Beogradske opštinske novine

ВАНРЕДНИ БРО.1 БРОЈ 24 7 БЕОГРАДУ ЧВ Т ВРТА К 18 ЈУЕА 1887 ГОДИНЕ. БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОБИНЕ

КЗЈ1АЗЗ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ НА ТАБ^КУ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : ва годину 0 дин. на 1јола годинк 3 „ 8а стране земљк на годину . . 9 дин.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДЛЊУ ј ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огдасита 6 дин. оара од врсте. Ј Првтплату ваља, слати уаутницом на отитин . ( ски суд а све коресаондеицпје на уредника. РУКОПИОИ НЕ ВРАЋАЈУ СБ. '< ; Неплаћена писма не примзју се

СЛУЖБЕНИ ДЕО РЕДОВНД СЕДНИЦА одбзр .а спштине беогрздске 3 1ег јуна 1887 године Били : Председник Свет. Николајевић, члан суда Јанаћ М. Јанковић, одборници и заменици г. г. М. Д. Клидис, Пик. Ђорђевић, Милан А. Павловић, Ник. 3. Поповић, Милав Вељковић, Павле Матић, Јов. Дилбер,, Ферд. Розелт^ Димитрије Наумовић, Светозар Јанковић, Јован Милано_ вић, Милош Симоновић, Марко Стенановић, Васа Дучић Дим Ђ. Миловановић, Јован Д. СтеФановић, Никола Д Кшш, Самуил Пијаде, Мијајло Сте®ановић, Михаило Павловић, Јанаћ X. Фичо и Др. Марко Т. Леко. Г. Предоеднлв:. Госиодо ја мислим да би ире свега неке молбе могли решити. Ви сге се један пут споразумели у одбору да је одбор мишљења да не треба никакве помоћи чинити онима болесницима сиротнога стања који требају бање Ја сам нрема томе обично одбијао молбе које су долазиле у томе смислу. Али има једно 2 — 3 молбе, које сам ипаа имао нуно разлога да изнесем пред вас, јер сам уверен да свако правило има својих изузетака. Тако обратио нам се један дечко од 16 година — који изгледа да је од 7-8 година — сав је у ранама. Онштина му је прошле године дала 50 — 60 динара номоћи те је ишао у Смрдан вару. Он и сад моли да се одбор смилује на њ (Чује се: да му се да) Ја мислим да би му требгло дати 60 динара. (Одобрава се) Друга је молба једног дечка опет од 16 година који је сакат у једпу ногу, који нема нигде никога такође, и кога је општииа мање номогла. Јсдан се зове Марко Вучићевић а други Мијаило Марковић — (Чује се: да ее да и њему) Мих. Павловић. Ја мислим да не' би требало износити нред одбор молбе за овакве мале суме, него да оставимо г. председнику, па где он нађе да је нужно и умеспо он нека да. То ће бити најбоље, јер овако нез годна је ствар за одбор да једнима даје а друге одбија. Г. М. Клидао. Ја мислим да би одбор могао једну извесну суму на ту цељ одобрити, па г. председник према потреби нека ту суму изда. Г. Предоеднек. Ов > су нека сиротна деца коју општина и иначе номаже, јер нигди никога немају. (Чује се: да им се да и сад) Одобрава дакле одбор да им дамо по 60 динара? (Одобрава)

Сад имамо једну трећу такву ствар, коју износим иред одбор за то што се већ два три иут човек обраћа за номоћ. Живко Илијћ ноћни стражар има жену слепу. Скупио је непгго новаца и одвео је у Пешту на лечење. Али сад нема пара да је врати, на моли да му се даномоћ. (Чује се : да му се да 50 динара) Одобрава те ли да му дамо 50 динара ? (Одобрава се) Сад да прочитамо протоколе прошлих седница. (Г. Секр. Н. С. Јованози! чита протоколе од четири пр. седница) Г. Председаик. Им.ч ликодаучини какву примедбу? Г. В. Дучи$. На носледњи протокол ја бих приметио да треба записати да је г. Јерковић ир времено одређен за заступника благајника онштинског. Кр^тића (Разуме се) Г. Председниас. То се може нроменити. Г. Манојло Клидис. Ја би имао да упитам : да ли је комисија свршила са предлогом Клајновим за водоводе? и ако је : зашто се та ствар не износи прсд одбор ? Г. П'едседаиЈ. Та комисија није још сасвим готова. Поднсла је извештај но ја мислим да је нозовем да свој извештај мало боље нрецизира. У осталом треба да сачекамо и решење о осталим ионудама које су за водоводе раније учињене. Г. Јовзн Далбер. А је ли готова она комисија за сталне водоводе ? Г. Председник. Чујем да ћс бити кроз неколико дана готова Молим вас, господо, да решимг једну другу ствар. Ми смо у расадници општинској сниже града копали један бунар који је нотребан за заливање цвећа и расада. То је било иоодавно, но нужно је било те је набављепа једна пумна Одређеии су чланови суда који су кунил.1 једну за 240 дипара. Ја вас мслим да одобрите да се исилати из партије иенредвиђених тр ипкова То сам изнео пред одбор за то што би требало да се та сума иснлати нз прихода који ће се имати од продаје расада цвећа — но ја ћу вам једпом ириликом поднети извештај о нриходу и расходу тога раеадника? Сада могу казати да се у каеи код нашег кметовског иомоћиика X. Живковића аалази близу 2000 динара од нродаје из тога расадника. Али ја миелим да можемо решити да се та сума враги касп, а сада ово да се иснлати из иартије непредвиђених трошкова. Г. Ј. Делбер. Али нешто се цвеће из те расаднице општинске нродаје врло скуно, а наша је цељ била да из ње добијамо што јевтиније расаде. Би требало нешто да со учини у том иогледу.