Beogradske opštinske novine

БРОЈ 37

У БЕОГРАДУ ЧЕТВГТАК 3. НОВЕМБРА 1888 ГОД.

ГОДИНА VII.

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ЛЗЛ/.ЗП НЕДЕЉНС ЈБЛДНП7Т НА ТЛБАК7 Цена за Србију: НА ГОДИНУ (') 1.ИН. ■ •' • 3 дин. ■ • • 9 дин.

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ ЗА СТГАНЕ ЗЕМЉЕ НА 1'ОДИНУ

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊЈ' ОПШТИНСКОГ СУДА

чИИ-ШН^.шшт И'М|ЛМ||М|||>>»

Цена ,јо огласима (> дин. пара од врсте Претилату ваља слати уаутницом па оаштински суд а све коресподенције ма уредника РУКОПИСИ ПЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Н_плаћена пиоуа не примају се.

ГРАЂАНСТВ7 ВАР. БЕОГРАДА

Указом Његовога Величанотва Крал.а Ср^ије Милана Првог од 14 ов. мес. одређени су избори народних посланика за сазвану Велику Народну Скупштину, и ти се избори имају извршпти на дан 20. Мовембра ове 1888. године. Иа основу тога, и сходно 25-ом члану изборнога закона скупштинског, Суд општине београдске позива грађане вароши Веограда да 20. Новембра т г. дођу у општинску кућу на

ИЗБОРНУ СКУПШТИНУ ради избора ОСАМ ПОСЈЕАНИКА ЗА ВАРОШ БЕОГРАД за Велику Народну Скупштину која је сазвана за 1. Декембар ове године. По члану 27-ом изборнога закона, скупштина за избор народних посланика, отвара се тачно у осам часова изјутра одређенога дана. На скупштини за избор посланика има право гласа сваки сриски грађанин који је пунолетан и плаћа држави грађански данак на имање, рад или приход; а грађански данак сматра се да плаћа онај, који по закону о неписредном порезу не илаћа мање од 15 динара на годину (чл. 46. устава чл. 17. избор. закона и чл 95. зак. о непосредном порезу). Члан 18-ти изборнога скуиштинскога закона, не даје право бирање онима: а), који сгоје код другога у служби, под платом или издржањем а по закону о непосредном норезу плаћају испод 15 динара данка годишње; б), који су осуђени због злочинства, за време докле се не поврате у права ; в), који су осуђени због преступа, који доноси губитак грађанске части, за време док траје губитак права ; г), који се налазе у затвору или притвору судском због злочинства или преступа, поменутог у тачци 3. и 4.; Д), који су судском пресудом осуђени да су злоупотребом своје власти, претњом, поклоном или обећањем поклона за себе или за другога радили, да за посланика изабрани буду, или за које се докажо да су свој глас продали — за време, докле је пресуда одредила ; ђ) којима је стециште отворено, до свршетка ; ж), који су под старатељством ; и з), којима устав ('последња тачка 48-ог члана) забрањује бирати. Сваки пуноправни бирач може бити изабран за народног носланика, ако још има и ових услова: а), да је навршио 30 година ; б), да плаћа годишње преко 30 динара у име неиосредних пореза и в), да не спада у изузете чланом 48-им устава земаљског. Гласање ће отпочети у 8 часова изјутра и трајаће ненрекидно до заласка сунца, а тада ћа бирачки одбор, и ако сви бирачи не буду дошли и гласали, по члану 33-ем изборног закона скупштинског, решити и огласити да је изборна скупштина свршена. Сваки бирач може само лично дати свој глас. По закључку седнице општинскога Суда од 20. Октобра 1888. год. у Београду. АБр. 862. Деловођ Председник оиштине београдске спасо хаџи-ристић ЖИВК0 КАРАБИБЕРОВИЋ НЗ. Право гласа на изборној скупштини и поред свих испуњених услова, може имати само онај грађанин који је у азбучни списак заведен раније од дана избора скупштине. Према томе треба сваки бирач, који мисли користити се бирачким нравом, да до дана скупшгине узме из благајног одељка, сам нли преко другог, број под којим је заведен. Тако ће и брже гласати.