Beogradske opštinske novine

БРОЈ 25

У БЕОГРАДУ У НЕДЕЉУ 24. ЈУНА 1889 ГОД.

т ОДИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

>0-

'ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉЕО ЈЕДДНП7Т НЛ Т&БЛ.КУ Цена еа Србију: ил годину 0 дин. за 110.1д годинв 3 дин. за стране земљк на годину .... 9 днн.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНОКОГ ОУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Чреталату ваља слати уиутнчцом на оаштински С1јд а све коресиодеиције -на уредника РУК01ШСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплакена писма не примају се.

ЊЕГОВОМЕ ВЕЛИЧАНСТВУ КРАЉУ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРУ I. КРЈУ1ЕВ0 Краљу, Госиодару! Представништво престонице хита да овим путем изјави своје осећаје радости , што се Ваше Величанство миропомазује у старославној Жичи, пуној славе из старина. Честитајући Вашему Величанству овај чин успомена на стару величину српске државе и народнога јединства, престоница се нада, да неће проћи много времена, па ће имати прилику да честита свому Обреновићу — Београђанину осхварени идеал свакога Србина — јединство Србаља. У то име узвикујемо : Живео миропомазани Краљ Србије Александар I. Шивео народ српски ! (Потписи) Ованву је честитку Његовоме Величанству Кркљу посдао телегр&фским путем одбор оиштине вароши Београба, на дан Миропомазања.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

САСТАНАК одбора општине београдс^е (Ио сгенограФским белешкала) држан 4. АГаја. 1889. год. у Београду. Почетак у 6'/г тасова по подне

Писуствовали: Председник онштине г. Ж. Карабиберовић, члан суда: г. Коста Томић, члгновп одбора: г. г. Н. X. Поповић, Ђ. Николић, Јов. Илић, Ј. Ж. Ђурић, М. Јосимовић, М. ЈВелизарић, К. Петровић, Д. Т. Вељковић, Др. М. Т. Леко, Н. Д. Кнки, Св. Милојевић, X. Д. Азриел, Н.

Л. Милпшнћ, Н. Р. Поповић, К. Д. Главиннћ, Г. Миленковић, Г Б. С. Новаковић, Ст. Петровпћ, Н- Г1. Михајловпћ, М. Ј. Марковнћ и П. Д. Видаковнћ. Садржина : 1.) Изјава да се цепа хлебу сиусти; 2.) Решавање о буџету.

Иредседник. Молим вас господо, састанак је отворен. Пзволте чути протокол иредпоследње седнпце која се односи на буџет, а то је од 27 Апрпла. (Секретар чпта). Има лп ко пгга да нрнмети? (Нема) Изволте чутн нротокол редовног састанка од 1 Маја. (Секретар чпта). Има ли ко да примети на овај нротокол? — (Нема) Полиц. власт тражн уверење од суда општ. београдске о иладању п имовном стању неких лнца. Молим чујте имена , тих лпца. (Секретар чита) За Даницу жену Орешковића трговца, изјављено : владања доброг, стања средњег; — за Милана Богдановпћа изјављено непознат, за Зорку Петровпћа девојку овдашњу — изјављено: непозната, за ЈосиФа Талви говожђара изјављено: доброг владаља и доброг стања. Молим вас, господо, Уирава вароши Београда послала је првог маја једаи акт општпни односно цене хлебу. Кад је управа иоследњи пут тражнла од општ1ше,..да донесе закључак о овоме, одбор је казао, да цена хлебу остане но старом. Сада еу ове цене: жпта 1Г50. брашна 16-50. Дакле види се да има разлнке и у житу и у брашну од динара до дпнара највише. Сад ваша је ств.ар да ценпте. Ђоки НиколиК. Ја мислпм кад је одбор. свагда досад давао Фурунџвјрма 10—15 процента, да бн требало и сад оставптн нсту цену, јер је разлика у цени жпта н брашну врло мала т. ј. иије сиуштена много. Ја како сам уверен до сад су скоро бадава радили. Ннсу ништа моглп заслужити. Праведно је да остане цена иста. Ја сам за то. Председник. Г. Унравник каже, да је велика разлика, но ја не налазим да је тако велика. Светозар МилојевиК. Решавање п одређивање цене хлебу регулнсано је законом. Како се раднло до сада, нпје рађено но закону, ннје одређпвао онај ко је властан да нх одређује Час то чини нолнцнја, час кметови. Једаииут се пита за то одбор, другп пут се не нита. Господо ја мислпм да је крајње време да се једаннут то ннтање расчпстн. По моме мишљењу ми треба да се ставлмо на земљнште закона ко.јп каже, да је то посао одбора п кад у закону стоји да је то право одбора, онда како је могао нредседнпк да дозволн да други одређује цене хлебу. Председник. Зар ви хоћете да се борим с властима. нзволте иидите шта о томе закон каже. (Секретар чпта). Дакле одбор нма да да само своје мнење а ништа впше. Ја сам једанпут добпо укор само за то: што сам у корешиоденцијп иогрешно казао: да је одбор решно ово и ово, а требао сам да кажем: да је одбор дао мишљење.