Beogradske novine

Petak, 17. avgusta 1917.

Str. 8. Svečani prilog „Beogradskih Novina“.

0 n e 'V o j s k e, štojeuprkos s v i m a napadima s polja i iznutra, u prkos sve zavidljive partijske svadje s o d u š e v 1 j e n j e m latila se oružja, k a d j u j e n j e z i n s t a r i c a r s k i i k r a1 j e v s k i r a t n i g o s p o d a r p o s 1 i j e d ug o g m i r a pozvao n a o r u ž j e i k o j'a, nikad nesavladana, plete nove lov o r o v e v i j e n c e s v o j o j s j a j ii o j slavi noseći svoje zastave sve d a 1 j e i d a I j e.

Dugo mirnodobsko vrijeme prije rata nije bilo povoljno, da se pojavi onako rnoćna ličnost, kao što je ona velikog Savojca, ina da je postojao jedan, koji je u mnogo čemu ličio na princa i na koga su većim dijelom bili s povjerenjem upravljeni pogledi i naroda i vojske. Ali i bez toga djeluje duh velikog muža, čiji krasni spomenik stoji danas pred carskim dvorom u Beču i kraljevskim dvorom u Budimu, u redovima nesravnjivih austro-ugarskih junaka.

Neka bi nam se održao taj duh za sva vremena, na sreću uzivišenog viadara i otadžbine! Io je želja i molitva svakog pravog vojnika o prvom rodjendanu našeg mladjanog najvišeg ratnog gospodara, opet jednog Karla, kome neka je sudjeno, da požnje sve one plodove, koje je prije dva stoljeća posijao najveći državnik i 'vojskovodja AustroUgarske. —w

Današnji izgled Beograda.

Izgled sa lijeve obale Save.

Veliki trg sa univerzitetom

KNJIGE IZ VELIKOG DOBfl Izradjene u c. i k. ratnom arhivu. (Jredjivane od pukovnika ftloisa Veltze-a. 1914 .- 1917 . Izašle su ove knjige:

Naši časnici, nakladom Manzovom, Beč, njemački i magjarski; Naši vojnici, nakladom Manzovom, Beč, njemački i magjarski; Naš sjeverni front, nakladom Manzovom, Beč, njemaćki, magjarski, češki i poljski; ftustro-CJgarska pod oružjem, (mape 1- 3), nakladom Grielovom, Budimpešta, njemaćki, magjarski, hrvatski; Iz ratne radionice, nakladom Manzovom, Beč, njemački; Junaci Crvenog Krsta, nakladom Manzovom, Beč, njemački; Pod Habsburškim stijegom, (Dvije godine svijetskoga rata), nakladom Nelsteinovom, Berlin i Beč, njemački, magjarski, češki, poljski, francuski, engleski, švedski, danski, španjolski, bugarski; Od Soče do Balkana, (Slike iz ratnih zemalja, ftustro-Clgarske, svezak 1), nakladom Piperovom, Munchen, njemački; Ratni kalendar, nakladom fonda za udovice i siročad, Beč, njemački; Slavni dani austro-ugarske odbranbene sile, (svezak 1), nakladom Manzovom, Beč, njemački i magjarski; Počasna knjiga austro-ugarske odbranbene sile (Odlikovani u svjetskom ratu, svezak 1.), nakladom domov. arhiva, Beč, njemački i magjarski; Na polju časti, (Slike i kratke vijesti o poginulima, tri sveska), komisiona naklada Seidel & Sohn, Beč, njemački. Uskoro će izaći: Nerazdjeljivo i neodvojivo (ilustrovana istorija svjetskoga rata, 1. svezak oko 800 stranica, dogadjaji 1914. g. Dalji svesci slijede. Nakladom za „domov. literaturu", Beč i Stuttgart, njemački i magjarski;

Naše borbe na jugu, nakladom Manzovom, Beč, njemački. magjarski, češki, poljski; Slavni dani, svezak 2. 5., nakladom Manzovom, Beč, njemački; ftustro-Ugarska pod oružjem (mapa IV., ukupno 10 mapa sa 500 slika i 10 svezaka u tekstu), nakiadom Grielovom, njemački, magjarski, hrvatski; Slike iz ratnih zemalja ftustro-Cigarske (svezak II. Koruška Tirol, svezak II!. Galicija, Poljska, Erdelj, Rumunjska), nakladom Piperovom, Munchen, njemački. U daljoj pripremi: Rat i tehnika, nakladom knjižare Seidel & Sohn, Beč; Biografija Nj. Veličanstva, nakladom knjižare Seidel &Sohn, Beč; Nadvojvoda Friedrich, nakladom knjižare Seidel & Sohn, Beč: Monumentum aere perennius, nakladom fonda za udovice i siročad, Beč; Nagradna diploma, nakladom fonda za udovice i siročad u Beču i ureda za pomoć u ratu u Budimpešti; ,,Lexikon“ svjetskoga rata, nakladom Rottera & Co., Beč (oko 15 svezaka). Knjige „Donaulanda". Naklada: Rotter & Co., Beč, njemački: Svezak 1. Naš carski par; 2. Naši vojskovodje (u više svezaka); 3. Dvije godine odbranbenog rata (Rat protiv Italije); 4. Franjo Josip I. u slici; 5. Skadarski odio; 6. Štajerska 1914.—1917.; 7. Naše zaposjednute oblasti; 8. Naš narod pod oružjem; 9. Djelatnost Krautwaldove vojne skupine; 10. 82. pješadijski puk u svjetskom ratu. (Nastavlja se).

Stampom car. i kralj. gubernijske štamparije u Beogradu.