Beogradske opštinske novine

БГОЈ 53

— 205 —

ГОДИНА VIII.

УШ. Почем је истекао рок стечају за плап, по коме бн се имала саградити прва зграда за оснозну школу ; и како су добивена три нлана — изабрена је комисија од гг. М. Валтроиића, К. Главинића, Андре СтеФановића, Св. Ивачковића, Ј. Илкића п Владе Пиколића, да изврши оцену планова и поднесе извештај који је план најподеснији, да се по њему зграда нодигне. IX. Председништво саопштава да је потребно изнета на одо<5рен>е збору нитање о прирезу општинском у колико крајем ове године нстиче рок последњем зборском решењу о прирезу. Према овоме препоручено предселништву да за идућу седницу спреми и поднесе мотивацију предлога, који се има учинити збору. X. Председпиштво јавља да је састављен пројекат буџета општине за 1891. годину. Према томе изабрана комисија од г.г. А. Одавића, М. Велизарића, Ј. Тадића, Гавре Бркића и М. Јанковића да пзврши нреглед пројекта и иоднеое извештај. XI. Председништво износи понуде г. Лаховарија да општина откупи кућу у књаз Михајловој улици. Сем тога и понуде А. Живковића, Драг. Јовановића и А. Кумануди за откуп плацева. По саслушању понуда (АБр. 2186., 2359., 2423. и 2325.) рашено да комисија, која је ороучавала питање о грађењу школских зграда, поднесе шишљење је ли у интересу општине да нонуђену зграду и плацеве откупи. ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Осветљење. Коиисија за иитање о иовом осветљењу, свршила је свој задатак и иоднела извештај, који ће се Одбору изнети у сутратњој седници. Извештај ћемо допети у идућем броју. Трошарина. Многи грађани чине нам нитања: кад ће ступити у живот трошарипа, и траже обавештења о нојединостима. Докле правила и тариФу не одобри и највиша власт, нисмо у стању ништа одређепо јавити, а увођење трошарине обзнаш ће се нарочитим ирогласо.м. Избор. Данас у 10 часова биће у онштинској дворани скуп еснафских изасланика ради избора кандидата

Чнм спази злато, Бернар се као дцвља зверка устреми на гомилииу златника и грамзиво се прући па патос бленући у злато. Кад престаде то махнито узбуђење , прва мисао која му искрсну, беше : — Да ко не дође! Пожури се да покугш паре, које сада сматраше за своје. То је било као у вилинскнм прпповеткама, кад јунаци пуне џепове своје златом, бисером и алем-каменом. Он трпаше, трпаше грозннчавим рукама, грамзиво претурајући по сламњачи тврдцчиној. Покупио је већ све, али је претурао непрестанце тражећи још. Од једном чу тешки уздах, а за тим стењање. Обрте се нагло, погледа, и сав се најежи. Не виде нпкога* а-шопет Наже се над мртвацсм. Месец је обасјавао Фантастичном својом светлости бледо и намрштено лице старог Хермана. Бернар поплашено стуче патраг. Тврдица је био још у животу. Да, очи му беху отворене, напрегнуте у последњој животној борби и гледаху укочепо. Те очи говораху. Ах! те очи, тај трајни, дубоки, паклени поглед, те неиомичне зенице, те црне тачке у великом белом кругу, ти погледи, који му говораху: лопове! разбојниче! Бернара обузе страх, алн само тренутно. Наже се над старцем, и гледајући га право у лнце, ухвати га за руку. Рука му беше ладна, крута, као у умрлога. При том додиру, око Херманово закрвави, зеницу обасја као нека светлост, немоћ јарости, и тешки глас прокрча из грла.

за чланове и заметшке чланова ирвостепенога београдског трговачког суда, у 1891. години. За клизаче. У бари „венеццји", између жељезничке станиде и савске обале одређен је нарочити простор за клизаче. Према одлуци унравне седнице општинскога суда, за свако клизање наплаћује се такса од 0'10 дин. а издаје билета. Наплату таксе врши званичник општински који се тога ради тамо налази. За „клизачко друштво" одељен је известан простор, који је и таблицама обележен. На томе нростору могу се клизати само чланови тога друштва. Улражљена места. Обраћамо пажњу на сгечаје за марвеног лекара и помоћпика статистичара нри опшгинском суду. Свдница. Сутра, у 5 час по подне држаће одбор општински редовну седницу. На дневноме су реду ови предмети: а) Лицитације; б) Акт еснафа да се иовисн цена хлебу; в) Извештај комисије какво осветљење треба завести; г) Избор једног квартовног лекара; д) Избор поротника за 1891 годину; ђ) Избор грађана за присуствовање испитивању криваца код квартова; ж) Акт управе удружења дунав. краја да се за Дорћол и Јалију сагради заједничка основна школа; е) РеФерат о «Зеленом Венцу; з) РеФерат о набавци сабаља за позорнике општинске; ј) Акт водоводне комисије о грађењу бунара на извору нов, водовода; к) РеФерат о сазивању збора за одобрење приреза: л) Молбе и уверења. г : 1 ф—г- : СТЕЧАЈИ I. При онштипи београдској упражњено је место марвеног лекара. које ће се крајем овог месеца попунити. Плата је буџетом одређепа у 2000 дин. годишње. Ко жели ово место заузети, нека се до 20. ов. мес. пријави. Тај глас, тај крик немађаше ничег људскога. Човек не могаше проговорити, али тешко стењање и очајни поглед јасно казиваху шта се догађало у његовом телу, у коме се готово угасио живог. Бервар, као лекар, гледао је често смрт у свој њезиној паготи и свимајој Фазама. Он је био научио да хладно посматра цоследње издисаје. Његово срце не удараше јаче крај кревета умирућих; познавао је први степен тајне лекарског знања- не узбуђпвати се, не тронути се. И у овом ужасном часу он знаде остати хладан и расудити о стању болесника. Стари Херман умираше услед опште парализе; мало још, и он би издануо, Ноге и руке беху ледене, крв му се у жилама смрзаваше , парализа се хватала већ срца, и само што још погледи старчеви као усијано гвожђе сажижаху Бернара. — Пре него ли ноћ мине, помисли Бернар, овај старац биће мртав. Он нусти руку коју држаше јоште у својој, и хладнокрвно продужи започето посматрање Онда се догоди страшна једна појава. Бернар испитиваше старчеве очи , као да у њима хтеде прочитати тајну, која се у срцу крила. Хтеде, да жртва постане и саучесница дела. Херманове очн замутише крваве пеге опкољене усијанпм котуром. Бернар продужи претресање, тражаше, преметаше и заустављаше се само да рече старом Херману : Има ли још штогод ? '(НАСТАвиие св)