Beogradske opštinske novine

У ВЕ01ТАДУ НЕДЕЉА 15 НОВЕМВРА 1887 ГОД.

ГО,Л;. -VI

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ НА ТАВАКУ Цена ва Србију : НА ГОДИНУ 6 дин. IIА ПОЈГА ГОДИНЕ 3 ДИН. 3 А СТРАНЕ ЗЕМЛ.Е НА ГОДИНУ . . 9 ДИИ.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНОКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати уаутницом на оиштин: ски суд а све коресаонденције на уредника РУКОПИСИ ИЕ ВРАЂАЈУ СЕ. Неплаћена писма не приша.ју се.

део ЗАПИСНИК редовпог састаика.одбора општ. београд. б нои. 1887 год. (по збтенограФСким белешкама). Вили : иредседник, општ. г. Ж. Карабиберовић , члан суда Јанаћ М. Јанковић, одборници и заменицици : г. г. К. Пстровић, В. Дучић, Ст. Добривојевић, Д. Ђ. Миловановић , Јов. Дилбер, Дим. Наумовић, Ферд. Розелт, Сам. Нијаде, К. Црногорац, Др. М. Т. Леко и Св. Јанковић.

Г. иредседник. Молим вас господо , има нас довољан број, да можемо радити. Изволите чуги нротокол одлука последњег састанка. Г. секретау (прочита). Г. иредседник. Има ли ко, да што примети. (Нема). /'. иредседник. Допустите пре дневног реда да саонштим: Г. Сганојевић поднео је , према одборској начелној одлуци, иа увиђај план, по коме мисли подићи илиџу. Молим да изаберете ког стручњака да исти проучи и реФерише. Г. Васа ДучиК. Нека се састави комисија од 2. одборника и једног енжењера. Г. иредседник. Да замолимо г. Илкића и одборника г. Розелта, да они учине оцену са једним од општинских енжењера. („Врло добро.") Г. иредседник. Ви сте у прошлој седници усвојили нредлог , који сам вам учинио и решили да Фишекџијски плац не дајемо под закун , но да на њ' наградимо до 12 барака па ове да издајемо под кирију. На то сте вотирали до 4170. динара. Но, као што сам онда изјавио зебњу да бараке неће бити подесне за становање зими, иа томе сам се задржао и после седнице, и дошао до уверења, да ће по општ. интересе боље бити да место дашчара иодигнемо дућане од бондрука. Тако би добили зграду која би истина коштала до 7500 дин. али би била постојанија и сваки би дућан доносио много већу кирију. Ра чун, који сам нравио са енжеиером показао ми је да ће мо на овај начин доћи до много знатнијег прихода. Усвојите ли ово, онда би грађење предузели с' нролећа, па од маја да већ-могпемо давати под закуп. Закупцу парцеле бр. 3. тога плаца, у овоме случају

могли би учинити по његовој молби за онроштај кирије, да га до подизања зграде пустимо да не плаћа за употребу плаца ништа, а кад наградимо дућане као што сте усвојили прошле седнице, понуди ћемо га да води надзор над зградом па или добије дућан и стан по спуштену цену или и бадава, како оценимо. Усвајате ли да овако поступимо („усвајамо.") Г. Коста НетровиИ. Ја бих имао само то да додам, да, се предвиди у овогодишњем буџету дотична партија са 7.500 дин. више због ове потребе. („Врло добро.") Г. иредседник. Ужом лицитацијом цубочлог права између Панђеле и Николице усиели смо добити2900 д. више од лањске ци®ре , дакле ове године добијамо 24.000-10. дин. („Врло добро" „честитамо" „хвала.") Г. иредседник. Одбор је раније решио да се у неколиким врачарским улицама откопа у нужној мери и средина, нрема спуштеном ниво у нових тротоара. Како је војна власт искала то за Сарајевску улицу, управна седница суда одлучила је да се расиише лицитација и то тако, да се један део носи између касарн&, где треба подићи улицу, а други код новога кантара, у бари венецији. На лицитацији је изашла дена од кубнога метара за оно нрво 0 68 дин. а за друго 1.08 дин. Но носле лицитације добио сам понуду осам пара јеФтинију. Међутим г. Розелт , као члан комисије која је надгледала радове у врачарским улицама, скренуо ми је пажњу да је нужно у сеничкој и орловићској улици откопати средину са 927. м 3 , те сам истог понуђача звао и склонио га да у овој мери откопа и средину ових двеју улица по 0'55 аин . од куб. метра с' допуштењем да земљу односи гди хоће. Одобравате ли ово? („Одобравамо.") Г. Димитрије МиловановиК. Кад је реч о тим улицама , онда би ја предложио да се она улица код крагујевачког друма спусти у дужипи '5 до 6 м. и уравни с друмом, јер је овако немогуће проћи колима онуда. Г. иредседник. Господин Министар грађевина наредио је, да се та улица не дира, док се нивелација крагујевачког друма не изврши. Али, ја мислим, да би могли једно пет до шест м. уравнити и калдрмисати. Г. Марко Леко. Требало би свршити нивелисање и у оној код „Цветног трга." Тамо је средина спуштена а тротоари читав метар стоје више. Страшноје и проћи онуда. Г. иредседник. Лицитација је држана, али се чека одобрење нивелационог плана. Ја вам за сада немогу пишта друго одговорити до то , да ћс се нивелација извршити с' нролсћа.