Beogradske novine

Broj 80.

NedJeUa

BEOORADSKE NOVIIVE

14. marta 1918.

Strana 8. ,

Popiilarnc-naučna nredavanJa. Pozvan od strane c. i k. vojne g'avDe gubernije u Srb j’, prirediće c. k. dVoraki savjetnik, prdfesor dr. vitsz pl. J a k s c h 26. » 27. marta ovdje u Beogradu po jedno popularno naučno

r rcdavanje. Prvo pradavarje biće o uberkulozi

iz projekđj -• zrafnih elika u c. 1 k. vojnom kinematog afu 26. inerta u 4 sata poslije podne i biće sva<komc besplatno ptistunaf.no, a drugo će bi'i u o’kviru vojno lij;čnifkih izvještajpih vefeii 27. marla u hirurškom odjeljepju pričuvne bolnice ,,Brćko“. Ličnost predavafa, koj j3 svojim znapj'-m i iskustvom stekao u lij?čni x kom fevijetu glas naučnika prvoga re'a ^unč! nam, da će njegova predavanja dati jasnu elika predmeta, o kome gpvo i, te s toga evakome najtoplije preporačujemo ta njegoya predavanja. Srpskl zarobljenlcl za beogradsku sirorinju. Srpski ratni zarobljenici u Konigsbriicku pokupili su izmedju sebe i poslala za beogradsku sirotinju svolu od 80 piaraka i to: Ognjanović 15; Dcjauović 10; Pavić 10; Cirić 5; Vasić 5; Jović 15; ■Vujičić 5; Jakšič 5; Pešteran 10 i Zikić 15 maraka.

Tranivajskj saobraćaj. Od 24. marta produŽen je saobraćaj posljednjih kola: I. pru;a: Kaleme>dan: Radnim danom u 7 sati 80 minuta, nedjeljom u 8 sati 30 minuta; I. pruga, Makenzijeva ul.: radnim danom u 7 s:»ti 65 ininuta, nedjeljom u 8 sati 66 minuta,

poslije podne. II. pruga, vojno gradjevno danom u 7 sai, nedje-

odjelenje: radnim

Ijom u 8 sati; II. praga, "že’ jszni ka stanica: radnim danom u 7 sati 10 minuta, ne-

djeljom u 8 sa.i 10 minuta, posLje p ,dne. V. praga, Trkalište: radnim danom 7 sati

Kancelarije XIV. reoua preseljene. Kancelarije XIV. reona c š i.ic grada jBeograda, koje su se do sada nalazije ti Mačvanskoj ul. br. 11, pres° j-ne su u Lanđanovu ulicu broj 44, gdje sti već Otpočele svoj rad. 0 ovome se izvještava gradjanstvo radi znanja.

40 minuta, neđjeljom u 8 sati 40 minu.a; V. pruga, Terazlje: radni-m đanorn u “8 SaU 30 minuta, neđjeljom u a g sati 30 minuta poslije podne. VI. pruga,’ gubernija: radnim danom u 7 sati 30 miniita, nedjeljom u 8 sa'i 30 miaiuta; VI. praga, Topčider: radnim danom u 8 sati, nedjeljomj u 9 sati u veće.

Pređaja strojeva za presovanje sileita. Prcma naredbi c. i k. okrožnog zapovjedništva za okrag beograđski broj 3146/1918., svri strojcvi za piesovanjj sijcn.t imaju se pi-edati 16 odjeknju c. i k. vđjne glavne gubem je. Prema tome svi sopstvenici stiojeva za preso.a j’ >ijcna (pamih, ručnih Goppel Ouo’ika itd.) pozivaju se đa neizoslavno đo 26. ovog mjescca prijave svojira rejonima, da li im3ju takv'e strojeve r u kakvom su stanju.

Vojno kupatMo. Vojno pamoH kupatilo u kadama u Beogradu oivoreno je u poafer’j l'ak 25. jnarta od 7 —5 sati kao * inaČc u radnim Barima.

Konccrat u ćasničko] kashil. Danas poslije podne bićc n fasmfkoj kasini konccrat vojne glazbe. Slučai bez nesreče. Juče oko tri sata poslije podne popiaiili su se u 'Čika-Ljufcmoj ulici konji, kojje p. na čelu trena, tjerao jedan kaplar. Kađa su poplašeni konji izbi’j, kod gujbemijske zgrade, na Rnežev Spomenik, kapiar padne pod kola i ko zn Kaku oi prcišao, da nije pritrčao dd zgra'de guberHijskc jedan vojni činovnik, zgrabi za uzide poplašeae konje t uloži sav trud da ih zadrži. Njcrnu pritrče u pomoć još »ckoliko podčasnika, vojnika i gra'.'juia, l.e tako otklone predstojeću nesreću. Lije|k> jc bilo posmatrati sudj dovanje i starijiii i mladjih, kao i gradiana u ovome poslu. Kaplar jc zadofcio neznatne ogrebotinc. Nesreća je mogla b.'ti, đa korji nisu fcaustavijeni i umireni, jer poied toga ito bi strađao kapiar, poplašeni konji £zgazili bi još koga jureći tilicom.

Ljepota je najuspjelije oružje žena. Ona je ihjo dar Božji. ali se niora neprestano čuvati i njegovati, jer ona nije vječna. Diana puder ne pridiže samo Ijepotu, nego siuži i njazi kože I zđravljtt.

Književni prijegled

Kroatische Rimdschau. (Hrvatska Smotra). Dol.i’i smo i 3. svesku ove smotre za ovu godinu sa ovom sadržinom: Petar Preradović; K stogodišnjici roćjenja | hrvatskag na radnog pjesnika, od Mavre Bpicera, Zagrcb. — Jems'tva tra.jnog mire. ‘mmimahu ci’j Hafcsbutške monarhijej; oU Dra Fi-ana Milobara, Tct. sveučil. piofcsora, Zagreb. — 0 refonni hrvaU ’--g izlx>mog prava, od advokat t dra Dragana Safara, Zagrcb. — 0 hi'jadugodišnjem pravu hrvalskog naroda za samoodredjerje, istorijski imstrovano (dalmalinsko-bosanska Hrvalska kao središte držcvnog i nacijoualnog živofa) od đ.a Frant Milobara, kr. sveučil. profesora, Zagre'b. — Feljlon: Dofcunienti: Memoranilum cara Josipa II. o Hrvatima. —• Stampa: Jedna pobožna žetja. K talijansko-južnoslovenskom pribiižavanju. —• Kronika: Hrvatski safc-or. Strana'Jka savjet hrvatske stranke prava. ’Zrra.ča’jua juz- —’^T-enska izjava. Itafcja i južrii Sioveiri. *f dr Franko Potočiijak.

Marljai: Matijević tt Kragujevcu. Kako nam telegraTski javijaju iz Kraijcvca, Marijan Matijević, „junak iz Li:c“ održao je tamo u srijidu 20. i u četvrtak 21. ov. mj. po jcdnu predstavu. Nv tim je predstavama Mar jan postigao takav uspjeb, da je nc opšti zahtjev pubiikc proaužo bavljer je još za nekoliko dana, d a bi priredio još koju predstaVu. I ovom je prilikom Marijan ustupio znatnu sumu ođ prihoda oviir pređstava dobrolvomim ustanovama. Tačnu svotu jaivićemo naknadno.

Razne vijesti Cudui običaji. U S i j a m u vlađa lieka vr&ia ču-dnovate učtivosti i skromnosti. Kad neko govori drugome, mora da ga hvall preko svake mjere; kad ko o sebi govori, mora li-Sno sebe omalovažavati i ružiti. Inače, smatralo bi se, da je nevaspitan. Evo primjera: Prvi: — Kako je mome čuveuom } poštovanom prijatelju?

Drugi: — Moja Je Uešina zdravlja nego 5to to zaslužuje. Prvi: — Ćujem, da ste se uselili u vašu novu palatu. U kojoj je ulici? Drugi: — Moj ćumez je u onoj smrdljivoj ulici iza giavnog trga. Prv); — Šta rade vaša draiesna dječica? Drugi: — Zdravi su, mamlazL Samo moja srednja gadura nešto kašijuca. Zaista, pravo po sijamskil

Pluća u čovjeka. U plućlma jednog čovjeka hna preko 800 milijuna sičušnh mehurića, u koje ulazi vazduh pri disanju. Zidove tih mehurića čini tanka kožica, koja, kad bi jednosiavna bila i opružila se, može pokriti prostor od preko osamdeset kvadratnih metara. Ta bi kožica bila 54 puta voća od cijele spoljašnje čovjekove kože. Amcričke šume. Iz američkih šuma troši se svake godine po 100.000 hvati drva samo za klinčiće, kojima se priivrdjuju djonovi za čizme. i cipele. 300.000 kubnih stopa najbolje jelovine odu na palidrvca. Za pečcmje cigalja ode dva milijuna hvati drva, a to je taman toliko, koiiko za sto godina na 50.000 jutara zemlje porastc. Poslifednie bs*zojavne vijesti Njemačka ofenziva na zapadnom bojištu Njemački večernji izvješta) Kb. Berlin. 23. marta. Wolffov ured javlja: Završen jc prvl dio veiike bitke u Fraacuskoi

Pobijedii* sn?o u bitci kod Mochy-a, Ca ki brai-a, St. Oucntina I La Ferc. Potučen je znatan dio engleske vojske. Vodhno borbu na linb* sjevcroistočno od Đapaitme —P e r o n n e—H a m.

Zabmia kod franeuske i engleske vojske. RotteKlam, 23. marta. Njemačka potjeda na Scarpi Lrazvaia je kod francuske i engieske voj ~:ke veliku zabimu. ,,Daiiy Chronicle" piše: Predicže sarao nepotvrclnje vijesti, koje medjusobno ne stoje ni u kakvoj vezi. Na fiontu su bez sumnje naši došii u veliki škripac, ali su pokorili juiišima. Proći će još neko vr'jsme, dok se bude moglo jasno vidjeti, šta je neprijatelj kod svog prvog udara u stvari posfgao. Naše 6e ćete gada ne bore samo za svoje pozir eaje, nego i za budućnost Engleske i na x .; djele rase. Današnja borba ni je nikakav bluff, nego jc ozbiljna u evojoj punoj brutalnoj snazi.

Taiijahsb u štumpa o ofeuzivi i bczfzgled!i05t! američke ! japanske po* moći. LtiganO', 23. mara. Vojni kritičar turiniske ,,S t a m p e“ kaže o ofenzivi na zapadnom frontu: Od AmeriCana nema se šta mnogo očekivati. Prevoz stotine hiljada vojnika s jeđmog kopna na drugo vcć je sam po sehi težak. Još teže

je izvjcžbati te čete za ratnu službu. Japan ne dclazi'za sporazumne sile ozbiljno u račun.

Pooštrena francuska cenzura. (Naroćlti turolav „Beovr.dskih Novlna - ) ^km, 23. marta, Zbog njem&čke ofen ive po^št ena je frarcuska cenzura. Smiju se donoe t' samo -eaopfraja glavno«r st nr ia i hrz^j vi kodglavuo" s’rina ovjerov’je r ib rt i’i izvfestiteija. Uvodni č’anci ne smiju st’jati u protivtislovlju sa sadržnom zvanif 1 ih izvještaja. Objelodanjivanje necenzurisanih vijesti i Članaka naj.strože je zabranjeno.. Izvještaj bugarskog glavnog stožera Bba. Sofija, 23. marta:

Maćedonski front: Sjevemo od B i t o 1 j a bombardovala je živalino nepfjalcljska artitje i'a predjel iza naših položaja. Naša je artilj-rija uspještio odgovarala i zapal la 'e jedno neprijateijsko municiiono stova ište bhzu grada. U zavijutku Crne Reke i kod Tarn r zapadno od Dobropolja biio je više kraćih neprij iteljskih na’jbenih napada. Južno od Hume pokušalo je jedno grčko ođjelen'e, da rtaDadne našc straže, a’i je vatrom rasj?rano. *Zapadno od Vardara ras'jerale su naše straže u V-o’-bi na nož jednu j 'kn francusku četu. Na ~'i'^ti r "a * mer’ jn Vardara i Dojranskog j zera b la je obostrana topnička paljba Fvabnija. Dva neprijateljska monitora, koji eu se zađržavali u orfanskoj luci bombardcvali su bezusyješno naša utvrdjanja na, utoka Strume.

Dobručki front; Primlrje.

I OPLT NOVI RATNI SAVJET SPORAZUMNIH SILA. " s Kb. Lugano, 23. marta. ’ „Giomale d’ Italie" doznaje, da će so mjcseca ajirila u Ital ji sastati ratni sa vjet sporazumnih sila.

nikoni u Bemu, koji je rekao: Sa zaroh];cn»c,ma sc kod nas po iskazu same njcniačke vlade vrlo dobro postupa. Mi se nadamo, da ćemo poslije ratai biu u dobrim odnoslma sa svima narodlma. Zato Japan ne namjerava, da s« makako miješau evropsk« prilike. Olupost je misliti, da će Japan slati svoje čete na evropski front. Mi trebamo našu vojsku u istočnoj Aziji. da time konsoliaišemo naše nove posjede Koreju l Formozn Iz istih razloga ne vjerujem ni u japansku akciju u Sibiru. REDOVNI VAZDUŠNI SAOBRACAJ IZMEDJU BEČA I KIJEVA. Kb. Beč, 23. marta. Prva se letilica juče sa svoga puta u Kijev povratila ovamo i donijela poštu. Druga jedna letilica uputila se danas oreko Krakova za Kijev.

Iz mode

le IzbJIs ona doina, lcoia Jo5 uvljelc ne upotrcbl'avi biana Alabaster puder I crfeiee, da bodc lljep«. Mala doza ili lonfić K 2.—, vellka dois iil Ior* čić K 4.Posvuda se ir.o2e dobiti. Clsvno prodavalllte. „Dlana" Handels A. G. Budapest V. Nador ntca 6. 11

DEMONSTRACIJE PROTIV AMERIĆANA 1 ENGLEZA U HAAGU. (Naročltt brzojav „Beosrađskib Novina”.) Berlin, 23. marta. Djaci sveučiiišta Delfi pojavili su se juče pred a m ei r i č k i m poslanstvcm u liaagu i demonstrirall su pjevanjem patriotskili pjesama. Zvlždai, su, vikali i cičali. U povratku su sc r ugali intemnlranim Englezima, a pred kr 2 ljevom palatom pjevaJi su patriotske pjesme. TAVRIJA SE PROGLASILA NEZAVISNOM. > ' Kb. Moskva, 23. marfe.

Petrogradska brzojavoa agendja iadio vlja, đa se vlada Tavrije, koja jc Ukrajine, proglasi'a nezavisnom i da ne prizmaje VThovnn. vlast Rađe |u Kijtvu.

JAP.4N SE NE CE MIJEŠATI U EVROPSKE PRILIKE. (NaročiU brzojav „Beogradskiii Novtna".) Beim, 23, marta. ,,B e r n e r T a g b I a 11‘‘ objavIjuje jedan razgovor s japanskrm posla-

E8SMZIT2ES PESTflHTRE-UGBRSSE KOMERCIAUIE BANKE

U BEOGRADU KNEZ MIHAJLOVA 50. OLAVNA UPRAVA C. I K. MOWW)LA PITROLEJA I SPER3TA Bavi se svima bankarskim poslo vima, pošiljkama novaca 12 Austro Ugarske i za Austro-Vgarsku, savezničiie i neutralne države

SpecijalBO odjeleBje *a šigjanje novaca

rašnim zsrobSjenid-

Bia I iBtemfraBiBia.

Ptima uloge i obavlja mtjenjanje novca po najkulantnijim dnevnim kursevima ZoseDno odjeienje m roba za svo vrste trgov. posiova. n Osoovna slavnlca I pričuve n 232,005,009 Kriina. | [

tm r!@sh vinograda!

FrSseurski saion zs sospodu I damo.

Nafboija zamjena modfe gaiico (pšsveg kamena) ::: zp utamanjfvanje peronospore na iozS. :::

O s i J e k. se heraičkom

Zavoti za Istrež'vanje žlvotnlh namlrnlea v za grso Beogrsd. A Nr. 961. Gospodtn Fran1 0 Fr a nk apotekar lstražtvanjem predanog preparata .Pcrocid* došlo anaiizom do ovih podataka: voda 10.22'a u vodi rastvoreno ........ 64.29°/ 0 u vodi neraslvoreno 25.49°/o u solnoj kiselini nerastvoreno . . 15.32% U vodi rastvoren dio sastoji se od liovače, surapornc kiscHne, željcza, zemlj. alkallja i alkalija. Utvrdjeno Je, da 38—39 / 0 ovoga preparata ublja peronosponi, Beograd, 29. III. 1917. Dr. A. Zega.

23. Ba<k«nska minndaniljlk frliura - dnduSlriaJ« | pranj. ksn. I nranlklranja ruto.

Oglnšare u cifisksm Kovincma"

PROBAJE SE NA VELIKO I MALO:

BEOGRAD.

iEiujmitE ma knez Hiiisjicva uJ. 50.

OcUeijenje za roiiih Zbcg enale koližlne preporufule ae Interesentima, da što prije pokriju svoju potre&u. 1131

Udžbenlke za Taiijanski jeztk

Pttrertć, Oramatika (ćlriHcom) 5-50 Berlltz Ufttođa doo 110*—. U 10Rori, Conveisatioae Itiliano-tedesco 7*20 Gaipey, Italienkche Koavcrsations-Orcmalik 13*40 Langooscholdr, (talfentsch-Deutscli. Deutsch-It&lien. W6rlerbucii 2rrlju|}fi r TaTJansko-hrvatslri reJmk (u štampl, bićc za 2 mescca gotov)

{ drugih udžbeaikn za taiiianskl I druge JezlUe mogu se dobiti u

Knjižari „Naprećak”

Beograd, Knjaz Hfhajlova 9. fz unutrašnjosti postarin.i K 1*60 Q

Akdonarskl kapital: K. 130,000.000.—

R*r.erwai k. ea, 000 . 000 .—

ENGLESKO-AUSTAUSKE BANKEU BEOGRADU posredujepriodašiijanju novčanlh pošiljaka — i telegrafskim putem —zarobljenicima

I interniranima preko zasebnog odjeljenja brzo, pažljivo i uz umjerenu nagradu. 973

ED (U fšl □ 0 0 lal 0o 0 03 01 □ DHš)

STOVARISTE OBUGA!

SEL Jan

RADiVOJ SAVfN IDRUO EL 69. 7.

KOGRAO, KN£Z KIHAJLGVA POREO KAFANE r GATT

SJEMES'OA 00 l fflJEO!

ciože se doblti u trgovini Todcra MraovUs, B®&gtad Knjaz MlhaJIova ulita 19. 35720 :-: Cjenovnik šalje na zahtjev besplatno. :-:

Gradjanski sud c, I k. okružnog zapovjedništva Beograd-grad mmn mhebbe o rasvieti

možete se držati, a da ne umanjite učinak osvjetljenja, ako upotrebite 992

I

sa 25, 40, 60 watla potroška struje. 6“ 8 »

KA ZNANiEI Nabavio sam veću količinu trnož l bjelcS

VINA

n

koje ču prodavati po umjerenoj cijeni na većei manje količine u zgradi MESARS6C9E BANKE Zelcni Venac 2.

Dostavljam ovo p. potrošačima rsdl znanja Radnja je otvorena od 7 saia ujutru do 7 sati uvcče.

n u t z (sns

35585 EB

pteporučuie svoie cobra gorilrano stoverlite lenike I tnulke ofcuče cd fcckss l Aevroe, dečije obuče u svtm veltčinema za V R M C U I uskrinie praznlke, upozoruju se p. mušterije «Sa poiure is kupom naroilto se dlečljom obučom dok 1111 Izfcor treje. T®l

H] Iš) □ HUsl EKUIU Isl O dJ® 0IU [3 [5] HJ fšJlč]

Važno za kravare i mlekare

Od 1. maja ove god. izdajem pod zakup moje cjelokupno Imanje zvarto

KIJEVO

kod Beograda, za cenu i uslove treba se obratiti g. Gavri Stojkoviču nastojniku imanja. 35618 SV. STEFANOVIĆ, industriialac.

0

BE€, V8l t Neubaugširftel 34-36. HOTEL 0 INBERGER

u neposrednoj olizlnl Westbahnhota, rgodna veza svlnva Zcljeznlćklm stanlcama u Beća. Odlična restaorecl«. umjerene cl|cne, lljepa baflta. <1 Kupatllo n kućL Elcktrlčno osvljetljcnjc. c>

Telafon Mo. 37447. UM.

=E£