Nikole Nikolića, vojn, činovnika; Miodraga Gj. Jovanovića, rez. pontčnika 1 Dušana Konjevića, vojn. apotekara. Mileva Popović iz Ražnja; majka Milivoja L. Bojkovića, abs. maturanfa; Darinka Lihrinčić, polic. praktikant; Jelena Obradovič i Miieva Predić. XVIII. Odboru Crvenoga Krsta u Kragujevcu: iz Kragujevca; Ljubica majka Miiana Jelića, sudskog pisara; porodice: Svetozara Simića, Dušana Ilića, rez. p.poručn- Mioljuba Todorovića, p.poručnika, Datiica A. Oiorgjevića, majo’ra; Iz Lapova: Zorka Mićič učit.; Milisav P. Jeković; Miloš Janičić; I z N a t a 1 i n a c a: Aleksandav Rišpatič; Ljubica Petrovič; Stana Milosavijević; učitciji: porodica Radomira P. Todclrovića, rez. poručnika; Iz Rače: Sinilja D. Spasić; Draga Svetolika Nešiča i porodica Dragoljuba Novakovića, kapetana; I z S i p i ć a: Zokra Jauković; učitelj Petrović; porodica Mihajla Stojanovića poručnika; I z Č u m i ć a: porodice Vasc Nediea, p.poručn.; Ilije Sremčevića, poručn-; Vladimira A. Mihajlovića, rez. kapet. i Milica M. Vukosavljević, učiteljica; Nikola Ristić, trgov. iz Rekovca; Mihin K. Dimitrijević iz M. Krčmara; porodice Nemanje A. Pavlovića, rez. poručn.; Aleksandra L. Miloradovića, kapet.; Ljubisav Damnjanović, nčit.; Katarina Petrović, svi iz Trnave; Danica Marković, učit- iz Kloke; Timotije Jovanović poštarn'z Topole; Mihajlo Jankovič učit. i Natalija Janković učit. oboje iz Zabara; Živko Joksimovič učit. iz Giljana; Svetislav -Jovanović učit. iz Petrovca; Nikola Radojković iz Lužnice; Milica Dušana Teođosića iz Male Pčelice; učiteb'i Vladimir i Hristina Milutinović iz Glibovca; Julka Todorovć iz Vrbice; Natalija Mihajlovič učit. iz Saranova; učitelji Kosta i Anka Mazalovič iz Guncata; Pcrsiđa Mitrovič ičit. i Danica Grujic iz Batočinc; Mileva Dimitrijević iz. Scpacsa; Radisav Mojsilović UClt. iz Zakute; Mihajlo Spasojević učit. i Mihajlo A. Stanojević, iz Kamenice; Natalija Stamenković učit. iz Bare; Bosiljka Pavlović učit. iz Jarušice; porodica Božidara Obradoviča, rez- kapet. iz Bošnjana; Dragutin Simović, učit. iz Guberevca; Nastasija Gjorgjević učit. iz Radujevca; Radoniir K. Vujič učit. iz Ranujevca; Stanko S. Stevanović učit. i Trifun Marič iz Čukujevca; Zivan Miličevič učit. iz Jovano\ica; Angjelija N. Milovanović iz Oparića; Ljubica Pctrović učit. iz Mrčajevca; porodica Aleksandra Lukovića, sveštenika iz

Broj 134 . Gradovca; porodica Živote JovanOvlĆa * ap £ f - iz Pnijavora; porodica Todora A. Popovića rez- p.poručn. iz BtSunje; porodica Vojislava Tomiča rez p.poručn. iz Tragare; Radomir K. Vujic iz Ranojevca; porodica Gjorgja.M. Jamćijcvića rez. p.poiuća- iz Paiazitova; Saya Stojanović, kondukter pošteDraga Dimitrijcvić, upr. pošte; Jelena udova Relje S. Nikolića; Pefar llić: Hristina Jovanović, učit.; Leposava Janjić, učit.; Ruža kći Gaje Rankovića, počiv. učitclja; Jovan Jancić, srcs. načeln.; Darinka Petrović čin.; Leposava Proke Grebenarovića; Mtrosav, Cvetković; Zorka Radosavljević; Dušan Tripković; Dr. Milan Krstić; Natalija Pantelić; Kosara Ivanović; Milan Miličević, i Branko Mandić, policijski činovnici; Mileva dr- Zivana Markovića, sanit. kapet.; Dimicrije Gjorgjević, okr. šumar u penz.; Porodice oficira: Branka Radojevića kapet.; dr. AJeksandra Ćirića, sanil. poručn.; Dr. Eve Efrimidis; Radivoja A. Petrovića, poručn.; Božidara Dj. Ncdića, rez. poručn.; Vlastimira Stevanovića, p.poručn.; Miotiraga St. Mitrovića, rez. p.poručn.; Janka A. Jovauovića, artilj. kapet.; Aleksandra Jovanovića, kapet.; Dobrivoja Dinića, rez. poručn-; Milana Dj. Djurića, kapet.; Gavrila Pantelića, kapet.; Drag. Jankovića, čin.; Blagoja Mihajlovića: Jovana Milosavljevića, dijumiste iz Raške.

Grad i okolica. Bnevni (taiendai 1 . Danas je četvrtak 17. maja; postarom 4. maja. Rimokatolici: Spasov-daa (Spasovo); pravoslavni: Mučenica Pclagija. —•. Sunce se radja u 4 21, a zalazi u 7'31. Beogradski orfeum: Početak pređstavc tt 7 sati na veče. Paroplov izmedju Zemuna i Beograda kreće iz Beograda za Zeinun od R sati u jutro do 9 sati na veče svakoga sat* o s i m u 1 sat poslije podnc. Polazak iij Zcmuna za Beograd od 5-30 u jutro do 8 30 na veče svakoga sata osira u 12-30 posiije podne. Klnematografi: Vojni kino (Kolosetim): U 6 sati poslije podne pred-i siava za vojnike. — C. i kr. gradjanski kino (Paris): U 6 sati poslije podne predstava za gradjanstvo. Casnička i činovnička kasina otvorena je do 12 sati tt noći. ,,G r a n d H o t e 1“: Dnevno konccraft Početak u 6 satl poslije podne. Posjeta bolesnika u bolnicama: U bolnici .Brčko*: od 2—4 sata poslije podnt; U boinici ,,Br(irm a : od 9-30—12 sati prije podne i od 2—4 sata poslije pođne. RADf KATOLIČKOG SPASOVDANA IZLAZl NAREDNl BROJ NA’ŠEGA LISTA SUTRA, U PETAK, lf PODNERiraokatolička služba Božija. Danas na Spasovo, 17. maja sltižiće se: 1. U k o n a k u: u 8 sati u jutro tv. misa za vojnike, kojoj’ ima slobodan pristiup i glradjanstvo. 2. U ž u p s k o j c r k v i (Poslanička. ulica): u 8 sati u jutro sv. misa za škdsku đjecu. U 10 sati hrvatsko-srpsba propovijed i velika sv. misa. U pol 7 na veče majska pobožnosi, koja se i u radne dane u isto doba drži. U radne tđane počima prva sv. misa u pol 7, a dnigiaj u poil 8 sati u jutro. Pomoć za maj. U iiredu za potpis čitiovnika, umirovljenika i umirovljemca u Aleksandrovoj uiici broj 7. izradjene su priznanice za pomoč za mjesec maj do brcja 4375., te se iste mogu odmah’ dobiti. Priznanice se izdaju svakoga dana s a m o o d 3 l /e do 5 1 /- s a t i p o s 1 i j e p o d n e. S u t r a dan po prijemu prizuanice od8 do 11 sati prije pođne blagajna car. i kralj. okružnog zapovjedništva Bcograd-grad isplaćuje i pomoćKako prilikom prijema priznanice, tako i prilikom prijema same pomoči na blagajni c. i k. okružnog zapovjeđništva Beogvad-grad potrebno je imati uza se redarstvenu legitimaciju, radi ustanovlienja intendičnosti. Još jedared sc napominje, da se gore navedeni ured nalazi u zgradi novoobrazovane koinande Bcograd-grad (biv. VII- pukokružna komanda), Kralja Aleksamlra ulica broj 7. ’j Požar ii tvernici stočne hrane. U 10 i pol sati prije podne 15. o. mj. izbio je požar u tvornici stočue hrane, ali su ga brzo ntogli ugušiti sami vojnici, koji su tamo uposleni, tako da' jc požamicima, koji su prispjeli, ostalo samo da rasčiste miesto požara. Steta je neznatna. Veiiki gubitak. Na pntu iz Mačvanske ulice u nlicu Kralja Aleksandra izgubljen je novčanik sa ovom cadržinoni: 9 bankno* ta po 1000 kruna, 19 po 100 kruna, 4 po 20 kruna, jedna srpska stotinjarka, 20 novčanica po 10 dinara, jedan zlatnik od 20 dinara, dvije priznanicc od 500 i 100 kruna, jedna mjenica koja glasi na 200 kruua i razni drugi dokumcnti, kaji glase na ime Dimitrija M i 1 o š e v i č a. Cestiti nalazač neka izgubljeni novčanik sa sadržinom preda policijskom zapovjedništvu, gdje će dobiti odgovarajuću nagradu.