Beogradske opštinske novine

БРОЈ 23

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 17. ЈУЈ1А 1888 ГОД.

ГОДИНА VII.

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ЕЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАНП7Т НА ТАБАКУ Цена за Србију: НА ГОДИНУ . . 6 дин. НА ПОЈГА ГОДИНЕ 3 ДИН.

УРЕДНИШТВО и АДМ 1 'НИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИН(ЈКОГ СУДА

ЗА СТРАНЕ ЗЕМЛ.Е НА ГОДИНУ . . 9 ДИН. 11Ш11Ш1Ш1Ш1111111М111111Ш1Ш1М111ММ111М1ШММ11М1М1Ш111ШШ1ГМШШ11МШ1ШМ1ШММШ1ШШ1ШМ11ШШШ1М1ММ1ШШШШ11Ш1Ш1Ш1ШШ|Г

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Преталату ваља слати уаутницом на оаштински суд а све коресаонденг^ије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРА Г КА.ЈУ СЕ Неплаћена писма не примају се. ММММММММММММММММММММПМММММММММММ1Ми"|1ММНММММ1

БАНРЕДНИ САСТАНАК одбора онштине београдске дјжан 3 Јуна 1888 г. почет у 6 часова по подне. (по стенографским белешкама)

ИЗВЕШТАЈ комисије од 12. Маја 1888 год. 0 ВОДОВОДУ (СВРШЕТАК). Овакво особље могла би ошнтина наћи и међу својим гриђанима; могла би евентуално нослати којега од наших ваљаних инжењера да за неко време нрактикује на . страни, те да се спреми за вршење таквих послова; а у к^ајњој нужди могла би узети и каквог ш> својој способности и другим особинама мознатог странца, те да њему за време п вери управу на I поменутим опип инским устанонама. Свакако сматрамо ча дужност, да по ново обратимо пажњу општине београдске на штетгк>ст к. ндесија по интересе опшге, и да изазовемо мредставништво општинско, да. се ностара те да на други и кориснији начин потребе својих грађана подмири. Пре свега, на основу извештаја велике иомисије за преглед и оцрну у прошлој години примљених понуда концесијонарских, требало би да одбор оиштински донесе деФинитивну одлЈч.у, да се ти концесионари одбију и да им се то саопшти, јер су им услови у сваком ногледу за нашу општину неповољни. Ово до сада није јоште учињено, а то може да даде повода разним непријатностима. Пошто услед изн' штаја велике комисије о пр;,мљеним ионудама није било изгледа, да ће се питање о великом водоводу моћи у скоро деф .нитивно рсшити ; то је тадањи председник општине, г. Светомир Нико шјсвић, био памислио, да подмири најиречу потребу Београђана реконструкцијом постоЈећег водовода. Тога ради позвао је он Августа месеца прошле године г. г. А. Алексића, Св. Зорића, Н И. Стаменковнћа и С. Чађевића онштинског инжињера. Председник је овој госиодн саопштио своју намеру и умолио их је, да учине предлог, како би имала та реконструкција да се изврши, на да израде и пројект за то. Позвани стручњачи нримили су се тога посла, но тражили су :

Да се за ту цељ најнре изврши ситу;.ција н нивелман ноеТојећег водовода (у вароши и ван исте ; да се измери количина воде, коју извори дају (а поШТо је лето било всома сушио, то би и добивене мииималне к .личине давале сигурне нодачко); да ее набави парни казан, ге да се црие вода из ископаиог бунара у близини Вшетсчковог млина, кчко би се конст.гговала количина водо, коју бунар у нојгушн -ИЈС доба даје, и како би с" могле тачне анализе воде извршити; и најнад да се копира ситуацијони нлан Веограда са из< хинсама Пр^иседник онштине обећао јо, да ће све то принремити, а умолио је само госиоду, да мерење кглнчине изворске воде сама мредузме. Ирема томе изиршена су следећа мерења ; 14.ЈУШ. 1887. године мерен је водовод булбулдерски код моста близу новога гроГ>ља и нађено је да даје 0, 8 литра у секунди ; 26. VIII. 1887. године мерен је варошки вод н!од код „Кусог потока" и изнађено је да даје 1. 62 дитрп у еекунди. 26.[VIII. 1887. год. мерен је пеухваћени извор „Исиод врбе" у мокролушкој долини и нађ"НО је да даје 0, 5 литра у секунди. 26.[VIII. 1887. год. мерен је изв-р „М-линог потока" и нађ -но је да даје 0, 28 литра у еекунли ; 27.|УШ. 1887. г >д. мерен је извор „Репипгге" иснред Жарк ва и нађено је да даје 1. б литра у еекунди ; 27 (VIII. 1887. год. мерене су „Веле воде" сниже Жаркова и нађено да дају 5 литара у секунди; и 27.јУ1Н. 1887. године мерен је изво^„Змајевац и близу Макиша, такође исиод Жаркова, и нађено је да даје 0,016, литра у секундн. Кад би се дакле само ова к(.личина воде као што впља Јхнатила и догела. имали би на раеположењу са свим сигурну количину од 7,856 литра у секунди. То чини 678.758 лигара у 2-А еата или скоро 17 литара дневно на сваку главу укупног становнигатва од 40.000 душа. М ђу тим услед наступивше промене у председништву општинском и услед ненознатих узрока и ово се питање о реконструкцији постојећег водовода усиавало. Шта више ни траса водовода није снимљена, ццан Вограда са изохиисама није копиран, тражени казан није набављен, једном речи, ништа није учињено од свега онога што су внше именована господа тражила и што им је обећано; тако да је општина остала и без пројекта за ту реконструкцију водовода, јер се изради иетога без тих дата и средстава није могло пристуиити.