Beogradske opštinske novine

г

ЕРОЈ ±

У БЕОГРАДУ ЧЕТВРТАК 14 ЈАНУАРА 1888 ГОД.

ГОД. ЛГ11

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

И2ЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАНП7Т НА ТАБАКУ Цена оа Србију: НА годинг 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 ДИН. ЗА СТРАНЕ ЗЕМЛ.Е НА ГОДИН" . . 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИН1ЈКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати уаутницом на оиштински суд а све коресаонденције иа уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Непдаћена писма не примају се.

СЛГЕГЖВЕНИ ДЕО САСТАНАК одбора ошитине београдске држап 5. Децеибра 1887 г. почет у 6 1 /г чао. по подне (по стенограФоким белешкама). (Наставак и свршетак.) Признајем да је ђубре, али ипак толико вреди, а уиотреГжћемо га тако да он ноиуни излокане рупе иа онда одозго да наснемо зелени шљунак, од тврдог камена. Са г. ЈосиФовићем иак закл.учио сам, да ми по ЗчО дин кубни метар даље лиФерује шљунак. Он је дао 120. куб. метара и носи још непрестано. Ја сам видео да и његов шљунак пије чист и нарсдио сам, комисији да ми поднесе инвеапај, на да н шему одбијемо 20, или 25. од сто од количине, која нј буде одговарала условима. г. Сергије (ЈтанковиК. Ја сам задовољан са одговором г. нредседника, и молио бих да се то и осапари, што мислим г. нредседнику рећи, а то јс, да се иреко оног црвеног нЈљунка метне зелени. Председник. Што је могуће учиниће сс сад. Зимусће се довлачити шл.унак, па ће мо на иролеће на сваки начин извршити то што рекосте, јер то је пут, који се мо; а одржавати. Молим вас још и то, да грађанству тамо јавите, да ' тај црвени шљунак није узст по 3 50. ^ин. куб. мет. псго за Г50. дин. куб. мет. Молим вас, господо, имам један акт к >јим се одбору изјављује неповс рен>е ; нотписан је од 139. грађана а послала нам га полиција с наређењем да се саошпти одбору. (Чује се: „ми смо већ нестрпељиви да га чујемо"). Изволите чути. г. Никола ЂорђевиК. Пре него што би ночео да чита молим да ми дозволите једно иитање (Председник: изволте казати), Да ли знате г. нредседниче да је један помоћник кметовски г. Петар Хаџи-Јањић купио потгшсе по вароши. Председник Није ми иознато. г. Никола ЂорђевиК. А је ли истина да вам је тај исти помоћник и донео тај акт од потнисника. Председник. То не стоји. Акт је дошао из управе. г. Никола ЂорђевиК. Ја би вам казао да јесте и да заам. г. Михајло Павловиб. Ништа, све једно, да видимо, шта је то.

г. Секретар. Чита акт, који гласи : Суду општине београоградске „Да данашњи одборници ове вароши не врше своје право и дужност, на позлу ове вароши , готово нам нетреба ни помињати, то сваки зна који само у Београду живи. Довољно је погледа г 1и на злосретну калдрму малих и великих улица, на засушене чесме, на препотопско осветлење и т. д. при свем том што нас подавише онштински трошкови, све ово и боље имадосмо кад не илаћасмо ни десети део од данашњих тролшова. Све ово овако неби било да су одборници имали пред очима само опнггинске интересе, да су употребили све изворе за нриход а овај с размерно потрошили. Требали доказа за ово? ево само неколико. Дасу употребили све изворе за приход , довољно је само то да изнесемо, како одборници у часу кад на све стране 1]>аже зајмове за покривање општинских трошкова а охоло одбацују молбу грађанина дела вароши ок > напуштоне пгјаце зеленога венца, да се на исти иселе пиљари који сада толики грдан приход дају нриватном човеку. Зар је за одобравање нгго је одбор одбацио нонуду једног нашег грађанина, који је давао 12.000 дин. годишње за једап део те иразне иијаце, или трогодишње 36.000 динара кири^е Само да измести оне пиљаре са приватног плаца. Да је одбор водио рачуна о интересу онштинском он би или горњу понуду нримио, или сам извео оне пиљаре на поменуту нијацу и сам скуиљао приход. Кад је могло то приватно лице давати 36.000 дин. кирије, сигурно је имало рачуна да ће бар још шго год и за себе заслужити. Није ли јасно да је одбор напуштијо да пропадне ириход од најмање 12.000 дин. годишње само зато што их не руководи интерес општински. Они су штетили општину са тим што су немилицеЈјрасипали приход општински. Требали што доказати? Да иаведемо пеколико случајева из којих ће се видети хрђаво газдовање. Одбор опшгински одобри да се изда 170.000 дин. за план нивелисања 1кограда а сад тај неваља, јер ево варош на ново мере. Зашто одбор одобри да се изагаљс денутација к<>ја толике хиљаде у троши идући у Лондон и које куд. Зашто одбор одобри председнику Владану илнту од 1.000 дук. нрема нлати највећих државних чиновника, код толиког хрђавог Фипансиског стања ошитинског. Шга даде иовода одбору да члановима опгатинског суда одређује толике грдне плате од 600 до «00 талира. док државни чиновници проведу по 20 година па не дођу до толике нлате. Ако је зат > што су сс нек I од ичотоил тпх подпп-