Beogradske opštinske novine

БРОЈ 17

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 7. МАЈА 1889 ГОД.

ГОДИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛАЗН Е2ЛЕЈШ0 ЈБДДНПУТ НД ТЛБАК7 Цена за Србију: нд годину б дии. ЗД ПОЛД ГОДИИЕ 3 дин. ЗД СТРДНЕ ЗЕМЛзЕ НД ГОДИНУ .... 9 дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ' ОПШТБНСКОГ ОУДА

Г'Ч1'"Ч11

Дена је огласнма (> дин. пара од врсте ПретШату ваља слати уиутницом па оаштински суд а све коресиодеиције на уредиика РУКОИИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена писма: не пришају се.

КОСОВСКА ПЕТСТОГОДИШЊИЦА Краљевска Влада одлучила је, да с,е месеца Јуна ове године државном светковином изрази дубоко и живо пародно сећање Косовске Битке, и да се, с овим "спомевом народне туге, удружн и радосна светковина- Миропомазања РБеговог Величанства Краља Александра I. Одбор, кбјему је поверено старање*о приређењу ове светковине, има част објавити, да је, по одобрењу Кра-љс вске Владе, утррђеи овај : Р Е Д СБЗТКОБИНЕ К000БСКЕ ПЕТСТОГОДИШБИЦЕ I. ^ОСОВС^И СПОМЕН 14. Јуна. 1. Светковини у Крушевцу присуствују Краљ, Краљевски Намесницм, чланови Владе, Архијереј, председник Државнога Савета, председник или потпредседник последње Велике Народне Скупштине, председник Касационога Суда, настојатељи свих задужбина Кнеза Лазара, Царице Милице и Деспота Стевана, депутације свију пукова евих родова војске, окружна изасланства, у која долазе председници општина окружних вароши и по један председник општине из свакога среза, изасланства певачких дружина које ће се позвати да иотребним бројем својих чланова суделују у овој светковини, и главни приређивачки одбор. 2. 14. Јуна до подне треба да су у Крушевцу сви који имају суделовати у светковини. 3. 1 4. Јуна у седам и по часова у вече почеће у Лазаревој цркви у Крушевцу, и по свима црквама и манастирима, у земљи, свечана вечерња с бденијем ио србљаку. Ово бденије охласиће звона по целој земљи. 4. Бденију у Лазаревој цркви присуствоваће Краљ, Краљевски Намесници, чланови Владе и сва лица споменута у тачци I. 5. На бденије, као и сутра дан на литургију, долази се у црнини или са знацима жалости.

6. Од шест часова у вече 14. Јуна па до поноћи 15. Јуна неће бити у целој земљи свирке ни весеља. 15. Јуна. 7. 15. Јуна, у зору, свугда где пма топова, по 21 пуцањ оглашује светковину. 8. У 9 часова ире подне почиње по свима црквама и манастирима свсчана литургија (по србљаку). Литургији у Крушевцу присуствују Краљ, Краљевски Намесници, чланови Владе и сва лица споменута у тачци I. За време литургије биће уггарађена војска. На овој .литургији, на овом месту, учиниће се помен погинулима па Косову 9. По свима црквама и манастирима говориће се на литургији сходна беседа. 10. После литургије и беседе држаће се свуда парастос ногинулима на Косову. У Крушсвцу, а тако исто и свуда где је могућно,_ „Вјечнаја памјат» пропра.т[1ће се плотуном из топова и пушака. 11. Кољиво и друго што по обичају треба при парастосу припремиће у Крушевцу општина, а по осталим местима цркве и манастири. 12. У пет часова по подне нолаже се темељ споменику Косовским јунацима. 13. Полагање темеља извршиће Краљ у ирисуству Краљевских Намесника, чланова Владе, лица споменутих у тачци I., упарађене војске и т. д. 14-. Председник Министарскога Савета отвара ову свечаност кратким говором и читањем записа на пергаменту, Запис овај, по што га потпишу Краљ, Краљевски Намесници, чланови Владе, Архијереј и председник крушевачке ошптине, узидаће се у камен темељац. С овим записом узидаће се Косовска Споменица и по један новац од садашњих српских металних новаца. 15. Полагање темеља пропратиће се "21-им пуцњем из топова, кад Краљ удари чекићем у темељац. 16. Говори беседу један члан главног приређивачког одбора. Напомена : На путу из Крушевца у Жичу Краљ ће свратити у Љубостињу, где ће се учинити нарочити помен на гробу Царице Милице.