Beogradske opštinske novine

'236

III.

На дан 13 овог. мда. од 3 до 6 сатн после иодпе држаће се у канцедарији инжињерског оделења Суда ово онштинског јавна усмена лицитацији зи извршепе најнужнијих оиравака на оиштинској куИи. Кауција полаже се при лидитацији у 100 динара у 1 отором новду или државним напприма. Ближи услонп II предрачун могу се видети сваког радног дана у време канцеларијско. Из седнице Суда оншт. Београдске Ш569. 4 Јула 1889. год. У Београду. „ IV. На дан 14. тек. мца. од 3 до 6 сатн после подне држаће се у канцеларији ипжињерског оделења Суда ово-општинског јавна усмена лицитација за одкопавање земље до нове нивелете у делу „ Пријеаољске улице', ночев од „Урошеве " иа до „ Београдске" улице. Кауција полаже се при лицнтацији у 240 дннара, у готовом новцу илн у државпим папирима. Ближн условп, предрачун н илан попречних проФила, могу се видпти у номенутој канцеларнјн сваког радног дана у време каицеларнјско. Из седнице Суда онштине Београдске 6. Јула 1889. год. ГБр. 436. V. Ношто се на. дан 1. ов. мес. нпје могла да нзвргаи лицптација за онравку велпких и малих савских басамакаи Фнларета, то ће се иста ноново, иа дап 12. ов. мес. од 3 до б сати ио нодне, држатп у канцеларији ннжнњерског оделења Суда ово — општинског. Кауција је за оправку басамака 100, а за оправку филарета 80 динара у готовом иовцу или у државним папирима. Ближи услови и иредрачупи могу се видети сваког радног дана у време каицеларијско и при лицптацији. Из седнице Суда оншт. Београдске Г.\«556 3. Јула 1889. год. У Београду.

Н А 3 Н А Њ Е Сваки онај, који жели за своју потребу узимати песак са дунавске обале, има се предходно јавити општинскоме суду, да би платио таксу . која припада општинској благајни, и добио иотребан број печата, по којима се допушта и контролише вађење песка. Такса је 30 дин. пара од кола , а пријаве се чине одређеном кметовском помоћнику у општинској судници. Без пријаве нико несме узимати песак — ако није рад излагати се: одговорности, казни и илаћању четворогубе таксе. Од стране Суда оиштине вароши Београда 1. Маја 1889. СБ. 6109.

О В Ј А В А На дан 15. ов. мес. од 7 до Г2 пре и од 3 до 6 час ова по подне, продаваће ее јавном лицитацијом „на марвеној пи-

јаци" разне етаре етвари које општини више ниеу потребне. Од стране Суда општине вар. Београда 1. Јула 1889.

ДРУШТВО СБ. С«БЕ родо<љубима и пријате^љима српс^е мис*ли и српсг^ог јединства Друштво Св. Саве, којега вам је племенити циљ познат, има данас ове две важне установе: 1. Свзтосавску школу •— вечерњу — која се дели на два одељка,- на основну и приправну — учитељску школу. У њој се, посведневно по два, а у зпмње доба и по три часа у вече, уче деца, младићи, па и одрасли људи, што из српских крајова ван краљевине долазе у Београд за разне грађевинске и друге 1тслове, а који су живи проносачи сргхске свести, српскога језика, српских обичаја и осећаја. Број ученика Светосавске школе био је ове године до 140. 2. Друштвени „Пансионат", V коме се издржавају и спремају за учитеље и наставнике младићи такође из крајева српских вап краљевипе, а којих је 32 на броју. Предавања у Светосавској Школи држана су а држе се и данас у теразијској основној школи. А за пансионат морало је друштво узимати нарочите станове у најам. Главни Одбор Друштва Св. Саве одлучио је, да за ове две установе, као и за друштвену библнотеку и канцеларије др^штвене управеподигне нарочиту зграду : »Свегосавски Дом«. Према својој иамени «Светосавски Дом" мора бити зграда већега размера. Она ће бити подигнута на друштвеном плацу у Душановој улици. Полагање темеља мисли се извршити још у току месеца Јула. Главни је одбор нриредио лутрију, за коју су срећке већ скоро растурене, а чист приход њен — који у повољном случају може бити 12 до 15 хиљада — намењен је подизању Светосавскога Дома. Сем тога, управа је од општине београдске добила право на бесплатно вађење камена и аеска ; она је добила и потребну грађу за кров, као и тријестину хиљада цигаља од појединих родољуба. Па како све то још нису ни приближно довољна средства, која би била потребна за довршење те велике зграде, друштвена управа, немајући права на трошење сталнога Фонда друштвеног, морала се одлучити на овај корак: да се обрати сриским родољубима и иријатељима сриске мисли и јединства, с молбом, да јој својим добровољним арилозима аритеку у иомоћ. Управа Друштва Св. Саве апелује на српску свест и српско родољубље. Она је убеђена да Светосавски Дом, што већи и величанстветшји, и треба да буде подигнут српским родољубљем, те да он остане потомству видљиви доказ данашњих наших патриотских напора, доказ нашега делања и наших тежања за јединством раскомаданог нам племена. Родољуби! Не пожалите жртава за овај узвишепи циљ. Д.С.С. Бр. 819. 1. Јула 1889. год. Београд. Председник, »Друштво Св. Са-ве*, Светомир Николајевић. Тајник Ср. Ј. Стојковић.

ВЛЛСНЕК ОПШТИНЛ БЕ0ГРДДСКД ШТАМПАНО У КРАЉЕВСКОЈ СРПСКОЈ ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ

Уредник Спдсо Х?.џи-Ристит.